Αχαΐα: Συστάθηκε ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Ερυμάνθου

29/08/2024
5' διάβασμα
achaia-systathike-o-agrotikos-elaiokomikos-synetairismos-erymanthou-330468

Τον δρόμο για το Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών πήρε το καταστατικό του Αγροτικού Συνεταιρισμού με την επωνυμία «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ». Προχωρά, έτσι, το όραμα του προγράμματος «Elaio Support Tech», στόχος του οποίου ήταν να δημιουργήσει έναν συνεργατικό παραγωγικό πυρήνα για το ελαιόλαδο στην περιοχή του Δήμου Ερυμάνθου, με τη συμμετοχή παραγωγών–ελαιοκαλλιεργητών, ενός παραγωγικού  φορέα  όπως το ελαιοτριβείο της εταιρείας Spiliotopoulos Family και με τη συνεργασία της πανεπιστημιακής κοινότητας και της παραγωγικής και εμπορικής επιχείρησης Eleology S.A. Όλα τα παραπάνω αποτελούν, πλέον, γεγονός, χάρη και στην πολύτιμη συμβολή της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Μέσα από τη σύσταση του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Ερυμάνθου δρομολογείται η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής με βάση το ελαιόλαδο. Με έναν ιδιαίτερο τρόπο και μεθοδολογία, η Ομάδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μέσω του προγράμματος «Elaio Support Tech», είναι σε θέση  να προωθήσει και να επιταχύνει τη στροφή προς συνεργατικές διαδικασίες, που υπαγορεύονται σήμερα και από τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, μέσω συγκεκριμένων ενεργειών, να εισαγάγει νέα ισχυρά συνεργατικά επιχειρηματικά μοντέλα και καινοτόμες πρακτικές λύσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των συστημάτων της αγροδιατροφής.

Προχωρά η αναγνώριση του ελαιολάδου Ερυμάνθου ως προϊόντος ΠΓΕ

Συνέπεια του νέου συνεργατικού σχήματος των ελαιοπαραγωγών του Ερυμάνθου είναι η περιοχή να παράγει ελαιόλαδο με πολιτισμικό, περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα. Σημαντικές και καινοτόμες δράσεις θα είναι η συνεχής εκπαίδευση, η συμβουλευτική και η αναγνωρισιμότητα του προϊόντος της περιοχής ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ – το προτεινόμενο Ελαιόλαδο Ερυμάνθου), αλλά και η ιχνηλασιμότητα. Αναφορικά με το ΠΓΕ, έχουν γίνει διαδικασίες διαβούλευσης, με στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού και έχει προετοιμαστεί το απαραίτητο υλικό για την κατάρτιση φακέλου.

Όπως τονίζει ο Γεώργιος Ζακυνθινός, καθηγητής στο Πανεπιστήµιο Δυτικής Αττικής και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, «θα είμαστε δίπλα στους παραγωγούς και θα τους δώσουμε το περιβάλλον εμπιστοσύνης και ασφάλειας ότι παράγουν κάτω από μια συγκεκριμένη πρακτική, με ενημέρωση, πληροφόρηση και, παράλληλα, αυτό που παράγουν θα έχει μια ταυτότητα».

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του, ο κ. Ζακυνθινός ανέφερε ότι «η δομή του προγράμματος, όπως την έχει καταρτίσει η ερευνητική μας Ομάδα, που είναι πνευματική της ιδιοκτησία, θα συνδεθεί με πρόταση για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, η οποία θα κατατεθεί στο πλαίσιο της προκήρυξη προγράμματος Erasmus.

«Θα είμαστε δίπλα στους παραγωγούς και θα τους δώσουμε το περιβάλλον εμπιστοσύνης και ασφάλειας ότι παράγουν κάτω από μια συγκεκριμένη πρακτική, με ενημέρωση, πληροφόρηση και, παράλληλα, αυτό που παράγουν θα έχει μια ταυτότητα», τόνισε ο Γεώργιος Ζακυνθινός, καθηγητής στο Πανεπιστήµιο Δυτικής Αττικής και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος

Η πρόταση αυτή έχει τίτλο “Ανάπτυξη Πράσινων Δεξιοτήτων Νεανικής Επιχειρηματικότητας στη Βιώσιμη Γεωργία στο Πλαίσιο της Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή”. Αφορά στην καλλιέργεια και την επεξεργασία του ελαιοκάρπου (VOCACHANGE), με ημερομηνία έναρξης έργου την 1η Μαρτίου 2025, συνολική διάρκεια 24 μήνες και ημερομηνία λήξης έργου την 1η Μαρτίου 2027, με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, επιστημονικό υπεύθυνο εμένα και συνεργαζόμενους οργανισμούς το Πανεπιστήμιο Βασιλικάτα στην Ιταλία, το Πανεπιστήμιο του Βίγκο στην Ισπανία, το Ινστιτούτο Έρευνας για την Ελιά στη Σμύρνη της Τουρκίας και το Ege University, επίσης στη Σμύρνη».

Αυτή η αναφορά στη διεθνή του διάσταση του προγράμματος δίνει μια ανάσα ελπίδας σε μια περιοχή που θέλει να αναστρέψει το ελληνικό γίγνεσθαι της υπαίθρου μας που συρρικνώνεται.

 

Η ταυτότητα του έργου «Elaio Support Tech»

Μια ολοκληρωμένη διαδραστική πλατφόρμα για παραγωγούς, εμπόρους και καταναλωτές

ΠΛΗΡΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑ

«Υποστηρικτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη στήριξη της ανάπτυξης τεχνογνωσίας και υποδομής σε παραγωγικό και διαχειριστικό επίπεδο της ελαιοκαλλιέργειας, της ανάπτυξης νέων βιώσιμων και καινοτόμων τεχνολογιών ελαιοκαλλιέργειας, της αναζήτησης και υπόδειξης κατάλληλων περιοχών της ελληνικής επικράτειας για την βιώσιμη ανάπτυξη βιολογικής ελαιοκαλλιέργειας, της επεξεργασίας και της δημιουργίας ποιοτικών τελικών προϊόντων ελαιολάδου και παρεμφερών», με διακριτικό τίτλο «ELAIO SUPPORT TECH».

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ / ΔΡΑΣΕΙΣ

  • Ενημέρωση και καθοδήγηση ομάδων παραγωγών ως προς τη χρήση της απαιτούμενης τεχνογνωσίας, ώστε να πιστοποιούνται όλο και περισσότερες ελαιοκαλλιέργειες ως βιολογικές, με θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
  • Υποστήριξη παραγωγών κατά τη διαδικασία σύστασης ομάδας ή συνεταιρισμού, υπόδειξη ευκαιριών χρηματοδότησής τους και δημιουργία σταθερών και μακράς διάρκειας δεσμών συνεργασίας.
  • Εμπορία από τον πρώτο συμβαλλόμενο του προϊόντος βάσει καινοτόμων πρακτικών καλλιέργειας και ιδιαίτερων φυσικών χαρακτηριστικών μίας περιοχής, όπως ο Δήμος Ερυμάνθου.
  • Προώθηση του προϊόντος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, μέσω της συμμετοχής σε διαγωνισμούς και σε εμπορικές εκθέσεις.
  • Εκπόνηση μελετών για τη δυνατότητα παραγωγής νέων υγειοπροστατευτικών προϊόντων ελαιολάδου για υγειοπροστατευτική χρήση.