Στον αέρα πληρωµές και ενισχύσεις

Ρευστό τοπίο σε ΟΠΕΚΕΠΕ και ΟΣΔΕ

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η εύρυθμη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τη χορήγηση των ενισχύσεων στους δικαιούχους παραγωγούς να απειλείται από πρωτοφανείς καθυστερήσεις και έλλειψη πολιτικής βούλησης από την πλευρά των ιθυνόντων.

Με τον Φεβρουάριο να κλείνει ήδη την πρώτη του εβδομάδα, και την πανδημία να μην εμφανίζει σημάδια ύφεσης, οι επόμενες ημέρες αναμένεται να κρίνουν τελικά την πορεία των απαιτούμενων διαδικασιών τόσο για την πληρωμή των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων του έτους 2020 όσο και την ενεργοποίηση της Πύλης του ΟΣΔΕ για τις αιτήσεις ενίσχυσης έτους 2021.

Θητεία προέδρου

Μέχρι και την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, δεν υπήρξε κάποιο σημάδι από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για το μέλλον του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Φάνη Παπά, η τρίμηνη θητεία του οποίου λήγει το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η «ΥΧ» μαζί του, ο ίδιος δήλωσε ότι θα παραμείνει στο πόστο του. Το ζήτημα αναμένεται να διευθετηθεί με την τροποποίηση του νόμου 4735/20, με το οποίο καθορίζεται, μεταξύ άλλων, και η θητεία των διοικήσεων των οργανισμών του Δημοσίου, οπότε και αναμένεται να παραταθεί η θητεία δεκάδων προέδρων διοικήσεων πολλών οργανισμών του Δημοσίου.

Πρόκειται, όμως, για μία μόνο από τις εκκρεμότητες που αφορούν τον Οργανισμό. Η σημαντικότερη έχει δύο σκέλη: Αφενός έχει λήξει πάνω από έναν μήνα η πιστοποίηση όλων των φορέων υποβοήθησης των αγροτών στο ΟΣΔΕ, τόσο του Φορέα Συντονισμού όσο και των ΚΥΔ και αφετέρου το θέμα του τεχνικού συμβούλου παραμένει μέχρι αυτή την ώρα στον αέρα.

Συνδεδεμένες Ενισχύσεις

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι εάν μέσα στις επόμενες ημέρες δεν δοθεί ουσιαστική και νόμιμη λύση, η πρεμιέρα πληρωμής των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων θα αργήσει σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Είναι χαρακτηριστικό –για να μην ανατρέξουμε και πολύ στο παρελθόν, όταν η Συνδεδεμένη για τα ζαχαρότευτλα είχε πληρωθεί και τον μήνα Ιανουάριο– ότι πέρσι τέτοια εποχή περίπου είχαν υπογραφεί οι υπουργικές αποφάσεις για τον καθορισμό του ύψους της Συνδεδεμένης Στήριξης για το έτος ενίσχυσης 2019 στην καλλιέργεια επτά προϊόντων: ζαχαρότευτλων, πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών, σκληρού σίτου, πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών, οσπρίων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, καρπών με κέλυφος και μήλων.

Αυτό σημαίνει ότι είχαν ήδη προηγηθεί οι απαραίτητες ενέργειες και έτσι στις 17 Φεβρουαρίου 2020 πληρώθηκαν οι προαναφερθείσες Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, ενώ πραγματοποιήθηκαν και συμπληρωματικές πληρωμές για το καθεστώς Βασικής Ενίσχυσης, το Πρασίνισμα και την Ενίσχυση για τους Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας, ύψους άνω των 60 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι για να μη χάνεται χρόνος εις βάρος των δικαιούχων, κάθε χρόνο πληρώνονται πρώτα τα προϊόντα, για τα οποία δεν προβλέπονται παραδόσεις (τεύτλα, σιτηρά κ.ά.) και, στη συνέχεια, καταβάλλονται οι ενισχύσεις για τα υπόλοιπα προϊόντα, καθώς απαιτείται άλλη διαδικασία.

Εκτός, όμως, από το καθεστώς των άμεσων ενισχύσεων, πρόβλημα αναμένεται να υπάρξει και για οποιαδήποτε κορωνοπληρωμή, δεδομένου ότι για να χορηγηθεί απαιτείται και η απαραίτητη εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη.

ΟΣΔΕ

Η μεγάλη απειλή, όμως, αφορά το ΟΣΔΕ 2021, καθώς οι καθυστερήσεις έχουν αφήσει στον «αέρα» κάθε προετοιμασία για να ενεργοποιηθεί νωρίτερα η διαδικασία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2021 από τους δικαιούχους παραγωγούς. Νωρίτερα, διότι οι δύσκολες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία θα καταστήσουν και φέτος πιο σύνθετη, ειδικά για τους μεγαλύτερους σε ηλικία παραγωγούς, την υποβολή της αίτησής τους, καθώς θα επιλεγεί η οδός της εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης του παραγωγού από τα ΚΥΔ για λόγους δημόσιας υγείας.

Να θυμίσουμε ότι πέρσι η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια διεκόπη με το πρώτο lockdown. Μέρες αργότερα, αποφασίστηκε η υποβολή των αιτήσεων στα κατά τόπους πιστοποιημένα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων να πραγματοποιείται μόνο με απομακρυσμένη επικοινωνία μεταξύ του παραγωγού και των υπαλλήλων των Κέντρων, τα δικαιολογητικά να αποστέλλονται ηλεκτρονικά ή εναλλακτικά με τη χρήση ταχυδρομείου ή κούριερ. Βέβαια, όπως κάθε χρόνο, παρέχεται η δυνατότητα της απευθείας υποβολής της δήλωσης από τον παραγωγό, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΟΠΕΚΕΠΕ (on line).

Σε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση, τα ΚΥΔ κατάφεραν όχι μόνο να ανταποκριθούν, αλλά και να βγάλουν εις πέρας και με επιτυχία το εγχείρημα. Μάλιστα, χάρη στο πλαίσιο υποβοήθησης του ΟΣΔΕ, οι δηλώσεις των αγροτών συλλέχθηκαν –και από τα πλέον απομακρυσμένα σημεία της χώρας– ελέγχθηκαν και αποσφαλματώθηκαν σε όλα τα στάδια, ώστε, όπως κάθε χρόνο, να καταλήξουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ με ελάχιστα σφάλματα, επιτρέποντάς του να επιτελεί τον ελεγκτικό του ρόλο με αποτελεσματικότητα και σύμφωνα πάντα με τις επιταγές του ευρωπαϊκού κανονισμού.

Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες, καθώς κανένας παραγωγός δεν πρέπει να κινδυνεύσει να χάσει την ενίσχυσή που δικαιούται.