Συνέδριο Copa Cogeca: Στο επίκεντρο επενδύσεις και χρηματοδότηση της καινοτομίας

Στο επίκεντρο επενδύσεις και χρηματοδότηση της καινοτομίας

Οι επενδύσεις και η χρηματοδότηση των καινοτόμων προγραμμάτων στον αγροτικό τομέα απασχόλησαν το τρίτο πάνελ των ευρωπαίων ομιλητών.

Στην χρηματοδότηση της καινοτομίας και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφέρθηκε εισηγητικά ο Siegrfied Popperl, διαχειριστής έργου, στην Burgschaftsbank, North Rhine-Westphalia, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να αλλάξει και να βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά και να εξασφαλιστούν επενδύσεις στις καλλιέργειες. «Στην Γερμανία τα πράγματα είναι αρκετά καλά. Οι τράπεζες είναι ικανοποιημένες από την πορεία του αγροτικού τομέα και παρέχουν δάνεια», είπε, σημειώνοντας ότι τα πράγματα αλλάζουν όταν ο αγρότης δεν είναι ιδιοκτήτης, νοικιάζει την γη του, και δεν επενδύει σε νέες τεχνολογίες, τότε οι Τράπεζες είναι λιγότερο πρόθυμες να δώσουν τα δάνεια. Σ’ αυτή την κατάσταση έρχεται να συνδράμει το Πρόγραμμα «Κόσμε», το οποίο διαχειρίζεται το ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο.

«Τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα είναι ότι έχουμε προσφορά εγγυήσεων που καλύπτουν όλες τις αγροτικές εταιρείες. Το μοντέλο μας έχει εκτιμηθεί πολύ από τα ενδιαφερόμενα μέρη ώστε πλέον υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και εμείς καλούμαστε να αξιολογήσουμε τη βιωσιμότητα μιας εταιρείας. Γενικότερα προσφέρουμε χρηματοδότηση για βελτίωση μιας εταιρείας. Το τελικό κόστος είναι χαμηλότερο για τους αγρότες. Συνειδητοποιήσαμε ότι τα πρότζεκτ που στηρίζουμε είναι μακροπρόθεσμα και άρα πρέπει να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις. Έχουμε διαχειριστεί επιτυχημένα το «κόσμε» και τις τράπεζες εγγυήσεων», είπε Siegrfied Popperl.

Ο Paolo Mosca, αγρότης από την CIA, ο οποίος είπε ότι «αγρότης σημαίνει να κοιτάει προς το μέλλον και να μπορεί να διακρίνει πως θα είναι τα πράγματα 5 με 10 χρόνια μετά». Αναφερόμενος στα χρηματοδοτικά εργαλεία και τη συνεργασία στην καινοτομία επικαλέστηκε την προσωπική του εμπειρία λέγοντας:  με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η ευρωπαϊκή συνεργασία και καινοτομία. Είναι και θα είναι ένα θεμελιώδεις. Πάντα χρησιμοποιούσα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που πρόσφεραν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί». Σε σχέση με τις εντατικές καλλιέργειες σημείωσε: «Κάποιοι ρωτούν πώς αντιδρούμε στις πολύ εντατικές μεθόδους καλλιέργειας που χρησιμοποιούνται στην Αμερική. Θα πρέπει να προσέχουμε ώστε να μην πάμε προς κάποιες κατευθύνσεις. Κάποιες φορές επιλέγουμε να μειώσουμε, π.χ., το εισόδημα του αγρότη, αλλά να μειώσουμε και την ποιότητα των προϊόντων που δίνουμε στον καταναλωτή».

Από την πλευρά του ο Arnold Koijpers, διευθυντής  Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη Rabobank αναφέρθηκε στα ευρωπαϊκά προγράμματα και στα χρηματοδοτικά εργαλεία και σημείωσε πως για εταιρίες που είναι νεοφυείς χρειάζονται ίδια κεφάλαια για να ξεκινήσουν. Επεσήμανε ότι οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν εύκολα νέα προγράμματα, διότι υπάρχει υψηλότερο ρίσκο σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις, όμως πλέον υπάρχουν κάποια εργαλεία χρηματοδοτικά που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, όπως είναι τα venture capitals και οι άγγελοι επιχειρήσεων, που δίνουν πιο εύκολα δυνατότητες σ΄ένα νέο ή καινοτόμο πρόγραμμα στη Γεωργία να προχωρήσει.

«Χρειάζεται ένα ευέλικτο σύστημα συνεργασίας μεταξύ των αγροτών – ερευνητών. Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός και εγώ θα ήθελα να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στα Πανεπιστήμια και τους αγρότες και οι συνεταιριστές μπορούν να είναι κοινωνοί», ανέφερε από πλευράς της Κοζέκα ο αντιπρόεδρος της συνεταιριστικής οργάνωσης, Martin Pycha, . Εξήγησε πως πρέπει να υπάρξει διευκόλυνση στη χρηματοδότηση και η καινοτομία μπορεί να μεταφερθεί αλλά και να διαμορφωθεί νέα κουλτούρα εκπαίδευσης στον αγρότη, ώστε να μπορεί πιο εύκολα να αξιοποιήσει την τεχνολογία της καινοτομίας.

Μελίνα Ζιάγκου – Άννα Στεργίου