Αγγελική Γιολδάση: Στο Καρπενήσι τα ψάρια γεννιούνται στο βουνό

Παραγωγή γόνου για την εκτροφή, συσκευασία και διάθεση πέστροφας

Στους πρόποδες του όρους Καλιακούδα, στο Καρπενήσι, μια δημόσια ιχθυοκαλλιεργητική μονάδα πήρε ζωή μετά από δέκα χρόνια ερημοποίησης, όταν δύο οικογένειες αποφάσισαν να στραφούν στον πρωτογενή τομέα. Η φυσική πηγή νερού της περιοχής δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή πέστροφας, με τις δύο οικογένειες να έχουν προχωρήσει στην καθετοποίηση της μονάδας, με το όνομα «Fresko», η οποία εκτρέφει, συσκευάζει και διαθέτει το προϊόν.

«είμαστε πολύ τυχεροί, γιατί λόγω του ότι το νερό είναι από πηγή και έχει χαμηλή θερμοκρασία δεν έχουμε προβλήματα με την ανάπτυξη μικροβίων και μυκήτων, άρα δεν χρησιμοποιούμε και φάρμακα»

Εκτός, όμως από τα παραπάνω, η μονάδα από το 2017 παράγει τον δικό της γόνο, ενώ στις εγκαταστάσεις ένας από τους χώρους έχει μετατραπεί σε μεζεδοπωλείο στον οποίο οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν διάφορα πιάτα με βασικό υλικό την πέστροφα. «Στόχος είναι να συστήσουμε το συγκεκριμένο ψάρι στο καταναλωτικό κοινό, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν τη διατροφική του αξία και την υψηλή περιεκτικότητά του σε ωμέγα-3», αναφέρει η Αγγελική Γιολδάση, μία εκ των ιδιοκτητών της μονάδας.

Η ίδια, μεταφέροντας την ιστορία της μονάδας στην «ΥΧ», αναφέρει ότι «η μονάδα ανήκει στο Δημόσιο και πριν τη νοικιάσουμε εμείς, το 2012, είχε μείνει κλειστή για περίπου δέκα χρόνια. Μετά τη δημοπρασία που έγινε, την πήραμε, και ξεκινήσαμε τις εργασίες αποκατάστασης, γιατί μετά από τόσα χρόνια είχε επέλθει πλήρης ερημοποίηση. Την άνοιξη του 2013, ξεκινήσαμε να πουλάμε φρέσκια πέστροφα, το 2016 βγάλαμε την καπνιστή ολόκληρη και το 2018 το φιλέτο».

Τόσο η Αγγελική όσο και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες δεν είχαν πρότερη εμπειρία με την ιχθυοκαλλιέργεια, ούτε με τον πρωτογενή τομέα. Πριν επενδύσουν, όμως, σε αυτήν επισκέφτηκαν άλλες μονάδες και είδαν τις διαδικασίες και τις εργασίες που πραγματοποιούνται εκεί. Επίσης, από την αρχή μέχρι και σήμερα «παρακολουθεί τη μονάδα ιχθυολόγος, ο οποίος δούλευε σε αυτήν πριν κλείσει, επομένως γνώριζε την περιοχή, αλλά και τις συνθήκες του περιβάλλοντος που επικρατούν», αναφέρει η Αγγελική, εξηγώντας ότι «είμαστε πολύ τυχεροί, γιατί λόγω του ότι το νερό είναι από πηγή και έχει χαμηλή θερμοκρασία δεν έχουμε προβλήματα με την ανάπτυξη μικροβίων και μυκήτων, άρα δεν χρησιμοποιούμε και φάρμακα».

Παραγωγή γόνου

Το 2017 ήταν η χρονιά που πήραν την απόφαση να αρμέξουν για πρώτη φορά, να παράγουν δηλαδή τον δικό τους γόνο μέσω της τεχνητής αναπαραγωγής. Η Αγγελική εξηγεί ότι «δεν ξεκινήσαμε νωρίτερα την παραγωγή του δικού μας γόνου, καθώς τα ψάρια χρειάζεται να είναι άνω των δύο ετών. Το 2017 ήταν η πρώτη φορά, ενώ πραγματοποιήσαμε το άρμεγμα και το 2018 με πολύ καλά αποτελέσματα.

