Αφρική: Άμεση απειλή για τους μικροκαλλιεργητές κακάο και καφέ ο νέος ευρωπαϊκός νόμος για την αποψίλωση

Οι Ευρωπαίοι εισαγωγείς καφέ έχουν ήδη αρχίσει να περιορίζουν τις παραγγελίες τους από την Αφρική, ως αποτέλεσμα του επικείμενου νόμου της ΕΕ που θα απαγορεύει την πώληση αγαθών που συνδέονται με την καταστροφή των δασών.

Δυστυχώς, οι ανεπιθύμητες επιπτώσεις του επίμαχου νόμου-ορόσημου για την αποψίλωση των δασών, που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη του 2024, έχουν γίνει αισθητές, ιδιαίτερα στους αγρότες μικρής κλίμακας στην Αφρική και σε άλλες περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου. Όπως γράφει η δημοσιογράφος Riley Callanan της GZERO Media, στο πλαίσιο συμμόρφωσης με τον κανονισμό της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών (EUDR), οι καλλιεργητές καφέ που ελπίζουν να πουλήσουν στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα υποχρεούνται «να χαρτογραφούν ψηφιακά τις αλυσίδες εφοδιασμού τους στο χωράφι όπου καλλιέργησαν τις πρώτες ύλες, μια διαδικασία που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον εντοπισμό εκατομμυρίων μικρών αγροκτημάτων σε απομακρυσμένες περιοχές».

Για παράδειγμα, στην Αιθιοπία, όπου περίπου 5 εκατομμύρια οικογένειες αγροτών βασίζονται στους κόκκους καφέ, η Callanan μαθαίνει ότι «οι παραγγελίες έχουν στερέψει τους τελευταίους μήνες». Ενδεικτική των δυσκολιών που υπάρχουν για τη συμμόρφωση με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ είναι και η περίπτωση της Ακτής Ελεφαντοστού.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο εξαγωγέα κακάο στον κόσμο, που αποστέλλει περίπου το 70% της ετήσιας παραγωγής της στην ΕΕ, «αλλά το ήμισυ της σοδειάς της πωλείται από τοπικούς μεσάζοντες και επομένως είναι δύσκολο να χαρτογραφηθεί», επισημαίνει η Callanan. Ο νέος ευρωπαϊκός νόμος για την αποψίλωση θα μπορούσε να αυξήσει τη φτώχεια των αγροτών μικρής κλίμακας στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς οι πρώτες ύλες που παράγουν είναι οι πιο δύσκολα χαρτογραφίσιμες.

Επιπλέον, αναμένεται να αυξήσει τις τιμές για τους καταναλωτές της ΕΕ, αλλά και να υπονομεύει εμμέσως τους στόχους για την προστασία των δασών, «καθώς χώρες όπως η Ακτή Ελεφαντοστού εξετάζουν το ενδεχόμενο αποχαρακτηρισμού των προστατευόμενων δασών τους ώστε να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της ΕΕ», όπως προειδοποιεί η αρθρογράφος της GZERO Media.