Αγέλες λύκων τρομοκρατούν κτηνοτρόφους στα ορεινά της Καρδίτσας

Νέο περιστατικό με επίθεση λύκων σε κτηνοτροφική μονάδα των ορεινών της Καρδίτσας σημειώθηκε προ ημερών, αποδεικνύοντας πόσο σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι από την αύξηση του πληθυσμού, αλλά και την αγριότητα που δείχνουν οι λύκοι.

Αυτήν τη φορά, η μονάδα του Θανάση Παπουτσή στον Ελληνόπυργο Καρδίτσας έπεσε «θύμα», καθώς λύκοι επιτέθηκαν στα γίδια που έβοσκαν στο δάσος του χωριού (υψόμετρο 700 μέτρα), με αποτέλεσμα από τα 190 ζώα της μονάδας να γλυτώσουν τα 105, μερικά εκ των οποίων δεν έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο, λόγω πολλών τραυμάτων.

Η οικογένεια του κ. Παπουτσή διαθέτει και λειτουργεί τη φάρμα «Γραλίστα», η οποία, εκτός από το εμπόριο που έκανε σε γάλα και κρέας (και με τα παράγωγα προϊόντα), ήταν και επισκέψιμη για το κοινό. Πλέον, τίθεται θέμα επιβίωσης, ενώ ήδη υπάρχει σε εξέλιξη εκστρατεία ενίσχυσης από κτηνοτρόφους και ντόπιους του Ελληνόπυργου.

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ πραγματοποίησε αυτοψία στη μονάδα για να καταγράψει το μέγεθος της ζημιάς, αλλά σίγουρα η οικονομική ζημιά της επιχείρησης δύσκολα θα αναπληρωθεί. Μιλώντας στην «ΥΧ», ο κτηνοτρόφος περιέγραψε τη δυσάρεστη εμπειρία που βίωσαν τα ζώα, τα οποία βοσκούσαν στο δάσος:

«Αγέλη λύκων μας περικύκλωσε το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, δίχως να φοβηθούν σκυλιά και ανθρώπους. Κυκλοφορούσαν σε μεγάλα κοπάδια και άρχισαν να επιτίθενται στα ζώα. Κάποια βρέθηκαν νεκρά σε απόσταση 15 χλμ. από το σημείο που έβοσκαν, αλλά κείτονταν νεκρά στη λίμνη Πλαστήρα! Έχουμε καταστραφεί, ψυχικά και οικονομικά», τονίζει.