Αύξηση στην κατανάλωση χοιρινού στη Βουλγαρία

Η εγχώρια παραγωγή κάλυψε το 2015 λιγότερο από το 30% της ζήτησής και αφορά κυρίως νωπό κρέας

Το χοιρινό κρέας στη Βουλγαρία κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στις συνήθειες των καταναλωτών. Τα τελευταία δέκα χρόνια, καταγράφεται σταθερή αύξηση στην οικιακή κατανάλωσή του, ενώ το 2015 ήταν η χρονιά που η κατανάλωση έφθασε στην αποκορύφωσή της.

Καταναλώθηκαν ανά νοικοκυριό 21,4 κιλά ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου ΟΕΥ στη Σόφια, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ποσότητες κρέατος που καταναλώθηκαν σε καταστήματα εστίασης. Οι θετικές προοπτικές ως προς το προϊόν αυτό εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν για πολλά χρόνια ακόμα, λόγω της σημαντικής ζήτησής του. Άλλωστε, το χοιρινό κρέας κατέλαβε την 3η θέση στην κατηγορία των κρεάτων μετά τα πουλερικά και τον κιμά.

Παράγοντας που συνετέλεσε στην αύξηση της κατανάλωσης χοιρινού κρέατος ήταν η άνοδος της ευημερίας των πολιτών, ενώ  χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μια βουλγαρική οικογένεια το 2015 κατανάλωσε τέσσερις φορές περισσότερο χοιρινό κρέας από ό,τι είχε καταναλώσει το 2005.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενισχυμένος εμφανίζεται ολόκληρος ο κλάδος της παραγωγής χοιρινού κρέατος, το οποίο δείχνουν να το προτιμούν οι καταναλωτές σε σχέση με το βόειο.

Σήμερα, στη Βουλγαρία εκτρέφονται περίπου 1 εκατ. χοίροι κάθε χρόνο, ενώ γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη του κλάδου αυτού με την εφαρμογή πολιτικών στήριξής του. Πρόκειται για έναν τομέα, ο οποίος έπρεπε να ενισχυθεί, διότι είχε αρχίσει να καταρρέει από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Το 2015, αν και η παραγωγή χοιρινού κρέατος είχε αύξηση 14,3% και ξεπέρασε τους 62.400 τόνους, εντούτοις δεν ήταν αρκετή για να καλύψει τις απαιτήσεις της εγχώριας κατανάλωσης.

Η εγχώρια παραγωγή κάλυψε λιγότερο από το 30% της ζήτησής του, που ανήλθε σε 196.000 τόνους. Η εγχώρια παραγωγή αφορά κυρίως νωπό κρέας, ενώ μικρές ποσότητες επεξεργάζονται, με σκοπό την παραγωγή άλλων χοιρινών προϊόντων.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι η Βουλγαρία εισάγει χοιρινό κρέας, το οποίο κατάφερε να φθάσει στην 1η θέση σε αξία στην κατηγορία των εισαγόμενων γεωργικών προϊόντων. Το 2015, οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος εκτιμάται ότι ανήλθαν μεταξύ 110.000 και 130.000 τόνων, με αξία που ανήλθε σε BGN 336,4 εκατομμύρια. Τα τελευταία πέντε χρόνια, το ποσό αυτό κυμαίνεται μεταξύ BGN 345 και 380 εκατομμυρίων.

Οι βασικοί προμηθευτές χοιρινού κρέατος της Βουλγαρίας είναι η Ισπανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία. Ως προς τις εξαγωγές χοιρινού κρέατος, η Βουλγαρία όλα τα τελευταία χρόνια πραγματοποίησε εξαγωγές πολύ μικρών ποσοτήτων χοιρινού κρέατος, οι οποίες υπολογίζονται σε λιγότερο από 2.000 τόνους. Οι εξαγόμενες ποσότητές τους κατευθύνονται προς τις χώρες της ΕΕ και, κυρίως, προς την Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 75% του χοιρινού κρέατος που εξήγαγε κατευθύνθηκε προς τη χώρα μας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι και η χώρα μας εισάγει διπλάσιες ποσότητες χοιρινού κρέατος σε σχέση με τη Βουλγαρία. Στατιστικά στοιχεία καταγράφουν ότι το 2015 πραγματοποιήσαμε εισαγωγές πάνω από 200.000 τόνους.

Με εισαγωγές καλύπτεται η μεταποίηση

Ως προς την παρασκευή αλλαντικών, οι μεταποιητικές βουλγαρικές βιομηχανίες χρησιμοποιούν περισσότερο εισαγόμενα προϊόντα, με συνέπεια να εισάγονται εκτός των άλλων και μεγάλες ποσότητες νωπών και κατεψυγμένων κρεάτων που χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτόν.

Παρά την αυξητική πορεία των εισαγωγών στην αγορά διαφαίνεται η προτίμηση των καταναλωτών να επιλέγουν περισσότερο τα εγχώρια αγαθά. Επίσης, και οι μεγάλες αλυσίδες προτιμούν να πωλούν τοπικά προϊόντα, ενώ οι προσφορές τους αφορούν κυρίως το εισαγόμενο κρέας.

Επίσης, η τάση της αγοράς καταγράφει θετικά μηνύματα και για τα σφαγεία, καθώς και για τις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες στοχεύουν και στην παραγωγή των ζωοτροφών που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών τους. Στη Βουλγαρία, σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ, ο αριθμός των σφαγείων το 2015 ανήλθε σε 69 και τα περισσότερα πωλούν κυρίως ολόκληρους τους χοίρους. Μάλιστα, τα 19 εξ αυτών είναι εξειδικευμένα σε χοίρους.

Η Βουλγαρία ως χώρα θεωρείται ένας ελκυστικός προορισμός για τη δραστηριοποίηση ξένων εταιρειών που είτε παράγουν είτε εξάγουν προϊόντα χοιρινού κρέατος. Επιπρόσθετα, υπάρχει και πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της βιολογικής κτηνοτροφίας και τα προϊόντα αυτής.

Αύξηση στην κατανάλωση χοιρινού στη Βουλγαρία

Αύξηση στην κατανάλωση χοιρινού στη Βουλγαρία