Ώθηση στα θερμοκήπια δίνει η γεωθερμία

Η Selecta Hellas «παντρεύει» την περιβαλλοντική προστασία με θέσεις εργασίας

Ώθηση στα θερμοκήπια δίνει η γεωθερμία

Μια σημαντική επένδυση καλλιέργειας καλλωπιστικών φυτών από την Selecta Hellas,  έρχεται ν’ αξιοποιήσει το γεωθερμικό πεδίο του Ερατεινού Χρυσούπολης Καβάλας και την επένδυση του Δήμου Νέστου που μίσθωσε από το δημόσιο το πεδίο και υλοποίησε μέσω ΕΣΠΑ επένδυση 10 εκ. ευρώ διάνοιξης τριών γεωτρήσεων παροχής ζεστού νερού και κατασκευής δυο υπόγειων δικτύων. «Χρησιμοποιούμε την ήδη υπάρχουσα γεώτρηση που είναι δίπλα σε χωράφι 60 στρεμμάτων το οποίο παραχωρήθηκε κατόπιν διαγωνισμού από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης» περιγράφει στην «ΥΧ» ο Ιωάννης Παπαθεοχάρης, διευθυντής της Selecta Hellas, θυγατρική της γερμανικής Selecta One.

Η επένδυση ξεκίνησε αλλά σταμάτησε περιμένοντας την εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου τον Σεπτέμβρη. Η επένδυση προβλέπει την ανάπτυξη θερμοκηπίων για την παραγωγή ανθοκομικών έρριζων μοσχευμάτων. Υπάρχει τεράστια τεχνογνωσία πάνω στο αντικείμενο και μάλιστα θα είναι η μεγαλύτερη και πλέον σύγχρονη επιχείρηση της Ευρώπης, με ειδικό εξοπλισμό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα 100%, με χρήση ΑΠΕ, γεωθερμίας, ανακύκλωσης νερού. «Η επένδυση που στην τελική της φάση θα φτάσει τα 10 εκ. ευρώ έχει έναν καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα γιατί οι ποσότητες είναι τεράστιες για την Ελλάδα. Το 98% θα προωθείται σε μεγάλες αγορές της Ευρώπης, την Ιταλία, την Γερμανία»  σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοχάρη. 

Θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας οπότε το κοινωνικοοικονομικό ισοζύγιο θα είναι ιδιαίτερα θετικό για την περιοχή. Η έκταση του πεδίου είναι 14 m2, με βάθος πεδίου 600 με 800m και θερμοκρασία 70ο C, κατά συνέπεια τα χαρακτηριστικά του είναι ιδανικά για θερμοκήπια. Η επένδυση θα αξιοποιεί τα 2/3 του γεωθερμικού πεδίου.

Μαρία Αμπατζή