Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων: Τεχνική βοήθεια από εμπειρογνώμονες της ΕΕ στην Αθήνα

Χωρίς επιπτώσεις η διάθεση του ελληνικού χοιρινού

Από την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα πέρασε στη λίστα των χωρών με επιβεβαιωμένα κρούσματα Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ), γεγονός το οποίο έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τον κρατικό μηχανισμό για την αποτροπή της εξάπλωσής της.

Το κρούσμα εντοπίστηκε σε μικρή οικόσιτη χοιροτροφική εκμετάλλευση στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και επιβεβαιώθηκε, θέτοντας σε εφαρμογή άμεσα μέτρα περιορισμού και απαγορεύσεων στην παραπάνω περιοχή, ανάλογα με την περιφερειοποίηση που υιοθέτησε η ΕΕ.

Ορίστηκαν οι δύο, προβλεπόμενες από τον κανονισμό, ζώνες προστασίας και επιτήρησης, οι οποίες δημιουργήθηκαν με βάση την επιδημιολογική προσέγγιση και εκτείνονται σε μία απόσταση έως και 20 χιλιομέτρων σε κάποιες περιπτώσεις από το σημείο του επιβεβαιωμένου κρούσματος. Σε αυτές ισχύουν αυξημένα μέτρα, επιτήρησης και ελέγχου έως τις 6 Απριλίου, χρονικό διάστημα που μπορεί να μεταβληθεί αναλόγως των εξελίξεων. Στη ζώνη προστασίας εντάχθηκε ο Δήμος Βισαλτίας της ΠΕ Σερρών, ενώ στη ζώνη επιτήρησης, οι δήμοι Λαγκαδά και Βόλβης της ΠΕ Θεσσαλονίκης και οι δήμοι Σερρών, Ηρακλείας, Αμφίπολης, Εμμανουήλ Παππά και Ν. Ζίχνης της ΠΕ Σερρών.

Καθημερινοί οι έλεγχοι, χωρίς νέο κρούσμα

Ο έλεγχος στον κεντρικό δήμο που υπάγεται στη ζώνη προστασίας έχει ολοκληρωθεί, καθώς και σε ακόμα δύο δήμους της ευρύτερης ζώνης επιτήρησης, χωρίς να έχει διαπιστωθεί νέο κρούσμα. Η παρουσία των κτηνιάτρων είναι καθημερινή, αφού τουλάχιστον πέντε συνεργεία πηγαίνουν πόρτα-πόρτα στις υφιστάμενες μονάδες, πραγματοποιώντας καταγραφή, κλινικό έλεγχο των ζώων και, όπου κρίνεται σκόπιμο, δειγματοληψία, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΥΧ», από το ΥΠΑΑΤ.

Με εντολή του υπουργείου, ξεκίνησε άμεσα από τις ελληνικές αρχές η επιδημιολογική διερεύνηση του νοσήματος, με συνεντεύξεις και συλλογή στοιχείων από το πεδίο, η πρώτη αποτύπωση της οποίας παρουσιάστηκε την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες σε ειδική συνάντηση. Επιπλέον, την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, αναμένεται κλιμάκιο ειδικών της ΕΕ, η CVET, ομάδα που ειδικεύεται στην ΑΠΧ, για την παροχή τεχνικής βοήθειας.

Το κλιμάκιο, αφού πραγματοποιήσει τις απαραίτητες συναντήσεις και ενημέρωση στο ΥΠΑΑΤ, θα μεταβεί στις Σέρρες, συνοδευόμενο από αντίστοιχη ομάδα της κεντρικής κτηνιατρικής υπηρεσίας, καθώς και τοπικών κτηνιάτρων, όπου θα παρακολουθήσει τις δράσεις, αλλά και θα προτείνει διορθωτικές ενέργειες όπου χρειάζεται.

Ακόμη, σε ό,τι αφορά τα μέτρα βιοασφάλειας, αλλά και τα όποια ζητήματα αντιμετωπίζουν οι Έλληνες χοιροτρόφοι, το υπουργείο είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον κλάδο.

