90η ΔΕΘ: Κόμβος οικονομίας, καινοτομίας και δημόσιου διαλόγου

Σε ένα πολυεπίπεδο σημείο συνάντησης επιχειρήσεων, φορέων, πολιτών και διεθνών αποστολών διαμορφώνεται και φέτος η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της ως τον πιο δυναμικό εκθεσιακό θεσμό της χώρας. Με τιμώμενη χώρα την Ιαπωνία και περισσότερους από 1.000 εκθέτες και 25 χώρες η φετινή 90η διοργάνωση συνδυάζει τεχνολογία, οικονομία, πολιτική και κοινωνική συμμετοχή, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες που πλημμυρίζουν τις εγκαταστάσεις της έκθεσης από την πρώτη κιόλας ημέρα.
Η Ιαπωνία παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό εκθεσιακό σύμπαν στο Περίπτερο 13, με τη φιλοσοφία TAKUMI να διατρέχει τις θεματικές της συμμετοχής. Είκοσι πέντε ιαπωνικές εταιρείες και οργανισμοί αναδεικνύουν λύσεις αιχμής σε αυτοκίνηση, ενέργεια, ψηφιακό μετασχηματισμό, φαρμακευτική τεχνολογία, αγροδιατροφή και τουρισμό, ενώ το πρόγραμμα της συμμετοχής της εμπλουτίζεται με επιδείξεις παραδοσιακών τεχνών και παραστάσεις με τα παραδοσιακά ιαπωνικά τύμπανα Taiko, αφιερώματα σε anime και manga και ειδικό χώρο γαστρονομίας. Η παρουσία της Ιαπωνίας δίνει διεθνή δυναμική στη διοργάνωση, ενισχύοντας τον εξωστρεφή χαρακτήρα της επετειακής έκθεσης.
Επιχειρηματικότητα
Στο ελληνικό σκέλος, η επιχειρηματικότητα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Στην ενότητα «Ελλάδα και Επιχειρηματικότητα» συμμετέχουν 41 επιμελητήρια και 320 επιχειρήσεις, παρουσιάζοντας προϊόντα, υπηρεσίες και επενδυτικές προοπτικές. Η ενότητα «Ενέργεια και Κυκλική Οικονομία» συγκεντρώνει εταιρείες θέρμανσης–ψύξης και πράσινων υποδομών, ενώ η νέα θεματική «Οικονομία» επικεντρώνεται στην οικονομική διακυβέρνηση, τη φορολογική συμμόρφωση και τη διαφάνεια.
Στην ενότητα «Τεχνολογία, Έρευνα και Καινοτομία» ξεχωρίζουν νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα και έξυπνες εφαρμογές, ενώ η «Akademia» για άλλη μια χρονιά φιλοξενεί πανεπιστήμια και φορείς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παρουσιάζοντας πρωτοποριακά έργα, προγράμματα και εφαρμογές που αναδεικνύουν τη νέα γενιά έρευνας και καινοτομίας. Η γαστρονομία και η ελληνική παραγωγή έχουν ξεχωριστή παρουσία, με προϊόντα υψηλής ποιότητας, συνεταιρισμούς και σύγχρονες τάσεις διατροφής που αναδεικνύουν την αξία της τοπικής κουζίνας.
Πολιτική
Το πρώτο Σαββατοκύριακο της λειτουργίας της 90ης ΔΕΘ καταγράφηκε έντονη κυβερνητική παρουσία, καθώς σχεδόν ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη σε κάθε τομέα πολιτικής. Υπουργεία και εποπτευόμενοι φορείς αξιοποίησαν τα περίπτερα για να αναδείξουν προγράμματα, μεταρρυθμίσεις, ψηφιακές υπηρεσίες και χρηματοδοτικά εργαλεία, δίνοντας στην έκθεση χαρακτήρα ανοιχτού κυβερνητικού διαλόγου με τους πολίτες και τους επαγγελματίες.
Ακόμη, στα περίπτερα των υπουργείων παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, ψηφιακές υπηρεσίες και στοιχεία για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών. Την ίδια ώρα, η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της ΔΕΘ αποτέλεσε κομβικό σημείο της πρώτης ημέρας. Κατά την περιήγησή του στα περίπτερα, παρουσίασε το σχέδιο ανάπλασης του εκθεσιακού χώρου και δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου, χαρακτηρίζοντάς το έργο «ορόσημο» για τη Θεσσαλονίκη και τη θέση της ΔΕΘ στον ευρωπαϊκό εκθεσιακό χάρτη.
Το βράδυ, στην ομιλία του στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», ανακοίνωσε μέτρα με ορίζοντα το 2030, πολιτικές για αγρότες, συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και δράσεις για την οικογένεια, τον αθλητισμό και την κοινωνική συνοχή. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι τον εορταστικό τόνο των εγκαινίων της 90ης ΔΕΘ και της πρώτης ημέρας λειτουργίας της επισκίασε το τραγικό δυστύχημα με το F-4 Phantom της Πολεμικής μας Αεροπορίας και το θάνατο των δύο πιλότων οδηγώντας στην ακύρωση όλων των προγραμματισμένων πολιτικών εκδηλώσεων και δηλώσεων εντός κι εκτός ΔΕΘ.
Πορείες
Οι πορείες και οι συγκεντρώσεις που συνοδεύουν παραδοσιακά την έναρξη της ΔΕΘ πραγματοποιήθηκαν και φέτος, με συνδικάτα, εργαζόμενους και συλλογικότητες να καταθέτουν τα αιτήματά τους. Η πρώτη ημέρα συνοδεύτηκε από αυξημένα μέτρα ασφαλείας, με 3.500 αστυνομικούς και drones της ΕΛΑΣ να επιτηρούν το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες πορείες και συγκεντρώσεις. Αγροτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Πύργο, με συμμετοχή μπλόκων από όλη τη χώρα. Η ΓΣΕΕ και το ΕΚΘ διοργάνωσαν συλλαλητήριο στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ η ΑΔΕΔΥ και η ΕΔΟΘ κάλεσαν εργαζόμενους και φοιτητές σε κινητοποιήσεις.








