Αδυνατεί να παρακολουθήσει την αυξημένη ζήτηση η καλλιέργεια του σκόρδου

Του Γιάννη Σάρρου

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες οι φυτεύσεις των σκόρδων σε όλες τις περιοχές της χώρας. Δεν υπήρξαν μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με την περσινή περίοδο για τον αριθμό των στρεμμάτων και η φύτευση ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Η εικόνα όμως που παρουσιάζεται προμηνύει για το μέλλον της καλλιέργειας μία αρνητική πορεία, σε ένα προϊόν το οποίο έχει μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές για τον αγροτικό τομέα της χώρας.

Η απουσία νέων αγροτών ως συνεχιστών της καλλιέργειας αλλά και οι ελλείψεις σύγχρονων συλλογικών υποδομών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας της παραγωγής. Υπάρχουν όμως και θετικά δείγματα γραφής, όπως αυτό του συνεταιρισμού Νέας Βύσσας στην Ορεστιάδα και της Ομάδας Παραγωγών Σκόρδου στον Πλατύκαμπο Λάρισας, τα οποία αφήνουν μία νότα αισιοδοξίας για το μέλλον.

Σύμφωνα με τον Τάσο Γιακμογλίδη, πρόεδρο του Συνεταιρισμού Νέας Βύσσας, oι καλλιεργούμενες εκτάσεις εμφανίζονται μειωμένες σε σύγκριση με πέρυσι. «Υπάρχουν ενδογενείς αδυναμίες, όπως ο γερασμένος πληθυσμός του χώρου μας και οι κλιματικές συνθήκες που επηρεάζουν την παραγωγή. Το θετικό είναι ότι υφίσταται ενδιαφέρον από τις αγορές του εξωτερικού για το ελληνικό σκόρδο και όχι το κινεζικό, που είναι ένας σημαντικός ανταγωνιστής μας», τόνισε. Η τιμή παραγωγού κυμάνθηκε από 1,30 έως 1,50 ευρώ το κιλό και η μέση στρεμματική απόδοση στα 800 κιλά. «Οι βροχές επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις καλλιέργειες και σε πολλές περιπτώσεις είχαμε και χωράφια με αποδόσεις κάτω από 600 κιλά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στροφή στη βιοκαλλιέργεια

Με προβληματισμό, αλλά και με ελπίδα για το μέλλον, τέσσερις παραγωγοί από τον συνεταιρισμό της Νέας Βύσσας έχουν ενταχθεί στην καλλιέργεια των βιολογικών. Μπορεί οι τιμές, όπως δηλώνει ο κ. Γιακμογλίδης, να είναι διπλάσιες από τα συμβατικά, η παραγωγή όμως είναι μικρότερη και έχει περισσότερα εργατικά. «Εμείς καταγράφουμε αυτά τα δεδομένα ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η παραγωγή και θα κάνουμε τις δικές μας επιλογές στο μέλλον».

Έλλειψη υποδομών στην Κοζάνη

Με περισσότερες δυσκολίες και προσπαθώντας να διατηρήσουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή των Κοίλων Κοζάνης, οι παραγωγοί, και ειδικότερα οι νέοι, μπαίνουν σε έναν αγώνα δρόμου για να αναδειχθούν στις αγορές και παράλληλα να οργανώσουν καλύτερα την παραγωγή τους.

Όπως μας εξηγεί ο Ισαάκ Κυπάρογλου, καλλιεργητής από την ίδια περιοχή, «οι τιμές του 1,30 έως και 1,40 το κιλό δεν είναι αυτές οι οποίες μπορούν να δώσουν μία προοπτική στον τόπο μας. Πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα και παράλληλα με σύγχρονες υποδομές και κατάλληλα μέσα, να πάρουμε μέρος από την προστιθέμενη αξία που δημιουργούμε».

Περιμένουν το πράσινο φως από τους Ιάπωνες στον Πλατύκαμπο

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην Ομάδα Παραγωγών Σκόρδου Πλατυκάμπου Λάρισας, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε αναμονή της συνεργασίας τους με ιαπωνική εταιρεία, που θα απορροφήσει μεγάλο ποσοστό της παραγωγής για φαρμακευτική χρήση. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών, Γιάννης Κουκούτσης, η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ειδικότερα με την ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα έδειξε ότι το σκόρδο Πλατυκάμπου έχει ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, τα οποία δεν συναντώνται στα σκόρδα άλλων περιοχών, με αποτέλεσμα να «ανοίγει ένας άλλος δρόμς για την προοπτική του προϊόντος. Βρισκόμαστε σε αναμονή και περιμένουμε τις εξελίξεις», τόνισε ο ίδιος.

