ΥΠΑΑΤ: Δημοπρατήθηκε η ΒΙΙ φάση του αρδευτικού δικτύου Υπέρειας – Ορφανών

08/07/2024
3' διάβασμα
ypaat-dimopratithike-i-vii-fasi-tou-ardeftikou-diktyou-ypereias-orfanon-325873

Δημοπρατήθηκε η ΒΙΙ φάση του διεθνούς διαγωνισμού, (πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών) για υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ για το έργο  «Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας – Ορφανών Ν. Καρδίτσας», με τη συνεργασία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, του υφυπουργό Διονύση Σταμενίτη και του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη.

Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά έργο ΣΔΙΤ (μετά τα έργα του ΤΟΕΒ Ταυρωπού και Αλμωπαίου), το οποίο έχει  προϋπολογισμό  κατασκευής 80.148.358 € (πλέον ΦΠΑ), εκ των οποίων τα 24.044.507,4 € θα καταβληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η σύμβαση αφορά τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία για 23 περίπου χρόνια, σωληνωτού αρδευτικού δικτύου για την άρδευση των παρακείμενων στον ποταμό Ενιπέα πεδινών εκτάσεων των αγροκτημάτων Πολυνερίου, Σταυρού, Κατωχωρίου, Ελληνικού, Βρυσιών και Υπέρειας του Νομού Λάρισας, καθώς και Ορφανών, Φύλλου και Λεύκης του Νομού Καρδίτσας. Τα δίκτυα θα αρδεύουν ακαθάριστη έκταση περί τα 74.650 στρέμματα και καθαρή έκταση 67.780 στρεμμάτων.

Το έργο περιλαμβάνει την εκπόνηση των μελετών εφαρμογής –κατασκευαστικών μελετών του έργου, καθώς και την κατασκευή 11 αυτόνομων δικτύων που θα αρδεύονται  από 97 υφιστάμενες γεωτρήσεις μέχρι τις υδροληψίες.

Ειδικότερα, περιλαμβάνει την κατασκευή:

  • προσαγωγών από υφιστάμενες γεωτρήσεις μέχρι δεξαμενές μήκους ~82 χλμ
  • 11 δεξαμενές ημερήσιας αναρρύθμισης (7.000 μ³ ~ 11.500 μ³)
  • 11 αντλιοστάσια (52 αντλίες)
  • αρδευτικό δίκτυο από τα αντλιοστάσια μέχρι τις υδροληψίες μήκους ~325 χλ1.712 καινούργιες υδροληψίες

Επίσης, περιλαμβάνει τη συντήρηση και τη λειτουργία του Αρδευτικού Δικτύου για 23έτη.

Τα παραπάνω δίκτυα είναι αυτόνομα και λειτουργικά δεδομένου ότι τροφοδοτούνται από συγκεκριμένες υφιστάμενες γεωτρήσεις που θα εκσυγχρονιστούν.

Το συνολικό έργο θα ολοκληρωθεί σε 36 μήνες, ενώ παράλληλα το Α΄ τμήμα του 28.305 στρ.  θα παραδοθεί ολοκληρωμένο και λειτουργικό στους 18 μήνες.

 

Κ. Τσιάρας: Με τις επιλογές μας στηρίζουμε τους αγρότες και την ελληνική περιφέρεια

«Η προώθηση της διαδικασίας δημοπράτησης του έργου «Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας-Ορφανών Ν. Καρδίτσας», αποτελεί μια ακόμη έμπρακτη απόδειξη ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προτάσσει στις επιλογές της την αγροτική οικονομία και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξει το έργο των παραγωγών μας.

Γνωρίζουμε όλοι ότι χωρίς νερό δεν υπάρχει παραγωγή, δεν υπάρχει ζωή. Γι’ αυτό και προχωρούμε, μέσω ΣΔΙΤ, με ταχύτατους ρυθμούς τα έξι πρώτα μεγάλα αρδευτικά έργα που έχει ανάγκη η χώρα.

Η ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων και ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των αρδευτικών δικτύων μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά τόσο στην αύξηση της παραγωγής όσος και στη μείωση του κόστους παραγωγής και αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ.

Με τις επιλογές μας στηρίζουμε την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες μας, στηρίζουμε την ελληνική περιφέρεια», δήλωσε ο ΥπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας.

ΓΡΑΦΕΙ: