Αβερώφειος Γεωργική Σχολή – Ανανέωση γενεών για ζωοτέχνες και τεχνίτες γεωργικών μηχανημάτων με εκπαιδευτικά εφόδια

Αριστερά: Μάριος Μπακαγιάννης, Δεξιά: Γιώργος Τσιαφούλης

Eχοντας την αποκλειστικότητα στο είδος τους και προσφέροντας εξειδικευμένα μαθήματα για τη ζωοτεχνία και τα γεωργικά μηχανήματα, τα δύο αντίστοιχα τμήματα της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής στη Λάρισα αποδεικνύουν ότι η γνώση στον αγροτικό τομέα θέτει τα θεμέλιά της στο χωράφι και περνάει από την πρακτική εξάσκηση για να φτάσει στη δημιουργία μίας ολοκληρωμένης και βιώσιμης αγροτικής επιχείρησης.

Οι μαθητές της Αβερωφείου προέρχονται από όλη την Ελλάδα και είναι εκείνοι οι νέοι που συνειδητοποιημένα επιλέγουν τη γεωργία ως το μελλοντικό τους επάγγελμα για να εξελιχθούν μέσα από αυτήν και να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Δύο τέτοια παραδείγματα νέων είναι ο Μάριος Μπακαγιάννης, μαθητής του Τμήματος Ζωοτεχνίας, και ο Γιώργος Τσιαφούλης, μαθητής του Τμήματος Γεωργικών Μηχανημάτων.

Ζωοτέχνης με τη βούλα

«Ζωοτέχνης με τη βούλα» θα είναι σε έναν χρόνο ο Μάριος, όπως ο ίδιος αναφέρει, με τελικό στόχο να αναλάβει την κτηνοτροφική επιχείρηση της οικογένειας του και να την εξελίξει. «Είμαι η τέταρτη γενιά κτηνοτρόφων της οικογένειας μου και εκτός από πρόβατα πλέον έχουμε και αγελάδες», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Μάριος. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, καθώς είναι μόλις 16 ετών, ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι η εκπαίδευση θα τον βοηθήσει να στήσει την επιχείρησή του σε σωστές βάσεις.

«Ο πατέρας μου ανέπτυξε τη δική του μονάδα όπως ήθελε αυτός. Τώρα θα κάνω και εγώ το ίδιο για τη δική μου επιχείρηση, έχοντας όμως το πτυχίο. Μέσω της πρακτικής εξάσκησης, που περιλαμβάνει το τμήμα, μπορώ να μάθω ό,τι καινούργιο υπάρχει στο αντικείμενό μου για να δημιουργήσω μία βιώσιμη κτηνοτροφική επιχείρηση».

Αυτό είναι άλλωστε και το πρώτο πράγμα που μαθαίνουν οι μαθητές του Τμήματος Ζωοτεχνίας. Να αντιλαμβάνονται, δηλαδή, τον αγροτικό τομέα ως έναν επιχειρηματικό κλάδο και όχι ως ένα αντικείμενο απλώς βιοποριστικό, εξηγεί στην «ΥΧ» ο υπεύθυνος του τμήματος ζωοτεχνίας της Αβερωφείου, Νίκος Παπαστεργίου. «Για να πραγματοποιηθούν τα παραπάνω, το τμήμα προσφέρει γνώσεις που ξεκινούν από το μηδέν, όπως η δημιουργία ενός ορθολογικού σιτηρεσίου και των σωστών γεωργικών εγκαταστάσεων. Οι μαθητές λαμβάνουν, όμως, και πιο εξειδικευμένες γνώσεις, μέσω των εργαστηρίων που αφορούν τη χοιροτροφία, την προβατοτροφία και τη βοοτροφία.

Αυτό που καταλαβαίνουμε εμείς είναι ότι οι νέοι έχουν διαφορετικές αντιλήψεις, βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά και είναι έτοιμοι να μάθουν και εμείς είμαστε χαρούμενοι που θέλουν να ασχοληθούν με τον κλάδο της κτηνοτροφίας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια υποφέρει. Χρειάζεται, λοιπόν, να δοθούν κίνητρα στους νέους ανθρώπους για μπουν στο κτηνοτροφικό επάγγελμα.

Το Τμήμα της Ζωοτεχνίας είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που παρέχει εξειδικευμένες γνώσεις για τη ζωοτεχνία τόσο σε θεωρητικό, όσο και πρακτικό επίπεδο, καθώς διαθέτει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις. Χρειάζεται, όμως, συντήρηση των εγκαταστάσεων αυτών, αλλά και αύξηση του ζωικού κεφαλαίου».

Μονόδρομος η εξειδίκευση στα αγροτικά μηχανήματα

Με καταγωγή από τον Έβρο, ο 24χρονος Γιώργος Τσιαφούλης συνδυάζει το αγροτικό επάγγελμα με την αγροτική γνώση. Αν και δεν προέρχεται από αγροτική οικογένεια, πήρε την απόφαση πριν από πέντε χρόνια να μπει στο αγροτικό επάγγελμα, καλλιεργώντας κριθάρι, σιτάρι, ηλιόσπορο και βαμβάκι. Ο ίδιος είναι μαθητής του Τμήματος Γεωργικών Μηχανημάτων και, όπως αναφέρει στην «ΥΧ», η απόφασή του να εκπαιδευτεί ήταν μονόδρομος για να λάβει εξειδικευμένες γνώσεις στον τομέα.

Η δημιουργία, η κατασκευή, η συντήρηση γεωργικών μηχανημάτων και η εργασία στο χωράφι είναι κάποιες από τις πρακτικές γνώσεις που μπορεί να λάβει ένας μαθητής στο εν λόγω τμήμα, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο υπεύθυνός του, Νίκος Τσουλούφας. «Από τις 25 ώρες μαθημάτων την εβδομάδα, οι 18 είναι εργαστηριακές. Το τμήμα διαθέτει, δηλαδή, περισσότερο πρακτικά μαθήματα, τα οποία ξεκινούν από τη διαχείριση του μετάλλου για να φτάσουν στην κατασκευή ενός μηχανήματος από το μηδέν. Τα παιδιά, επίσης, μαθαίνουν να ρυθμίζουν, να συντηρούν και να χρησιμοποιούν όλα τα μηχανήματα στο χωράφι.

Αν και το τμήμα δεν διαθέτει μηχανήματα με πιο σύγχρονα μέσα λειτουργίας, όπως είναι η σύνδεση με δορυφόρους ή GPS, τα μαθήματα σε τέτοιου είδους μηχανήματα συμπληρώνονται με επισκέψεις σε εταιρείες ή επισκέψεις εταιρειών στον χώρο της σχολής, οι οποίες πραγματοποιούν επιδείξεις αυτών των μηχανημάτων». Καταλήγοντας, ο ίδιος επισημαίνει ότι οι νέοι που επιλέγουν το τμήμα είναι συνειδητοποιημένοι και θέλουν να γίνουν επαγγελματίες αγρότες με εφόδια».