Σταθερές οι εκτάσεις στην Αρκαδία, μειωμένες στα Ψαχνά

Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα θα κυμανθούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Αρκαδία. Όπως δηλώνει ο Γιώργος Κωτσιόπουλος, παραγωγός από το Λιθοβούνι, «οι φυτεύσεις γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο και για τον λόγο αυτόν διατηρούμε σταθερές τις εκτάσεις». Τη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων επικαλείται ο Κίττας Δημήτρης από την Καστέλα Εύβοιας, όπου «λόγω των πρόσφατων καταστροφών αλλά, και της στροφής στην καλλιέργεια του λάχανου, του μπρόκολου, του μαρουλιού και άλλων φυλλωδών λαχανικών μειώνονται οι εκτάσεις στα σκόρδα».

Επίκεινται ελλείψεις στη διεθνή αγορά σκόρδου

της Μελίνας Ζιάγκου

Ελλείψεις φαίνεται ότι δημιουργούνται σταδιακά στην παγκόσμια αγορά σκόρδου, με τις τιμές να κινούνται ανοδικά, πολύ περισσότερο στην Ευρώπη. Αυτό προκύπτει από την επισκόπηση της αγοράς του προϊόντος που πραγματοποίησε η εξειδικευμένη ιστοσελίδα Freshplaza, έχοντας συλλέξει πληροφορίες και στοιχεία εκπροσώπων του κλάδου από σημαντικές για την παραγωγή και την εμπορία του σκόρδου χώρες.

Καθοριστικά φαίνεται ότι επιδρά η μείωση λόγω των καιρικών συνθηκών της ισπανικής παραγωγής φέτος, ενώ έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση στη Β. Αμερική. Για την ακρίβεια στον Καναδά έχει διπλασιαστεί, ενώ στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 70%. Την ίδια στιγμή, στην Κίνα η παραγωγή μπορεί φέτος να είναι μεγαλύτερη κατά 20%-25%, αλλά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τις εξαγωγές, καθώς δεν επαρκούν τα διαθέσιμα φορτηγά ψυγεία.

Όπως δήλωσε από την πλευρά του Ολλανδός εισαγωγέας, σύντομα θα φανούν ελλείψεις στην αγορά, δεδομένου ότι όχι μόνο ήταν μειωμένη η παραγωγή της Ισπανίας κατά 45%, αλλά και οι διαθέσιμες ποσότητες δεν είναι καλής ποιότητας. Από την άλλη μεριά, η Κίνα μπορεί να είχε καλή παραγωγή ποσοτικά και ποιοτικά, αλλά έχει να αντιμετωπίσει πολύ αυξημένη ζήτηση από όλο τον κόσμο, ενώ ήδη έχουν αυξηθεί οι τιμές κινεζικού σκόρδου κατά 50% λόγω της αύξησης του μεταφορικού κόστους, με κύκλους εμπόρων στη χώρα να εμφανίζονται απρόθυμοι τελευταία να πουλήσουν, περιμένοντας περαιτέρω αύξηση τιμών ενόψει της κινεζικής πρωτοχρονιάς. Ταυτόχρονα, η παγκόσμια παραγωγή είναι «απογοητευτική», ενώ η μεγάλη ζήτηση από Βόρεια και Νότια Αμερική έχει εκτινάξει τις τιμές στη Χιλή, στην Αργεντινή και στο Μεξικό σε επίπεδα πολύ υψηλά για την ευρωπαϊκή αγορά. Υπό αυτές τις συνθήκες, εκτιμά ότι τα στοκ θα εξανεμιστούν πολύ γρήγορα μόλις κρυώσει για τα καλά ο καιρός στην ΕΕ.

Στη Γερμανία και στην Ισπανία έχουν ξεκινήσει οι νέες φυτεύσεις με καλές καιρικές συνθήκες. Σε βάθος χρόνου, η αύξηση του γερμανικού φρέσκου σκόρδου είναι αξιοσημείωτη, αναφέρουν οι έμποροι, και σε αντίθεση με το ξερό σκόρδο, στο φρέσκο υπάρχει μηδενικός ανταγωνισμός με εισαγωγές από την Κίνα.