Αναμένεται απάντηση ΟΠΕΚΕΠΕ – ΚΥΔ στην πρωτοβουλία ΕΘΕΑΣ για δηλώσεις μέσω συνεταιρισμών

Προβληματισμένοι οι παραγωγοί – «Θα βρουν τον μπελά τους» απαντά εκπρόσωπος ΚΥΔ.
09/07/2024
2' διάβασμα
anamenetai-apantisi-opekepe-kyd-stin-protovoulia-etheas-gia-diloseis-meso-synetairismon-325992

Σύγχυση στις τάξεις των παραγωγών έφερε η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ για τη «σύνταξη και την υποβολή των Δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 στον ΟΠΕΚΕΠΕ στο gov.gr μέσω της online εφαρμογής, που λειτουργεί από 1η Απριλίου» μέσω των συνεταιριστικών ΚΥΔ. Σύγχυση διότι οι παραγωγοί γνωρίζουν ότι από την 1η Απριλίου η διαδικασία είναι ανοιχτή μεν, αλλά μόνο για την υποβολή δηλώσεων από το ίδιο το φυσικό πρόσωπο, κλειστή ακόμα δε για την υποβολή δηλώσεων μέσω των πιστοποιημένων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ΚΥΔ. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πολλοί παραγωγοί είναι προβληματισμένοι σχετικά με το αν αυτή η πρωτοβουλία τηρεί στο απαρέγκλιτο τους κανόνες νομιμότητας. Και όχι άδικα, καθώς στο κρίσιμο ερώτημα εάν όσοι επιλέξουν αυτήν την οδό «βρουν τον μπελά τους», η απάντηση που λάβαμε από εκπρόσωπο ΚΥΔ ήταν «ναι!». 

gaia-sense

 

Δεν έχουν εξουσιοδότηση 

Τα ΚΥΔ που έχουν πιστοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ «δεν έχουν εξουσιοδότηση να υποβάλλουν αιτήσεις χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης των παραγωγών που υποβάλλουν μόνοι τους, χωρίς χρέωση, στο online σύστημα». Αυτό ορίζει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πιστοποίηση των ΚΥΔ, στα πλαίσια του ΟΣΔΕ, για τα έτη 2022-2027, όπως δημοσιεύτηκε στις 18/02/2022. Η πρόσκληση ξεκαθαρίζει δε ότι τα «ΚΥΔ μπορούν να συνδέονται στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, διαμέσου κατάλληλων διεπαφών, με προσωπικό κωδικό ανά εργαζόμενο. Οι κωδικοί αυτοί εκδίδονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ». 

 

Απαντήσεις 

Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μαθαίνουμε ότι το θέμα εξετάζει από το πρωί η νομική υπηρεσία του Οργανισμού, ενώ μέσα στην ημέρα αναμένεται να δημοσιευτεί σχετική ανακοίνωση/απάντηση. 

Επιπλέον, βάσει του ρεπορτάζ, μέσα στο επόμενο 24ωρο αναμένονται και οι πρώτες αντιδράσεις πιστοποιημένων ΚΥΔ για την ενημέρωση των παραγωγών. 

Όσον αφορά, τέλος, τα δημοσιεύματα περί «κατάργησης του gov.gr», αυτά, όπως μας υπογράμμισαν, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. 

Να σημειωθεί ότι μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν καν δημοσιευτεί οι εγκύκλιοι για τη διαδικασία, μεταξύ αυτών και των Οικολογικών Σχημάτων. 

 

Το ypaithros.gr παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις, και θα επανέλθει με νεότερο ρεπορτάζ