Αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον για την περιφέρεια το φετινό Πάσχα

Πήλιο, Μετέωρα και λίμνη Πλαστήρα οι πιο δημοφιλείς προορισμοί
18/04/2025
6' διάβασμα
afximeno-touristiko-endiaferon-gia-tin-perifereia-to-fetino-pascha-351188
Μετέωρα - Βαρλαάμ.

Η Θεσσαλία, με το πλούσιο φυσικό της κάλλος και την έντονη θρησκευτική παράδοση, αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν να ζήσουν το Πάσχα με κατάνυξη και αυθεντικότητα. Αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα και φέτος, με την ιδιαίτερα αυξημένη –όπως παρουσιάζεται– τουριστική κίνηση κατά τη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου.

Όπως αποτυπώνουν τα διαθέσιμα στοιχεία, επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό επέλεξαν τόσο τα ορεινά, όσο και τα παραθαλάσσια «διαμαντάκια» της περιφέρειας για τις διακοπές τους. Οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία, ξενώνες και Airbnb έφτασαν σε ποσοστά πληρότητας άνω του 90%, ενώ σε ορισμένες περιοχές ξεπέρασαν ακόμη και το 95%. Άλλωστε, το Πάσχα στη Θεσσαλία δεν είναι απλώς μια γιορτή. Είναι μια πλήρης, βιωματική εμπειρία, που συνδυάζει παράδοση, πνευματικότητα και φύση.

Λίμνη Πλαστήρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, οι τοπικές αρχές και οι πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν προγραμματίσει πασχαλινές εκδηλώσεις με παραδοσιακή μουσική, χορούς, αναπαραστάσεις εθίμων και δωρεάν κεράσματα, δίνοντας ιδιαίτερο χρώμα και ζωντάνια στην πασχαλινή εμπειρία των επισκεπτών.

Μοναδικά Μετέωρα

Τα Μετέωρα, η δεύτερη μεγαλύτερη μοναστηριακή κοινότητα στην Ελλάδα, μεταμορφώνονται τη Μεγάλη Εβδομάδα σε κέντρο βαθιάς πνευματικότητας. Οι λειτουργίες τελούνται με ευλάβεια, ενώ η Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου στη Μονή Βαρλαάμ τη Μεγάλη Πέμπτη μαγνητίζει με το μυστικιστικό της χαρακτήρα.

Στη Θεόπετρα, το βράδυ της Ανάστασης, το άναμμα του φανού πάνω στον βράχο φωτίζει συμβολικά την Ανάσταση του Χριστού. Την Τρίτη του Πάσχα, στο Καστράκι, τελείται η περιφορά Ιερών Εικόνων και Λειψάνων, ενώ κατά το έθιμο του Αγίου Γεωργίου του Μαντηλά (την Τετάρτη του Πάσχα, φέτος) αναρριχητές αλλάζουν τα πολύχρωμα μαντήλια-τάματα της προηγούμενης χρονιάς με νέα.

  Πήλιο – Τρίκερι.

Ανθισμένο και παραδοσιακό Πήλιο

Το Πήλιο, με τα γραφικά του χωριά και τα ανοιξιάτικα τοπία του, έχει τη τιμητική του, ιδιαίτερα από ταξιδιώτες της Αττικής. Οι παραδοσιακοί ξενώνες σε Τσαγκαράδα, Μηλιές, Πορταριά και Μακρινίτσα θα «πιάσουν» ταβάνι, σύμφωνα με τους επαγγελματίες της περιοχής, με τους επισκέπτες να απολαμβάνουν τόσο τις πασχαλινές παραδόσεις όσο και τη φύση. Στο Πήλιο, το Πάσχα ξεκινά με τις «Λαζαρίνες», κορίτσια που τραγουδούν τον Λάζαρο, κρατώντας στολισμένα καλαθάκια. Οι κατανυκτικές λειτουργίες τελούνται σε ιστορικές εκκλησίες και μονές, όπως αυτή του Αγίου Λαυρεντίου. Τη Μεγάλη Παρασκευή, οι Επιτάφιοι των ενοριών συναντώνται και κυκλώνουν το χωριό μέσα από τα καλντερίμια. Στο Τρίκερι, την Κυριακή του Πάσχα γιορτάζεται η Δεύτερη Ανάσταση και την Παρασκευή της Διακαινησίμου, οι γυναίκες χορεύουν με παραδοσιακές φορεσιές.

Μακρινίτσα.

Τα γραφικά χωριά της Καρδίτσας και η μαγευτική φύση της λίμνης Πλαστήρα

Η άνοιξη στην ορεινή Καρδίτσα είναι από μόνη της μαγευτική, όμως το Πάσχα προσθέτει ακόμα περισσότερη ζωντάνια στα χωριά της περιοχής. Το έθιμο του «αφανού», το κάψιμο του ομοιώματος του Ιούδα, αναβιώνει το βράδυ της Ανάστασης. Στο Νεοχώρι, ξεχωρίζει το δρώμενο «Άρατε Πύλας», όπου ο ιερέας «σπάει» τις πύλες του ναού ως αναπαράσταση της καθόδου του Χριστού στον Άδη.

Την Κυριακή του Πάσχα στήνονται οι παραδοσιακοί «διπλοί χοροί», ενώ τη Δευτέρα του Πάσχα τελείται το παμπάλαιο έθιμο των «Σίγνων», η περιφορά των εικόνων που «κυκλώνει» τα χωριά. Κατά τα άλλα, η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί το στολίδι του Νομού Καρδίτσας και το μαγευτικό φυσικό της τοπίο συνεχίζει να κερδίζει την προτίμηση των επισκεπτών και αυτές τις πασχαλινές διακοπές.

Πάσχα σε νησιωτικούς ρυθμούς στις Σποράδες

Στη Σκιάθο, η Μεγάλη Παρασκευή κορυφώνεται με την περιφορά του Επιταφίου… τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου, ακολουθώντας αγιορείτικο τυπικό. Οι Επιτάφιοι των δύο ενοριών συναντώνται και διασχίζουν τα σοκάκια έως την αυγή, σε μια μυσταγωγική εμπειρία. Αντίστοιχα, στη Σκόπελο, οι καμπάνες και οι ψαλμοί αντηχούν σε κάθε γωνιά του νησιού, ενώ η περιφορά του Επιταφίου στη Μονή Προδρόμου γίνεται νωρίς το απόγευμα, προσφέροντας πανοραμική θέα στο Αιγαίο.

Σκιάθος.

Θετικά μηνύματα για την έναρξη της τουριστικής σεζόν

Οι επαγγελματίες του τουρισμού κάνουν λόγο για μια «ανάσα αισιοδοξίας» μετά από δύσκολες χρονιές, καθώς η φετινή πασχαλινή περίοδος αποτελεί ένδειξη για μια δυναμική θερινή σεζόν. Όπως επισημαίνουν, η Θεσσαλία αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο ως προορισμός τεσσάρων εποχών, με δυνατότητες που ξεπερνούν τον παραδοσιακό «ήλιος και θάλασσα» τουρισμό.

Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Νατάσα Αδαμοπούλου, δήλωσε σχετικά: «Η φετινή πασχαλινή τουριστική κίνηση δείχνει πως η Θεσσαλία κερδίζει το στοίχημα της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, με σεβασμό στην παράδοση, τη φύση και την ποιότητα. Είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε περαιτέρω τις υποδομές και την προβολή της περιοχής μας».

Σύμφωνα με την κα Αδαμοπούλου, επόμενος στόχος είναι ο τουρισμός εμπειρίας. «Στο επίκεντρο της στρατηγικής για τη φετινή σεζόν βρίσκεται ο θεματικός και εμπειρικός τουρισμός. Πεζοπορικές διαδρομές, γαστρονομικές εμπειρίες, αγροτουρισμός και θρησκευτικά μονοπάτια. Η Θεσσαλία φαίνεται έτοιμη να δεχτεί ακόμη περισσότερους επισκέπτες τους επόμενους μήνες, προσφέροντας αυθεντικές εμπειρίες και αληθινή φιλοξενία», κατέληξε.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: