Φρέσκια Μπύρα Χίου, η πρώτη με μαστίχα

Οι πόρτες του ζυθοποιείου είναι ανοιχτές για όποιον ενδιαφέρεται να δοκιμάσει τις ιδιαίτερες γεύσεις.
20/08/2024
5' διάβασμα
freskia-byra-chiou-i-proti-me-masticha-329726

Ο Ιάκωβος Αμύγδαλος και ο Μάνος Ναζλίδης συζητούσαν σαν καλοί φίλοι ένα καλοκαίρι την ιδέα να παρασκευάσουν μπύρα. Ο Μάνος δημιούργησε την εμπειρία πειραματιζόμενος με ένα κιτ οικιακής ζυθοποίησης, όπως οι έτοιμες τούρτες των σούπερ μάρκετ. Από την ερασιτεχνική ζυθοποίηση προχώρησαν μαζί και σταδιακά στην παρασκευή της Fresh Chios Beer το 2012, δραστηριοποιούμενοι σε έναν μικρό ισόγειο χώρο στη Χίο.

Ξεκίνησαν χωρίς εμπειρία και χρήματα, αλλά το μεράκι και η συνειδητή προσωπική εργασία μαζί με ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα συνετέλεσαν στο να ξεπεραστούν οι σκόπελοι και ν’ αρχίσει να… ρέει η Μπύρα Χίου. Έτσι, το 2019, μεταφέρθηκαν σε αρκετά μεγαλύτερο χώρο για να καλύπτουν τις ανάγκες παραγωγής.

Εν αρχή ην… η Pale Ale

Το ξεκίνημα δεν έγινε με Lager, όπως θα ήταν αναμενόμενο, αλλά με Pale Ale (αφροζύμωτη) για την οποία λαμβάνουν επί χρόνια θετικό feedback και, μάλιστα, παραμένει η πρώτη μπύρα σε πωλήσεις.

Θέλησαν η πρώτη γεύση που θα αφήσουν στον καταναλωτή να είναι ιδιαίτερη, διαφορετική και, ταυτόχρονα, να αποτελεί ένα γερό διαβατήριο για τον ανταγωνισμό. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια, οι µικρές ελληνικές ζυθοποιίες, κάποιες εκ των οποίων δραστηριοποιούνται στα νησιά, δημιουργούν γεύσεις που αγαπιούνται, αλλά και προτιμώνται.

Η μία μπύρα έφερε τις άλλες κι έτσι, με γνώμονα πάντα την καλή ποιότητα του προϊόντος, δημιούργησαν τη μαύρη Smoked Robust Porter, την καπνιστή BBQ, την πιο πρόσφατη India Pale Ale και τη μοναδική στον κόσμο, Chios Beer Wheat: Μια μπύρα με βελούδινη υφή, νότες ψωμιού και ευχάριστο άγγιγμα μαστίχας που ταξιδεύει τον ουρανίσκο στην πατρίδα της μαστίχας.

Τα τελευταία χρόνια, οι µικρές ελληνικές ζυθοποιίες, κάποιες εκ των οποίων δραστηριοποιούνται στα νησιά, δημιουργούν γεύσεις που αγαπιούνται, αλλά και προτιμώνται

Παράγεται από βύνη σιταριού, σε συνδυασμό με αυθεντική μαστίχα Χίου. Ο Ιάκωβος Αμύγδαλος εξηγεί ότι η συγκεκριμένη μπύρα ζητήθηκε επίμονα από τους καταναλωτές. «Η μπύρα με μαστίχα έγινε γιατί όλοι μας ρωτούσαν εάν παράγουμε μπύρα με μαστίχα. Κάθε μπύρα που παράγουμε είναι αλλιώτικη, γιατί επιχειρούμε να καλύψουμε μια διαφορετική παλέτα γεύσεων που έχει ο καθένας μας. Επίσης, φτιάχνουμε την Chios Beer IPA, καθώς οι IPA έχουν εντονότερη γεύση και άρωμα, η οποία είναι trend και προχωράει πολύ καλά».

Δημιούργησαν ένα ολοκληρωμένο e-shop και θα περίμενε κανείς να αγαπηθεί από τους φίλους της μπύρας και όσους αναζητούν διαφορετικές προτάσεις, αλλά η αλήθεια είναι πως το 99% της μπύρας Χίου πωλείται χονδρική μέσω δύο συνεργατών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Από το 2013 διαμορφώνουν επιλεγμένα σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα, όπως είναι τα μπαράκια και οι κάβες. Ο ίδιος διαπιστώνει πως στις ηλεκτρονικές παραγγελίες στη χώρα μας δεν περιλαμβάνουμε τα διατροφικά καταναλωτικά αγαθά. «Στόχος μας είναι κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον η μπύρα Χίου να βρίσκεται παντού, αλλά είμαστε ευχαριστημένοι από το μέχρι τώρα αποτέλεσμα», σχολιάζει.

Οι συνεργασίες δημιουργούν ζυθοποιεία

Ο κ. Αμύγδαλος προσθέτει ότι παράλληλα με το brand Μπύρα Χίου παρασκευάζουν μπύρες για άλλες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα την Άλως, που παράγεται από τη Ζυθοποιία Χίου με την επιμέλεια του σεφ Πάνου Ιωαννίδη, την Βrewtiful και όχι μόνο. «Έχουμε δύο συνεργασίες, μία στη Σάμο και μία στο Σίγρι της Μυτιλήνης, όπου ξεκινήσαμε πριν από λίγα χρόνια και φτιάξαμε την μπύρα με δική τους συνταγή και brand». Οι εμπνευστές τους διαπίστωσαν ότι υπήρξε ανταπόκριση, με αποτέλεσμα φέτος το καλοκαίρι να έχουν ανοίξει δύο ζυθοποιεία, ένα στη Σάμο και ένα στο Σίγρι. Πρόκειται για δύο ζυθοποιεία μικρότερα από αυτό της Χίου, που παρασκευάζουν σπιτική και ειδικά αρωματισμένη μπύρα. «Φτιάχνουν μπύρα για επιτόπια κατανάλωση, ενώ, παράλληλα, τους συσκευάζουμε την ίδια μπύρα για να κάνουμε διανομή στη Λέσβο και στη Σάμο». Τα συγκεκριμένα παραδείγματα αποδεικνύουν πως άνθρωποι με μεράκι, αλλά χωρίς κεφάλαιο κατάφεραν να φτιάξουν ένα ενδιαφέρον προϊόν και, στη συνέχεια, να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, έχοντας βρει ανταπόκριση στους καταναλωτές. Στη μέχρι τώρα διαδρομή τους, ο Ιάκωβος και ο Μάνος επενδύουν σε εξοπλισμό, τεχνογνωσία, αλλά και διάλογο για να φτάσουν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι πόρτες του ζυθοποιείου είναι ανοιχτές για όποιον ενδιαφέρεται να δει τον τρόπο με τον οποίο παράγονται οι μπύρες, αλλά και να δοκιμάσει τις ιδιαίτερες γεύσεις τους. Η εκτίμηση των καταναλωτών αποτυπώνεται στα σχόλια και στις συζητήσεις, αλλά και στα Greek Beer Awards, όπου το 2023 απέσπασαν τρία Χρυσά και ένα Ασημένιο Βραβείο.