Αμπέλι: Συστάσεις για προστασία της καλλιέργειας από εχθρούς και ασθένειες

Πληροφορίες και συστάσεις για τους εχθρούς και τις ασθένειες του αμπελιού δίνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου. Πιο αναλυτικά, το Περιφερειακό Κέντρο καταγράφει τα εξής:
Ευδεμίδα: Η 3η πτήση είναι σε εξέλιξη σε όλες τις αμπελουργικές ζώνες:
- Στις πρώιμες περιοχές χαμηλώνει και οι πληθυσμοί σταδιακά μειώνονται.
- Στη μεσοπρώιμη ζώνη είναι σε πλήρη εξέλιξη και οι πληθυσμοί παραμένουν αυξημένοι.
- Στην όψιμη ζώνη εξελίσσεται και οι πληθυσμοί σταδιακά αυξάνουν.
Ωίδιο: Τα σταφύλια παραμένουν ευαίσθητα μέχρι το γυάλισμα. Οι ράγες είναι ευαίσθητες μέχρι την έναρξη του γυαλίσματος, οι μίσχοι – άξονες των σταφυλιών μέχρι τη συγκομιδή και το φύλλωμα όλη την καλλιεργητική περίοδο.
Τζιτζικάκια: Αυξημένοι κατά θέσεις οι πληθυσμοί. Θα πρέπει να γίνεται αντιμετώπιση μετά από έλεγχο.
- Να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι. Ελέγχονται 100 τυχαία φύλλα στην κάτω πλευρά τους (1-2 φύλλα ανά πρέμνο), από το μέσο του βλαστού έως δύο φύλλα πριν από την κορυφή του. Όριο επέμβασης μετά από έλεγχο: 50-100 άπτερα άτομα στα 100 φύλλα.
- Όπου χρειαστεί αντιμετώπιση, μπορεί να συνδυαστεί με αυτή για την ευδεμίδα. Οι ψεκασμοί για τα τζιτζικάκια στοχεύουν στη βλάστηση. Σύσταση: Μην κάνετε αντιμετώπιση χωρίς ελέγχους για το όριο επέμβασης.
Καλλιεργητικά μέτρα
Η πυκνή – πολύ ζωηρή βλάστηση είναι στοιχείο που επιβαρύνει την καλλιέργεια. Ευνοεί την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φυτοπαρασίτων (εντόμων, μυκήτων) και κάνει δυσκολότερη την αντιμετώπισή τους. Γενικά, η βλάστηση πρέπει να ελέγχεται με χλωρά κλαδέματα (βλαστολογήματα, κορυφολογήματα, ξεφυλλίσματα), ώστε το εσωτερικό του πρέμνου να αερίζεται και να διατηρεί χαμηλή υγρασία. Η υγρασία είναι βασικός παράγοντας της εξάπλωσης των φυτοπαρασίτων.
Σύστασεις
Οι ψεκασμοί την περίοδο αυτή να εφαρμόζονται αυστηρά από το σούρουπο και μετά, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ανέμων που επικρατούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε αμπέλια που είναι κοντά στη συγκομιδή, να επιλέγετε σκευάσματα μικρής υπολειμματικής διάρκειας και να τηρείτε αυστηρά τους χρόνους αναμονής. Στις οινοποιήσιμες ποικιλίες, να προηγείται απαραίτητα η εκτίμηση του βαθμού ωρίμασης και η συνεννόηση με το οινοποιείο που θα παραδοθούν τα σταφύλια.