Αχλάδι: Μειωμένες οι αποδόσεις για τις πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες

Ίδιο το σενάριο και για τις βιομηχανικές
24/07/2025
5' διάβασμα
achladi-meiomenes-oi-apodoseis-gia-tis-proimes-epitrapezies-poikilies-358482

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή των πρώιμων ποικιλιών αχλαδιών, όπως είναι η Κοντούλα και η Coscia. Σε λίγες ημέρες, αναμένεται να ακολουθήσει και η ποικιλία Santa Maria.

Αυτό που εισπράττουν προσώρας οι παραγωγοί είναι οι μειωμένες αποδόσεις, οι οποίες φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το 100%, δημιουργώντας ιδιαίτερα αρνητικά σενάρια για το επόμενο διάστημα. Φυσικά, οι μειωμένες αποδόσεις συνεπάγονται αυξημένες τιμές για το προϊόν στην αγορά. Ωστόσο, το τελικό πρόσημο δείχνει να είναι αρνητικό. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι ποικιλίες που προορίζονται για τη βιομηχανία, καθώς και αυτές παρουσιάζουν σημαντικές απώλειες. Αυτό σημαίνει ότι η βιομηχανία δεν θα μπορέσει να καλύψει σε σημαντικό ποσοστό τις ανάγκες της.

Σε γενικές γραμμές, οι καλλιέργειες αχλαδιών έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις, τόσο σε εργατικά χέρια όσο και σε υπεύθυνους διαχειριστές. Με αυτά τα δεδομένα, το γεγονός της γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού, σε συνδυασμό με την έλλειψη διαδοχής, δημιουργεί μια αρνητική προοπτική όχι μόνο για την παραγωγή αχλαδιών, αλλά γενικότερα για τις δενδρώδεις καλλιέργειες.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μπαντραλέξη, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δένδρων ΟΠ «Άργισσα», η τρέχουσα συλλεκτική περίοδος ήταν άκρως αποκαρδιωτική. Όπως δηλώνει, «την πρώτη γεύση την πήραμε από τις ποικιλίες Κοντούλα και Coscia, με τις αποδόσεις να είναι σημαντικά μειωμένες, μετά βίας έφτασαν τον 1 τόνο ανά στρέμμα, όταν σε μια μέση χρονιά ξεπερνούν τους 3 τόνους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη, τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τον συνεταιρισμό, παρότι η ζήτηση για το προϊόν είναι αυξημένη».

Σε ερώτηση της «ΥΧ» σχετικά με το τι φταίει για τη μειωμένη παραγωγή, ο κ. Μπαντραλέξης εστιάζει συνολικά στην κλιματική αλλαγή και όχι σε μια συγκεκριμένη περίοδο. «Οι δενδρώδεις καλλιέργειες αντιμετωπίζουν διαρκώς προβλήματα, μεταξύ αυτών και ζητήματα φυτοπροστασίας, καλής διαχείρισης κ.ά., με αποτέλεσμα να παρατηρούνται χαμηλές αποδόσεις που επηρεάζουν και την ποιότητα».

Αναφερόμενος στην καλλιεργητική περίοδο, ο ίδιος υποστηρίζει ότι στο τέλος Ιουλίου θα ξεκινήσει η συγκομιδή της ποικιλίας Santa Maria, αλλά και σε αυτή δεν διαφαίνεται κάτι θετικό ως προς τις αποδόσεις. «Το ίδιο ισχύει και για τις ποικιλίες Williams, Sissy και άλλες που προορίζονται για βιομηχανική χρήση. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρξει πρόβλημα στη μεταποίηση του προϊόντος», διευκρινίζει.

Όσον αφορά τις τιμές, λόγω της έλλειψης προϊόντος, αυτές κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ακόμη και το 1 ευρώ/κιλό, ανάλογα με την ποικιλία και το μέγεθος.

Κλείνοντας, ο κ. Μπαντραλέξης αναφέρεται και στο μέλλον της καλλιέργειας της αχλαδιάς στην περιοχή, η οποία για πολλούς παραγωγούς αποτελεί κύρια πηγή εισοδήματος. Όπως δηλώνει, η έλλειψη διαδοχής είναι σοβαρό ζήτημα και, δυστυχώς, εξελίσσεται αρνητικά. «Οι νέοι δεν δείχνουν ενδιαφέρον για το επάγγελμα, ενώ η πλειονότητα των παραγωγών είναι μεγάλης ηλικίας, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στις νέες τεχνολογικές απαιτήσεις και τις ανάγκες ορθολογικής διαχείρισης των καλλιεργειών. Τα κτήματα παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις και τα αποτελέσματα αυτών γίνονται ορατά στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου», συνοψίζει.

Το βακτηριακό κάψιμο μείωσε τις καλλιέργειες στην Αγιά Λάρισας

Για μια δύσκολη καλλιέργεια, όπως είναι αυτή της αχλαδιάς, κάνει λόγο ο Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Κίσσαβος» στην Αγιά Λάρισας. Υποστηρίζει ότι οι εκτάσεις με αχλαδιές έχουν συρρικνωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, ενώ οι εναπομείνασες καλλιέργειες δεν συνθέτουν μια δυναμική παραγωγή. «Η καλλιέργεια επηρεάστηκε καθοριστικά από το βακτηριακό κάψιμο, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να οδηγηθούν στο αδιέξοδο και να ξηλώσουν τις φυτείες τους, αφού δεν μπορούσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα», εξηγεί.

Ο κ. Ζέικος αναφέρεται κυρίως στην ποικιλία Κρυστάλλι, η οποία καλλιεργείται πλέον σε πολύ μικρό βαθμό στην περιοχή του.

Μειωμένη παραγωγή για την ποικιλία Sissy στην Ημαθία

Την ίδια εικόνα παραγωγής μάς μεταφέρει και ο Βασίλης Παπάζογλου από την Κορυφή Ημαθίας. Όπως υποστηρίζει, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις ποικιλίες αχλαδιών, ιδιαίτερα σε εκείνες που κατευθύνονται προς τη βιομηχανία. Η ποικιλία Sissy, που χρησιμοποιείται τόσο ως επιτραπέζια όσο και ως βιομηχανική, παρουσιάζει πολύ χαμηλές αποδόσεις. «Η φετινή καλλιεργητική περίοδος στην περιοχή επηρεάστηκε αρνητικά από τις καιρικές συνθήκες και οι αποδόσεις είναι σημαντικά μειωμένες, είτε για επιτραπέζια χρήση είτε για τη βιομηχανία», περιγράφει.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες, ο κ. Παπάζογλου δηλώνει ότι οι παραγωγοί δεν εγκαταλείπουν την καλλιέργεια και συνεχίζουν να τη φροντίζουν και να τη διαχειρίζονται με ορθολογικό τρόπο. Τονίζει, επίσης, τη σημασία της επαρκούς άρδευσης, καθώς, όπως λέει, «έχουμε άφθονο νερό δίπλα στην παραγωγή μας», γεγονός που συμβάλλει στη συνέχιση της καλλιέργειας των οπωροφόρων.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: