Αυτό το άρθρο είναι 6 μηνών

Η ευρωπαϊκή αλιεία «βλέπει» στενότερη συνεργασία με το Ην. Βασίλειο μετά τη νίκη των Εργατικών

10/07/2024
1' διάβασμα
i-evropaiki-alieia-vlepei-stenoteri-synergasia-me-to-in-vasileio-meta-ti-niki-ton-ergatikon-326039

Με τη νίκη του Εργατικού Κόμματος στις πρόσφατες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο να προαναγγέλλει την ευθυγράμμιση των κανονιστικών ρυθμίσεων και μια σχέση «κοινής λογικής» με την ΕΕ, η ευρωπαϊκή αλιευτική βιομηχανία έχει υψηλές προσδοκίες για τη νέα μεταξύ τους σχέση, στην μετά-Brexit εποχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το Brexit, ο στόλος της ΕΕ απέκτησε νέα αλιευτικά δικαιώματα στα βρετανικά ύδατα, αλλά θα πρέπει να επιστρέψει το 25% των ποσοστώσεων του μέχρι τον Ιούνιο του 2026, σύμφωνα με τη συμφωνία.

Δεδομένου ότι η Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να ανανεωθεί το 2026, ο αλιευτικός τομέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ελπίζει ότι οι διαπραγματεύσεις που πρόκειται να ξεκινήσουν θα του επιτρέψουν να διατηρήσει την πρόσβαση στις βρετανικές αγορές και ύδατα.

Παρόλα αυτά παραμένει η ανησυχία σχετικά με τις απαγορεύσεις σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές.

Η ευρωπαϊκή αλιευτική βιομηχανία επιθυμεί να επωφεληθεί από την πιθανή έναρξη μιας νέας φάσης διαλόγου μεταξύ των δύο μερών για την ενίσχυση της εναρμόνισης των περιβαλλοντικών προτύπων, προκειμένου να διασφαλιστεί μια κοινή διαχείριση των θαλάσσιων αποθεμάτων και στις δύο πλευρές της Μάγχης.

Πρωτοβουλίες όπως η ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασιλείου για την αύξηση του αριθμού των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και η προτεινόμενη απαγόρευση της αλιείας με τράτα βυθού σε όλες τις ΜΠΕ, επηρεάζουν σοβαρά τους στόλους της ΕΕ.

 

Πηγή: Euractiv

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ:

Έχει σπουδάσει γαλλική φιλολογία, ενδυματολογία και product development στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει ζήσει στην Αθήνα, τη Νέα Υόρκη και το Μιλάνο δουλεύοντας για γνωστά περιοδικά, διεθνή brands και μεγάλες εταιρείες. Λατρεύει τα ταξίδια, τα ζυμαρικά, τα βιβλία και την όπερα (όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά).

Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά και εδώ και χρόνια προσπαθεί να ξεκινήσει γιαπωνέζικα. Είναι παντρεμένη και έχει αποδεχτεί το χάος της καθημερινότητας με τρεις γάτες και έναν -επίμονο- σκύλο.