Τα γρήγορα αντανακλαστικά περιόρισαν τις επιπτώσεις στον κλάδο

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΣΕΚ σε θέματα χοιροτροφίας, Γιώργο Διδάγγελο, «τα μέτρα βιοασφάλειας που έχουν λάβει οι χοιροτρόφοι σε αγαστή συνεργασία με τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι τέτοια που προστατεύουν, κατά το δυνατόν, τις συστηματικές εκμεταλλεύσεις της χώρας από τον κίνδυνο».

«Οι τιμές είναι στα επίπεδα που ήταν και αν υπήρξε κάποιο μούδιασμα στην αγορά δεν έχει φανεί», υπογράμμισε ο κ. Διδάγγελος, με αφορμή την επιβεβαίωση κρούσματος. Το γεγονός απέδωσε στην «πρωτόγνωρη ταχύτητα», όπως τη χαρακτήρισε, «με την οποία λειτούργησε η πολιτεία, περιορίζοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις, αλλά και στο γεγονός ότι ο ιός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο», ευχαριστώντας παράλληλα τα ΜΜΕ για την υπεύθυνη στάση τους.

Τις έντεκα έφτασαν οι χώρες της ΕΕ με επιβεβαιωμένα κρούσματα

Με την προσθήκη της Ελλάδας η λίστα των ευρωπαϊκών χωρών με επιβεβαιωμένα κρούσματα ΑΠΧ αυξάνεται στις 11, αφού από το 2014 η νόσος έχει επιβεβαιωθεί σε Εσθονία, Λετονία, Πολωνία, Λιθουανία, Βέλγιο, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ιταλία (Σαρδηνία), ενώ η Τσεχία που είχε αναφέρει κρούσματα θεωρείται απαλλαγμένη από τον ιό από τον Φεβρουάριο του 2019.

Η είδηση για το κρούσμα στη χώρα μας, έφτασε μερικές μόλις μέρες, αφότου οι «ειδικοί» της Ευρώπης προειδοποιούσαν ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η επόμενη στη σειρά, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ειδικής Επιτροπής για τα φυτά, τα ζώα, την τροφή και τις εκτροφές. Αντίστοιχα, και η EFSA προειδοποιούσε στην τελευταία αναφορά της τον Ιανουάριο ότι η χώρα μας, όπως και άλλες χώρες της ΕΕ, διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν κρούσμα κατά τους επόμενους μήνες.

Στ. Κυριακίδου: Δεν μειώνεται ο προϋπολογισμός της ΕΕ στη μάχη κατά της νόσου

Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας στις 27 Ιανουαρίου, η αρμόδια επίτροπος, Στέλλα Κυριακίδου, ενημέρωσε τους υπουργούς της ΕΕ για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την ΑΠΧ, εκφράζοντας ανησυχίες για την εξάπλωσή της στην Ασία, αλλά και το τελευταίο κρούσμα που εντοπίστηκε στην Πολωνία, το οποίο έθεσε ξανά σε συναγερμό τη γειτονική Γερμανία (σ.σ. ακόμη δεν είχε επιβεβαιωθεί το κρούσμα στην Ελλάδα). «Χωρίς εμβόλιο, η προετοιμασία και η πρόληψη της ΑΠΧ είναι οι μόνοι τρόποι προς τα εμπρός και είναι κρίσιμοι» ανέφερε η κα Κυριακίδου, τονίζοντας την ανάγκη για μία μακροπρόθεσμη παγκόσμια στρατηγική που θα υποστηρίζεται από την επιστήμη και θα συμβάλλει στην ανοιχτή και με όρους διαφάνειας επικοινωνία των προβλημάτων μεταξύ των χωρών-μελών.

Τέλος, η Ευρωπαία επίτροπος, απαντώντας στην ανησυχία που εξέφρασαν οι υπουργοί, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει μείωση του προϋπολογισμού στη μάχη κατά της νόσου, σημειώνοντας ότι η ΕΕ έχει ήδη ξοδέψει πάνω από 100 εκατ. ευρώ σε αυτή την προσπάθεια.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020