Ολοκληρώθηκε το αγροτικό συλλαλητήριο (video, φώτο)

Ρεπορτάζ: Kώστας Τσαπάκης, Άννα Στεργίου, Βικτωρία Αποστολοπούλου

Φωτορεπορτάζ/Βίντεο: Γιάννης Γαργαλάκος 

Ολοκληρώθηκε το παναγροτικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στην Αθήνα. 

Ψήφισμα διαμαρτυρίας παρέδωσε στην ειδική γραμματεία του προέδρου της βουλής Νίκου Βούτση, 8μελής αντιπροσωπεία αγροτών με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα στις 4.15 το απόγευμα.

Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από 7 αγρότες και μία αγρότισσα από διάφορα σημεία της Ελλάδας, από Θεσσαλία, Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και Κρήτη κα.  και συνοδευόταν από δύο βουλευτές του ΚΚΕ, την τομεάρχη αγροτικού Διαμάντω Μανωλάκου και τον τομέαρχη δημόσιας διοίκησης, θεσμών και διαφάνειας Μανώλη Συντυχάκη.  

Οι αγρότες παρέδωσαν το ίδιο ψήφισμα που είχαν δώσει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την περασμένη Παρασκευή, και αφορά μεταξύ άλλων στη μείωση του κόστους παραγωγής, στο φορολογικό, στο ασφαλιστικό, στον ΕΝΦΙΑ κα.  

Εν τω μεταξύ, στην πλατεία Συντάγματος αγρότες μοίρασαν λάχανα σε περαστικούς. 

Σύνταγμα

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε:

Στο Σύνταγμα βρίσκονται αυτήν την ώρα οι αγρότες, αντιπροσωπεία των οποίων πρόκειται να επιδόσει ψήφισμα με τα αιτήματά τους στη Βουλή.

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε:

Στο Σύνταγμα έφθασαν οι αγρότες. 

πορεία

πορεία

πορεία

Σε εξέλιξη είναι η πορεία των αγροτών, οι οποίοι κατευθύνονται μέσω της Σταδίου στην Πλατεία Συντάγματος.

πορεία 

Η κεφαλή της πορείας έφτασε στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αρσάκη. 

πορεία

Κλειστοί είναι οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας, λόγω του συλλαλητηρίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, κλειστές είναι αυτή την ώρα οι οδοί Πατησίων και Σταδίου, καθώς και οι λεωφόροι Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας.

πορεία

Νωρίτερα: 

H πορεία των αγροτών πέρασε από τη συμβολή των οδών Βερανζέρου και Πατησίων.

Πορεία

πορεία

Η πορεία θα κατευθυνθεί στη Βουλή όπου θα παραδοθεί ψήφισμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στα κόμματα.

πορεία

Νωρίτερα:

Βαγγέλης Μπούτας

Στην ομιλία του ο Βαγγέλης Μπούτας χαρακτήρισε κοροϊδία το ακατάσχετο των 5. 000 ευρώ αφού αυτή την στιγμή αυτό ξεπερνάει  τα 7.000 ευρώ, ενώ χρησιμοποιώντας μία παροιμία από το χωριό του, όπως είπε, παρομοίωσε την κυβέρνηση «ως γίδα που οι αγρότες θα της δείξουν τα κοφτερά της δόντια και θα την αρπάξει από το λαιμό».

Μίλησε με ειρωνικό τρόπο για τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής με τους υπουργούς, ενώ εξαπέλυσε τα βέλη του και κατά του υφυπουργού Εργασίας Τ. Πετρόπουλου για τις δηλώσεις που έχει κάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Υπονόησε ότι αυτή η συγκέντρωση είναι η κορύφωση των κινητοποιήσεων και είπε ότι από εδώ και στο εξής θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις σε συνδυασμό, όμως, με τους ταξικούς αγώνες του ΠΑΜΕ.

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε:

Ξεκίνησαν πριν από λίγο οι ομιλίες των εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Στο βήμα πρώτος ανέβηκε ο πρόεδρος του ΕΟΑΣ Καρδίτσας, Κώστας Τζέλας.

Το μπλόκο της Νίκαιας δίνει ισχυρό παρών στην πρωτεύουσα, ενώ στους Κρητικούς από τα Χανιά που κατέφθασαν από τους πρώτους, προστέθηκαν οι Θεσσαλοί και οι αγρότες από τη Δυτική Μακεδονία.

Συλλαλητηριο

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι συγκεντρωμένοι ξεπερνούν τους 5.000.

Συλλαλητήριο

Σε δηλώσεις του ο Βαγγέλης Μπούτας, από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, είπε μεταξύ άλλων πως «πραγματοποιούμε το σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο και καλούμε όλο το λαό της Αθήνας που υποφέρει από αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ να μας δείξει αλληλεγγύη. Ο αγώνας συνεχίζεται ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ».

Συλλαλητήριο

Συλλαλητήριο

Στη συγκέντρωση βρίσκεται και ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι: «Οι αγρότες στέλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και την ΕΕ για τις πολιτικές που τους ξεκληρίζουν και τους διώχνουν από τη γη τους» και πρόσθεσε πως: «Χρειάζεται κλιμάκωση του αγώνα, συμπράσταση όλου του λαού. Μόνο με κοινούς, ενωτικούς αγώνες μπορούμε να προχωρήσουμε».

Στο συλλαλητήριο και η πρώην Γ.Γ., Αλέκα Παπαρήγα. 

Συλλαλητήριο_Παπαρήγα

Το παρών έδωσε και ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων, τόνισε: “Χαιρετίζουμε το σημερινό αγροτικό συλλαλητήριο και καλούμε τους αγρότες να σταματήσουν τις στείρες διαιρέσεις και να ενωθούν ως μια γροθιά μαζί με τους εργαζόμενους μισθωτούς και τις μικρομεσαίες επαγγελματικές τάξεις, σε ένα μεγάλο μέτωπο για την δημοκρατική ανατροπή στη χώρα, για μια Ελλάδα χωρίς μνημόνια και λιτότητα, που θα στηρίζει το αγροτικό νοικοκυριό, την αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής και την πρωτογενή ανάπτυξη”.

 Συλλαλητήριο_Λαφαζάνης

συλλαλητήριο

συλλαλητήριο

Συλλαλητήριο

Με αρκετά πανό και με σημαίες οι παραγωγοί δίνουν το στίγμα τους στο χώρο. 

Συλλαλητηριο

Μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Συλλαλητήριο

Συλλαλητήριο

Σημαντικό στοιχείο του φετινού συλλαλητηρίου είναι ο πλήρης αποκλεισμός από τις αστυνομικές δυνάμεις της αρχής της οδού Αχαρνών όπου βρίσκεται και η είσοδος του υπουργείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν δημιουργηθεί φραγμοί από αστυνομικές κλούβες τόσο από την πλευρά της πλατείας Βάθης όσο και από την πλευρά του υπουργείο Υγείας, ενώ ανάμεσά υπάρχουν τουλάχιστον 8 διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ.

Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε κανέναν στο υπουργείο ενώ οι περισσότεροι υπάλληλοι λόγω της απεργίας που προκηρύχθηκε από το σωματείο τους δεν έχουν προσέλθει στο κτίριο του υπουργείου.

Συλλαλητήριο

Συλλαλητήριο

 

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε: 

Στην πλατεία Βάθης δίνει σήμερα (Τρίτη 14/2) ραντεβού στις 1.30 μ.μ. η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, και όλοι οι αγρότες της χώρας που συντάσσονται μαζί της, μετά από 22 μερόνυχτα στα μπλόκα.

Νωρίς τα ξημερώματα τα 20 περίπου λεωφορεία που ναυλώθηκαν από τη Συντονιστική Επιτροπή πέρασαν από τους μεγάλους δήμους της Θεσσαλίας για την επιβίβαση των αγροτών, ενώ ως χώρος προσυγκέντρωσης όλων των αγροτών που θα σπεύσουν στην Αθήνα, ορίστηκε (στη 1μ.μ.) η πλατεία Καραϊσκάκη.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στο συλλαλητήριο θα χαιρετίσουν αρκετοί εκπρόσωποι των μπλόκων της χώρας, αλλά και των Ομοσπονδιών και Σωματείων που συμπαρίσταται στον αγώνα των αγροτών.

Βασικός ομιλητής του συλλαλητηρίου θα είναι ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, ενώ αναμένεται να χαιρετίσει και ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Υπενθυμίζεται ότι κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνει και το ΠΑΜΕ.

Εκτός από το μπλόκο της Νίκαιας, δυναμικό «παρών» αναμένεται να έχουν τα μπλόκα από τη Δυτική Μακεδονία (Αμύνταιο, Φλώρινα, Κοζάνη), από την Κουλούρα, την Κατερίνη, τον Έβρο, την Ροδόπη, κ.α.

Στις 7.00 το πρωί της Τρίτης έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά οι αγρότες από το μπλόκο των Μεγάλων Χωραφιών στα Χανιά και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Ηρακλείου, οι οποίοι ξεκίνησαν από το λιμάνι της Σούδας και του Ηρακλείου αντίστοιχα τη Δευτέρα το βράδυ.