Αυτό το άρθρο είναι 15 μηνών

Οι πολιτικοί αρχηγοί µιλούν στην «ΥΧ» – Α. Τσίπρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το σχέδιο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα»

23/06/2023
10' διάβασμα
oi-politikoi-archigoi-µiloun-stin-ych-a-tsipras-o-syriza-echei-to-schedio-gia-tin-anaptyxi-tou-protogenous-tomea-295295

Η «ΥΧ» φέρνει σε ένα ιδιόμορφο εξ αποστάσεως debate τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που εξελέγησαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Η στήριξη της αγροτικής παραγωγής και η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αποτελούν θεμέλιο του παραγωγικού μοντέλου που οραματιζόμαστε για τη χώρα. Όμως, πριν μιλήσουμε για το σχέδιο της επόμενης ημέρας, και επειδή η πράξη είναι κριτήριο της αλήθειας, καλό είναι να θυμίσουμε τι κάναμε ως κυβέρνηση για τον αγροτικό κόσμο. Ξεκινώντας από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις μας, που συνέβαλαν στο ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών προϊόντων αγροδιατροφής του 2018 και σε συνέχεια και του 2019.

● Πρώτα-πρώτα, θεσπίσαμε τρεις κατηγορίες φορολογικής ελάφρυνσης του αγρότη, όπως και προστασία των επιδοτήσεων από τις κατασχέσεις. Μέτρα που αφορούν το σύνολο των μικρών και μεσαίων αγροτών. Συγκεκριμένα:

✱ Έκπτωση φόρου (αφορολόγητο έως 9.550 ευρώ) στο πραγματικό εισόδημα των αγροτών, όπως στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους.

✱ Πλήρως αφορολόγητες οι αποζημιώσεις και το σύνολο των ενισχύσεων από αγροτικά προγράμματα του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ.

✱ Αφορολόγητο όριο μέχρι 12.000 ευρώ για την Πράσινη Ενίσχυση και τις Συνδεδεμένες και προστασία από κατασχέσεις των ενισχύσεων του Πυλώνα Ι για ποσά μέχρι 7.500 ευρώ.

● Ψηφίσαμε το 2016 πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών, πιστεύοντας βαθιά ότι η αναβίωση και η ανάπτυξη του αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος είναι ο κύριος μοχλός για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την ενίσχυση της θέσης των μικρών και μεσαίων αγροτών. Φροντίσαμε για την προνομιακή μεταχείριση και χρηματοδότηση των συνεργατικών οργανώσεων. Στηρίξαμε τον αγροτικό τομέα με εγκρίσεις σε 286 επενδυτικά σχέδια, ύψους τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ, στοχεύοντας αποκλειστικά στην αναβάθμιση της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων.

● Φροντίσαμε να εγκριθούν 32 μεγάλα αγροτικά έργα υποδομής με συνολικό προϋπολογισμό στα 448,6 εκατ. ευρώ και με χρηματοδότηση 100%, βάζοντας τη βάση για την αρδευτική ασφάλεια και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην επάρκεια του αρδευτικού νερού.

● Πετύχαμε την έγκαιρη και σωστή καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων.

● Κάναμε αυστηρότερα τα μέτρα ελέγχου στην αγορά γάλακτος και κρέατος με νέες κλιμακωτές κυρώσεις και πρόστιμα σε βιομηχανίες, μεταποιητές και παραγωγούς γάλακτος που κάνουν χρήση αθέμιτων πρακτικών και δεν δηλώνουν τις σωστές ποσότητες γάλακτος. Κάναμε ακόμη υποχρεωτική τη δήλωση παραδόσεων των παραγωγών και αγοραστών γάλακτος μέσω του συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ» και υποχρεωτική την αναγραφή προέλευσης σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

● Οι εθνικές κλαδικές στρατηγικές για το κρασί και το βαμβάκι που ολοκληρώθηκαν το 2019 έβαλαν τις βάσεις για την αναπτυξιακή πορεία που χρειάζονται οι επιμέρους κλάδοι, ενώ είναι οι μόνες που έχουν ολοκληρωθεί στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

● Το 2017, το 2018 και το 2019 δεν είχαμε πρόβλημα με τους εργάτες γης, χάρη στις θεσμικές μας παρεμβάσεις (απόδοση ΑΜΚΑ και άρθρο 58 του ν. 4384/2016 γνωστό και ως 13α του ν. 4251/2014, περί απασχόλησης παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία).

Στον αντίποδα αυτής της στρατηγικής, η πολιτική της ΝΔ οδήγησε στην εκτίναξη του κόστους παραγωγής και στη μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT, το καθαρό εισόδημα των αγροτών μειώθηκε το 2021 κατά 8,1%, ενώ η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που φέρει τη σφραγίδα αυτής της κυβέρνησης, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις αγροτικές επιδοτήσεις. Σημαντικοί κλάδοι παραγωγής, παραδοσιακές καλλιέργειες και εκτροφές πλήττονται από τις αλλαγές.

Ο αγροτικός τομέας είναι επίσης ο μεγάλος χαμένος του Ταμείου Ανάκαμψης, αφού ελάχιστοι είναι οι πόροι που προορίζονται για τους αγρότες, μόλις 500 εκατομμύρια από τα 31 δισ. Και από 1/1/2023, οι αγρότες είδαν αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και πλέον δεν δικαιούνται καν ασφάλιση, εφόσον χρωστούν στον ΕΦΚΑ.

Το νοικοκύρεμα στις πληρωμές των επιδοτήσεων πήγε περίπατο μετά το 2019 και ο αγρότης τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν γνωρίζει πότε θα πληρωθεί και ποιο ποσό θα λάβει, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζεται η απαξίωση του ΕΛΓΑ. Επίσης, η απουσία ελέγχων στη λειτουργία της αγοράς εκτινάσσουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και τη συμπίεση αγροτικού εισοδήματος, η δε ιδεοληψία της ΝΔ έχει τινάξει στον αέρα τον αγροτικό τομέα με την έλλειψη εργατών γης. Τέλος, είναι οδυνηρές οι συνέπειες που επιφέρουν η ιδιωτικοποίηση του αρδευτικού νερού μέσω έργων ΣΔΙΤ, η εγκατάλειψη των ήδη προγραμματισμένων αναγκαίων αρδευτικών έργων και η απαξίωση των ΤΟΕΒ.

Και αύριο; Τι πρέπει να γίνει και πώς για να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας;

Πρώτα και κύρια, είναι ζωτική η ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις στο κόστος παραγωγής, στο αγροτικό πετρέλαιο και στην ηλεκτρική ενέργεια.

Μόνο από την κατάργηση της καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο στα 1.000 λίτρα το όφελος θα είναι 508,4 ευρώ: 410 ευρώ και 98,4 ευρώ (410 Χ 24%) από τη μείωση του ΦΠΑ που αναλογεί.

Η πρότασή μας για την ηλεκτρική ενέργεια θα ωφελήσει αγρότες, μεταποιητές, συνεταιρισμούς και ΤΟΕΒ και περιλαμβάνει την αποσύνδεση της τιμής της χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5% και ανώτατο όριο τιμής στη λιανική για την ηλεκτρική ενέργεια ανά μεγαβατώρα.

Η προστασία των παραγωγών, των καταναλωτών και της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων, ποτών και της κλωστοϋφαντουργίας από την αισχροκέρδεια, τις ελληνοποιήσεις και τις αθέμιτες πρακτικές είναι βασική παράμετρος για τη στήριξη του εισοδήματος.

Το συνεταιριστικό κίνημα και οι συνεταιρισμένοι αγρότες έχουν ανάγκη ενός δημοκρατικού, ασφαλούς και διάφανου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των συλλογικών σχημάτων, συμβατού με τις επτά Συνεταιριστικές Αρχές και αυτό θα επαναφέρουμε.

Η πρότασή μας για τα αγροτικά χρέη, στο πλαίσιο της συνολικής μας στρατηγικής για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, είναι ρεαλιστική, κοστολογημένη και αποτελεσματική, ώστε να ανακουφίσει τον χρεωμένο αγρότη.

Για εμάς, ο πυλώνας της αγροτικής ασφάλισης είναι πιο κρίσιμος από ποτέ και για αυτό προτάσσουμε την αλλαγή του Κανονισμού που χρειάζεται ο ΕΛΓΑ, με προκαταβολή των αποζημιώσεων και θεσμοθέτηση της διμερούς ισόποσης χρηματοδότησης του ΕΛΓΑ από τους παραγωγούς και το ελληνικό Δημόσιο, ενώ η επίλυση του προβλήματος της εξεύρεσης εργατών γης θέλει τόσο νομοθετικές παρεμβάσεις, όσο και την παροχή κινήτρων ενσωμάτωσης στις τοπικές κοινότητες υποδοχής, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμά μας.

Πέρα από τις ευρωπαϊκές πολιτικές και κατευθύνσεις, χρειάζονται εθνικές κλαδικές στρατηγικές για την Αλιεία, την Κτηνοτροφία, την Ελαιοκομία και βασικούς κλάδους της Γεωργίας.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και θα προχωρήσει ξανά στις απαραίτητες αναθεωρήσεις όλων των πηγών χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα και κυρίως του ΕΣΣ της ΚΑΠ, αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να αναστρέψει την προδιαγεγραμμένη εγκατάλειψη της παραγωγής. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε προς όφελος των πολλών τις δυνατότητες ανασχεδιασμού των πολιτικών που απαιτούνται για να σταθεροποιήσουν, αλλά και να αλλάξουν δομικά το μοντέλο της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας.


Οι πολιτικοί αρχηγοί μιλούν στην «ΥΧ»

Ούτε στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών συζητήθηκε το αγροτικό στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Τι και αν οι απασχολούμενοι αγρότες, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, και τα συμβοηθούντα μέλη των οικογενειών τους ανέρχονται σε εκατομμύρια. Τι και αν η βιομηχανία τροφίμων, ποτών, βάμβακος και καπνού αποτελούν με διαφορά τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής μεταποίησης ή συμβάλλουν στις εξαγωγές κατά περισσότερο από 20%.

Η «ΥΧ» προσπάθησε να «καλύψει» αυτό το κενό, φέρνοντας σε ένα ιδιόμορφο εξ αποστάσεως debate τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που εξελέγησαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Όλοι τους αποδέχτηκαν πρόθυμα να παρουσιάσουν την πρότασή τους για τον πρωτογενή τομέα και να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί ο αγρότης και ο κάτοικος της υπαίθρου πρέπει να προτιμήσουν το κόμμα τους.

Ωστόσο, προέκυψε πρόβλημα με την απάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, μετά από συνεννόηση και σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου γραμματέα Αγροτικών Φορέων της ΝΔ, προωθήθηκε, όπως ενημερωθήκαμε, το θέμα στην αρμόδια κεντρική αρχή του κόμματος. Καθώς δεν λαμβάναμε απάντηση, επικοινωνήσαμε πριν από λίγες μέρες με τον επικεφαλής σε θέματα Τύπου του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι ουδέποτε τέθηκε τέτοιο ζήτημα στο πρόγραμμα συνεντεύξεων ή άρθρων του πρώην πρωθυπουργού και ότι, δυστυχώς, δεν υπάρχει χρόνος να γίνει τώρα.

Τις ημέρες που ακολουθούν, φιλοξενούνται στην «ΥΧ» οι απόψεις των κ.κ. Κυρ. Βελόπουλου, Δημ. Κουτσούμπα, Νικ. Ανδρουλάκη και Αλ. Τσίπρα.

ΓΡΑΦΕΙ: