Σεπτέμβριο οι αιτήσεις για τα νέα Σχέδια Βελτίωσης

Το Σεπτέμβριο αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η έναρξη της υποβολής αιτήσεων για τα νέα Σχέδια Βελτίωσης 2026 μετά και την υπογραφή της ΚΥΑ με την οποία καθορίζεται το πλαίσιο εφαρμογής των νέων Σχεδίων Βελτίωσης του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027. Παρά την καθυστέρηση στην έκδοση της πρόσκλησης, οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των επενδύσεών τους, καθώς οι δαπάνες θεωρούνται επιλέξιμες από την 1η Ιουνίου 2026, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Η πρόβλεψη αυτή δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους που έχουν ήδη προχωρήσει στην προετοιμασία των επενδυτικών τους σχεδίων, καθώς δεν απαιτείται να περιμένουν την επίσημη δημοσίευση της πρόσκλησης για να πραγματοποιήσουν επιλέξιμες δαπάνες. Ωστόσο, η μεταφορά της έναρξης των αιτήσεων σημαίνει ότι η αξιολόγηση των φακέλων και οι εγκρίσεις θα μετατεθούν χρονικά, με αποτέλεσμα η ασφαλής έναρξη της υλοποίησης των εγκεκριμένων Σχεδίων Βελτίωσης να τοποθετείται, στην καλύτερη περίπτωση, προς το τελευταίο τρίμηνο του 2027.
Προϋπολογισμός
Το πρόγραμμα διαθέτει συνολικό προϋπολογισμό 262,6 εκατ. ευρώ και αναμένεται να αποτελέσει το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ενισχύοντας επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό, νέες τεχνολογίες, υποδομές, εξοικονόμηση φυσικών πόρων και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποσοστά ενίσχυσης, τα οποία διαφοροποιούνται ανάλογα με το είδος της επένδυσης. Η υψηλότερη δημόσια στήριξη, που φτάνει το 70%, αφορά επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και έργα που συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης αρδευτικού νερού.
Ποσοστό ενίσχυσης 60% προβλέπεται για επενδύσεις σε εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής, συστήματα που περιορίζουν τη χρήση λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων, κτηνοτροφικές και μελισσοκομικές εγκαταστάσεις, καθώς και εξοπλισμό διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων στις κτηνοτροφικές μονάδες.
Γεωργικοί ελκυστήρες
Για την προμήθεια γεωργικών ελκυστήρων, παρελκόμενων μηχανημάτων, περονοφόρων φορτωτών, bobcat και λοιπού εξοπλισμού, η βασική ένταση ενίσχυσης διαμορφώνεται στο 50%, ενώ για τις ίδιες κατηγορίες προβλέπονται σημαντικές προσαυξήσεις. Συγκεκριμένα, οι νέοι γεωργοί και οι επενδύσεις που υλοποιούνται στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου λαμβάνουν επιπλέον ενίσχυση 10 ποσοστιαίων μονάδων. Αντίστοιχα, προσαύξηση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες προβλέπεται για επενδύσεις που πραγματοποιούνται στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης. Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό ποσοστό ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% για τις επενδύσεις της κατηγορίας του 60% και το 60% για εκείνες που επιδοτούνται με βασικό ποσοστό 50%.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίζει και τα κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου και συλλογικά σχήματα του αγροτικού συνεταιριστικού δικαίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν εμπρόθεσμα αίτηση στήριξης και θα πληρούν τους όρους του προγράμματος.
Για τα φυσικά πρόσωπα προβλέπεται ότι πρέπει να είναι ηλικίας από 18 έως 63 ετών, να διαθέτουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα, να είναι εγγεγραμμένοι ως επαγγελματίες αγρότες στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ή να έχουν ενταχθεί ή υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα Νέων Γεωργών, να έχουν υποβάλει παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το 2025 και να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι.
Τυπική απόδοση
Παράλληλα, οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα πρέπει να διαθέτουν ελάχιστη τυπική απόδοση 12.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια ή 8.000 ευρώ στα υπόλοιπα νησιά, να πληρούν τις προβλεπόμενες κοινοτικές προδιαγραφές και να διαθέτουν τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας ή χρήσης νερού, όπου αυτές απαιτούνται.
Ως προς τους επιλέξιμους προϋπολογισμούς, για τα περισσότερα επενδυτικά σχέδια φυσικών προσώπων το ανώτατο όριο διαμορφώνεται στις 200.000 ευρώ, ενώ για επενδύσεις σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις μπορεί να φτάσει τις 400.000 ευρώ. Για τα συλλογικά σχήματα τα αντίστοιχα όρια ανέρχονται έως και τις 500.000 ευρώ, ενώ ειδικά για επενδύσεις παραγωγής βιοαερίου από κτηνοτροφικές μονάδες ο επιλέξιμος προϋπολογισμός μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 2,5 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας σημαντικά έργα ενεργειακής αξιοποίησης της ζωικής παραγωγής.