Για την τεχνητή γονιμοποίηση συλλέγουμε τα αβγά από το άρμεγμα των θηλυκών, τα οποία ραντίζονται με το σπέρμα που έχει συλλεχθεί από τα αρσενικά. Έπειτα, μεταφέρονται στο εκκολαπτήριο όπου στις επόμενες 20 μέρες αρχίζουν να σκάνε, ενώ όσα αβγά δεν γονιμοποιηθούν πετιούνται. Οι γόνοι παραμένουν στο εκκολαπτήριο για ένα δίμηνο περίπου μέχρι να φτάσουν τα 3-4 γραμμάρια, ενώ έπειτα μεταφέρονται σε μεγαλύτερες δεξαμενές, αφού ζυγιστούν για να γνωρίζουμε τον πληθυσμό που έχουμε. Μετά τη μεταφορά στις μεγαλύτερες δεξαμενές, πραγματοποιείται διαλογή προκειμένου να χωρίσουμε τα μικρότερα από τα μεγαλύτερα, ώστε να μην υπάρξει κανιβαλισμός», εξηγεί η Αγγελική.

Η παραγωγή με τον δικό τους γόνο αναμένεται να είναι αξιοποιήσιμη εμπορικά στις αρχές του 2020, καθώς οι πέστροφες στη μονάδα εκτρέφονται σε χαμηλές θερμοκρασίες όλο τον χρόνο λόγω του νερού που προέρχεται από τη φυσική πηγή. «Η παροχή νερού από την πηγή σημαίνει αργή ανάπτυξη του ψαριού. Εμάς το ψάρι μας για να βγει στο επιθυμητό μέγεθος εμπορίας θέλει 18-20 μήνες», αναφέρει η Αγγελική.

Διάθεση προϊόντων

Η καπνιστή πέστροφα της μονάδας «Fresko» ταξιδεύει σε ντελικατέσεν όλης της χώρας, αλλά και σε χώρους εστίασης. Επίσης, μια πολύ καλή συμφωνία που έχουν κλείσει, όπως τονίζει η Αγγελική, είναι με την Aegean «που έκανε αλλαγή στο μενού της στηρίζοντας τα ελληνικά προϊόντα», ενώ έχουν ξεκινήσει τις επαφές τους και με το εξωτερικό, αφού συμμετέχουν σε όσες περισσότερες εκθέσεις μπορούν.

Επισκέψιμη μονάδα

Όρος στο συμβόλαιο που έχουν συνάψει με τον δήμο είναι να μη δημιουργήσουν καμία πρόσθετη εγκατάσταση στη μονάδα. Παρ’ όλα αυτά, είχαν την ιδέα να μετατρέψουν έναν προϋπάρχοντα χώρο σε μεζεδοπωλείο, στο οποίο οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν τα πιάτα που φτιάχνει η Αγγελική, όπως σουτζουκάκια με πέστροφα, ρολό ομελέτας με πέστροφα, πένες με μελάνι σουπιάς με καπνιστή πέστροφα. Επίσης, πραγματοποιούνται ξεναγήσεις σχολείων, ώστε να γνωρίσουν τα παιδιά την πέστροφα, αλλά και την εκτροφή της.

Δυσκολίες

Η Αγγελική αναφέρει ότι η γραφειοκρατία που αντιμετώπισαν για τη λήψη της άδειας λειτουργίας ήταν μία από τις σημαντικότερες δυσκολίες, καθώς «κάναμε δύο χρόνια για να πάρουμε την άδεια, ενώ προηγήθηκαν άλλοι δέκα φάκελοι με χαρτιά από διάφορες υπηρεσίες για μία μονάδα που λειτουργούσε ήδη παλαιότερα».