Αβοκάντο: Επεκτείνονται οι καλλιέργειες, µε σταθερές τιµές άνοιξε η σεζόν

Στο ξεκίνημά της βρίσκεται συλλογή του αβοκάντο και κυρίως στις περιοχές της Κρήτης, όπου ανάλογα με το μικροκλίμα το φυτό δείχνει να κερδίζει τις προτιμήσεις των καλλιεργητών. Αν και πρόκειται για ένα τροπικό δέντρο, που θέλει ζεστά κλίματα και μεγάλες ποσότητες νερού, η καλλιέργειά του έχει ξεκινήσει και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως είναι η Πελοπόννησος και η Ήπειρος. Για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, η εικόνα που παρουσιάζουν τα φυτά είναι καλή, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στη φυτοπροστασία και οι στρεμματικές αποδόσεις δείχνουν να είναι σταθερές. Ως προς το θέμα των τιμών, η αγορά δείχνει να έχει πιάσει ταβάνι, λόγω και της υψηλής τιμής στη λιανική, που όμως δεν παρασύρει ανοδικά το εισόδημα των παραγωγών.

Ο Γιώργος Δασκαλάκης, από το Σέλι Ρεθύμνου, υποστηρίζει ότι είναι ένα φυτό ανερχόμενο για τις θερμότερες περιοχές, «όπου το φυτεύουν ακόμα και στις γλάστρες». Εκτιμά, όμως, ότι «θέλει ελεγχόμενα ποτίσματα με μεγάλες ποσότητες νερού, ώστε το φυτό να διατηρεί την ευρωστία του».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των αποδόσεων, είπε ότι, ανάλογα με το μικροκλίμα της περιοχής, με το έδαφος, αλλά και με το μεράκι του καλλιεργητή, «μπορούν να φτάσουν ακόμη και τους δύο τόνους το στρέμμα, στη χειρότερη περίπτωση τα 200 κιλά».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, είπε ότι αυτήν τη στιγμή πωλούνται τα συμβατικά στα 2,60 με 3 ευρώ το κιλό (τιμή παραγωγού), ανάλογα με την ποιότητα, και τα βιολογικά πάνω από 3,5 ευρώ το κιλό.

Ο Ανδρέας Κοντολέων, από το Βαρύπετρο Χανίων, συνεργάζεται με μία εταιρεία παραγωγής και εμπορίας αβοκάντο και ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν φυτευτεί χιλιάδες δέντρα σε διάφορες περιοχές της Κρήτης. Υπολογίζει επίσης ότι η συλλογή του προϊόντος έχει ξεκινήσει από τα τέλη Οκτωβρίου και θα συνεχιστεί ομαλά για το επόμενο διάστημα.

Εστιάζοντας στο θέμα των τιμών, κάνει λόγο για εισαγόμενο αβοκάντο στην ελληνική αγορά από το Νότιο Ημισφαίριο, αλλά και από την Ισπανία, με αποτέλεσμα να πιέζονται οι τιμές προς τα κάτω. «Από τα 2,60 έως 2,70 ευρώ το κιλό για την α΄ ποιότητα στο ξεκίνημά τους, σήμερα οι τιμές κυμαίνονται από 2,20 έως 2,30 ευρώ το κιλό, ανάλογα και την ποιότητα του καρπού». Τέλος, εκτιμά ότι ανάλογα με τις ποικιλίες που έχουν φυτευτεί η συλλογή του προϊόντος μπορεί να φτάσει μέχρι και το καλοκαίρι.

Η ξηρασία και η έλλειψη νερού δημιουργούν προβλήματα

Από τον Αλικιανό Χανίων, ο Στέλιος Λαγκουβάρδος κάνει λόγο για ξηρασία «που προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στις περιοχές που δεν έχουν μεγάλες ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν όψιμα τη συλλογή».

Επίσης, αναφέρεται στο αυξημένο κόστος παραγωγής, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, που θα επηρεάσει το εισόδημα των παραγωγών, «τη στιγμή που πουλάνε το προϊόν στην ίδια περσινή τιμή», όπως ο ίδιος υποστηρίζει. Αναφερόμενος στην εμπορία του προϊόντος, προβληματίζεται για το κόστος συντήρησης σε ψυκτικούς θαλάμους, όπου το προϊόν μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και αποτελεί μια αναγκαιότητα για την ομαλή εμπορία του.

«Τολμηροί» οι παραγωγοί στην Άρτα

Μπορεί η περιοχή της Άρτας να έχει προβλήματα από πρώιμους, αλλά και όψιμους παγετούς, όμως υπάρχουν παραγωγοί αβοκάντο που τόλμησαν να ξεκινήσουν την καλλιέργεια του φυτού αυτού πριν από μερικά χρόνια.

Όπως μας ενημερώνει ο Γιώργος Τζιανούμης, γεωπόνος και παραγωγός αβοκάντο από τις Κεραμάτες Άρτας, το φυτό προσαρμόζεται στην περιοχή, αλλά με σημαντικές δυσκολίες. «Το ξεκίνησε ο πατέρας μου πριν από 15 χρόνια μέσα σε πορτοκαλιές και σε κτήματα όπου το μικροκλίμα είναι θερμότερο σε σύγκριση με τα άλλα. Οι πορτοκαλιές παίζουν τον ρόλο του φυτοφράχτη και σε ένα μεγάλο ποσοστό προστατεύουν τα δέντρα στις χαμηλές θερμοκρασίες». Τέλος, ο ίδιος εκτιμά ότι η συλλογή θα ξεκινήσει σε περίπου δέκα ημέρες, με μία μέση απόδοση περίπου στα 1.000 κιλά το στρέμμα.