Αχαΐα: Μαραζώνουν τα ορεινά χωριά λόγω της δημογραφικής συρρίκνωσης

Τα ορεινά χωριά της Αχαΐας ερημώνουν, καθώς η υπογεννητικότητα και η συνεχής δημογραφική συρρίκνωση αποτελούν, πλέον, μια σκληρή πραγματικότητα. Τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ) αναδεικνύουν το ανησυχητικό φαινόμενο της δημογραφικής συρρίκνωσης, καθώς πολλές περιοχές αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, με τις γεννήσεις να είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Αυτή η κατάσταση υποδεικνύει έναν αργό μαρασμό της υπαίθρου, που απειλεί όχι μόνο την κοινωνική συνοχή, αλλά και την επιβίωση αυτών των κοινοτήτων.
Μικρός ο αριθμός γεννήσεων
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι δημοτικές ενότητες Λεοντίου και Καλεντζίου καταγράφουν μόνο μία με δέκα γεννήσεις την τελευταία πενταετία, ενώ η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη για περιοχές όπως η Αροανία, η Κλειτορία και η Πάους, όπου οι γεννήσεις κυμαίνονται μεταξύ 11 και 20. Ακόμη και οι δημοτικές ενότητες Ερινεού, Τριταίας και Καλαβρύτων, που βρίσκονται σε σχετικά καλύτερη θέση, με 21 έως 40 γεννήσεις στην πενταετία 2020-2025, παραμένουν μακριά από την αναγκαία δημογραφική ισορροπία.
Τα δεδομένα αυτά λειτουργούν ως προειδοποιητικό σήμα για τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της υπαίθρου, με σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Όπως προκύπτει από την έρευνα του ΙΔΕΜ, την πενταετία 2020-2025, ο αριθμός των γεννήσεων στην Ελλάδα θα κυμανθεί σε μόλις 460.000. Δηλαδή, οι γεννήσεις θα μειωθούν σχεδόν στο 50% σε σύγκριση με την εξαετία 1978-1983 (853.600 γεννήσεις).
Οι περιοχές της χώρας όπου το ΙΔΕΜ εκτιμά πως θα καταγραφούν έως 60 γεννήσεις την περίοδο 2020-2025 βρίσκονται στην ορεινή και ημιορεινή ηπειρωτική Ελλάδα και όλες σχεδόν σε απόσταση μεγαλύτερη της μίας ώρας από τις αντίστοιχες έδρες των 13 περιφερειών της χώρας, με εξαίρεση κάποιες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές, ο αριθμός των γεννήσεων θα είναι ελάχιστος έως μηδαμινός ή και μηδενικός.