Advanced AgriScience: Προστασία από τον παγετό στις καλλιέργειες με καινοτόμο τεχνολογία

Να αποτρέψει την καταστροφή των φυτών από τον παγετό επιχειρεί η νεοφυής επιχείρηση Advanced AgriScience, με έδρα τον Καναδά. Πιο συγκεκριμένα, η startup χρησιμοποιεί φυσικούς οργανισμούς και πρωτεΐνες για να δημιουργήσει μια ξηρή σκόνη, την οποία αναμειγνύει με νερό και ψεκάζει τα φυτά. Η καινοτόμος λύση μπορεί να αποτρέψει τη ζημιά από τον παγετό και να προσφέρει έως και 95% εξοικονόμηση κόστους ανά στρέμμα, χωρίς να συντελεί στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ή στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού, όπως υποστηρίζει ο ιδρυτής της, Collin Juurakko. Το όραμά του είναι να αντικαταστήσει ή να συμπληρώσει τις υπάρχουσες μεθόδους προστασίας από τον παγετό με μια πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση. Η έρευνα του Juurakko ξεκίνησε στο Queen’s University στο Kingston, όπου μελέτησε τον σχηματισμό παγετού. Ο ίδιος ανακάλυψε μια προστατευτική πρωτεΐνη που μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα μόρια του νερού στα φυτά, εμποδίζοντας τον σχηματισμό κρυστάλλων πάγου. Ο ιδρυτής της Advanced AgriScience αναζητά επί του παρόντος ρυθμιστικές εγκρίσεις για δοκιμές πεδίου με στόχο την εμπορευματοποίηση της λύσης του για την προστασία από τον παγετό μέχρι την άνοιξη του 2025.

Η αρχική του εστίαση είναι σε υψηλής αξίας καναδικές καλλιέργειες κηπευτικών. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η νεοφυής επιχείρηση διακρίθηκε στον «Green Pursuit», έναν καναδικό διαγωνισμό αγροτεχνολογίας.