Η αφρικανική πανώλη καθηλώνει την παραγωγή του χοιρινού

H ρευστότητα που κυριαρχεί στον κλάδο της χοιροτροφίας σε διεθνές επίπεδο, εξαιτίας της αφρικανικής πανώλης, προκαλεί εύλογη αβεβαιότητα και στις χώρες της ΕΕ, η οποία αποτυπώνεται στα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν 14 από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ (σ.σ.: η Ελλάδα δεν είναι μεταξύ αυτών), κατά τη διάρκεια της έρευνας, που διενεργήθηκε την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου του 2019, το ζωικό κεφάλαιο διαμορφώθηκε σε 137,2 εκατ. χοίρους όλων των κατηγοριών, σημειώνοντας ελαφρά υποχώρηση της τάξης του 1,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Εξαίρεση από τα παραπάνω αποτελούν η Γαλλία, η Ισπανία και η Σουηδία, οι οποίες εμφανίζουν μια σχετική ενδυνάμωση της χοιροτροφίας τους με αύξηση του ζωικού κεφαλαίου τους κατά 1,5%, 1,1% και 4,5% αντίστοιχα.

Οι υπόλοιπες 11 χώρες καταγράφουν μια τάση διατήρησης (με ποσοστά μείωσης από 0,7% μέχρι 3,5%) έως σημαντική μείωση, κυρίως οι χώρες οι οποίες επλήγησαν από την αφρικανική πανώλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το χοιροτροφικό ζωικό κεφάλαιο εμφανίζει μείωση της τάξης του 9,8% στη Ρουμανία και 8,9% στην Πολωνία, ωστόσο δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από τη Βουλγαρία ή την Τσεχία για το ίδιο διάστημα.

Πάνω από 30% αύξηση τιμής στα σφάγια

Παράλληλα, συνεχίστηκε η κούρσα των τιμών που ξεκίνησε από τις αρχές του έτους, οδηγώντας σε αύξηση της μέσης τιμής σφαγίου κατά 32,7% στην ΕΕ μέσα σε έναν χρόνο.

Στην Ελλάδα επικρατεί τάση σταθερότητας της παραγωγής, οι δε τιμές διαμορφώνονται στο 1,55 ευρώ/κιλό ζώντος βάρους, έναντι 1,3 ευρώ το κιλό πέρσι την αντίστοιχη περίοδο, τόνισε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας, Γιάννης Μπούρας.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή χοίρειου κρέατος στην ΕΕ, με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, το 83% (23,85 εκατ. τόνοι) προήλθε το 2018 από οκτώ χώρες και συγκεκριμένα από τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, τη Δανία, την Ολλανδία, την Ιταλία και το Βέλγιο. Σύμφωνα, τέλος, με τις βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον κλάδο, η παραγωγή χοιρινού κρέατος στο σύνολο του 2019 υπολογίζεται ότι θα παραμείνει σταθερή (+0,4%) και ότι θα αυξηθεί κατά 1,5% το 2020.

Η κατανάλωση θα μειωθεί κατά 2% το 2019, ενώ θα διατηρηθεί ουσιαστικά το 2020 (-0,3%).

Σαφώς υπάρχει διστακτικότητα στο να επενδύσει κανείς σε αύξηση του ζωικού κεφαλαίου στη χοιροτροφία. Όταν η ασθένεια παραμένει, επεκτείνεται και δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανεύρεση εμβολίου ή φαρμάκου, ποιος τολμάει να επενδύσει και να αυξήσει την παραγωγή του;

Αλλαγές στον χάρτη των ευρωπαϊκών εξαγωγών

Οι ανατροπές που έφερε η επέκταση της αφρικανικής πανώλης στο παγκόσμιο τοπίο της χοιροτροφίας επέφεραν μέσα στο 2019 και αναμόρφωση του χάρτη των εξαγωγικών προορισμών για την ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2019, οι εξαγωγές της ΕΕ σε όλους τους προορισμούς ανά τον κόσμο αυξήθηκαν κατά 15%, σε 3 εκατ. τόνους, από τους οποίους 1,32 εκατ. τόνοι απορροφήθηκαν από τη μέχρι πρότινος μεγαλύτερη παραγωγό χοίρειου κρέατος στον κόσμο Κίνα, η οποία δέχτηκε καίριο πλήγμα από την ασθένεια.

Μάλιστα, οι εξαγωγές της ΕΕ προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 48% στο συγκεκριμένο διάστημα. Για τον ίδιο λόγο, αυξήθηκαν οι εξαγωγές προς τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κατά 63%, στη Δημοκρατία του Κονγκό κατά 26,8%, στο Βιετνάμ κατά 32,2%.

Τέλος, με βάση τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνολικά οι εξαγωγές χοίρειου κρέατος από την ΕΕ θα αυξηθούν στο σύνολο του 2019 κατά 20% και το 2020 κατά 13%.

Η παραγωγή χοιρινού στο σύνολο του 2019 υπολογίζεται ότι θα παραμείνει σταθερή (+0,4%) και ότι θα αυξηθεί κατά 1,5% το 2020. Η κατανάλωση θα μειωθεί κατά 2% το 2019, ενώ θα διατηρηθεί ουσιαστικά το 2020 (-0,3%).

Σχολιάζοντας, ο Γιάννης Μπούρας σημείωσε ότι «σαφώς υπάρχει διστακτικότητα στο να επενδύσει κανείς σε αύξηση του ζωικού κεφαλαίου στη χοιροτροφία. Όταν η ασθένεια παραμένει, επεκτείνεται και δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανεύρεση εμβολίου ή φαρμάκου, ποιος τολμάει να επενδύσει και να αυξήσει την παραγωγή του; Όσο για το επόμενο διάστημα, είναι παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της νόσου. Αυτή αλλάζει τα δεδομένα και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η παγκόσμια ζήτηση, που επηρεάζει και την Ευρώπη».