Μ. Πλειάνθου & Κ. Μηνάς: Οι ανθισµένες µηλιές πόλος έλξης για ασκήσεις γιόγκα

04/07/2024
6' διάβασμα
m-pleianthou-k-minas-oi-anthisµenes-µilies-polos-elxis-gia-askiseis-giogka-325022
«Ο χυμός, αφού παραχθεί, τοποθετείται κατευθείαν στην κατάψυξη και διανέμεται παγωμένος σε ιδιώτες στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα και στην Κατερίνη», τονίζει η Μαρία Πλειάνθου.

Στους πρόποδες του Ολύμπου, στη Μηλέα Ελασσόνας, ένα ανήσυχο ζευγάρι νέων ανθρώπων, η Μαρία Πλειάνθου και ο Κωνσταντίνος Μηνάς, έχουν αντιληφθεί ότι η φύση, εκτός από την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων, μπορεί να συμβάλει και στην καλλιέργεια του νου και του σώματος. Οι ίδιοι ασχολούνται με την παραγωγή 15 διαφορετικών ποικιλιών μήλων, καρυδιών και αμυγδάλων, ενώ προχωρούν και στη μεταποίησή τους σε χυμό, άλειμμα και μπάρες αντίστοιχα.

Εκτός, όμως, από την καλλιέργεια επιχειρούν να μετατρέψουν το κτήμα τους σε έναν επισκέψιμο χώρο, ο οποίος θα συνδυάζει τον αγροτουρισμό και τη γαστρονομία με την τέχνη και στον οποίο θα πραγματοποιούνται δραστηριότητες, όπως εκθέσεις ζωγραφικής, μουσικά δρώμενα, γευσιγνωσίες, αλλά και άσκηση σε φυσικά τοπία, όπως γιόγκα και πιλάτες.

«Ήδη, έχουμε πραγματοποιήσει ένα τετράωρο session γιόγκα, ανάμεσα στις ανθισμένες μηλιές, με ένα γκρουπ 20 ατόμων από την Αθήνα»

«Ο Κώστας ασχολείται με τον αγροτικό τομέα και τη βιολογική καλλιέργεια από το 2014, όταν και ανέλαβε τις οικογενειακές καλλιέργειες, ενώ εγώ από το 2019, τότε που πήραμε και την απόφαση να προχωρήσουμε στη μεταποίηση για να πάμε ένα βήμα παρακάτω την όλη δραστηριότητα, αλλά και να αξιοποιήσουμε τα μήλα που δεν ήταν εμπορεύσιμα, καθώς μπορεί να είχαν ένα ή δύο σημαδάκια. Αν και οι καλλιέργειες προϋπήρχαν, εμείς με το πέρασμα του χρόνου αυξήσαμε την ποσότητα και αλλάξαμε κάποια δέντρα», αναφέρει στην «ΥΧ» η Μαρία. Σήμερα, οι δυο τους παράγουν χυμό μήλου με έξι ποικιλίες και αλείμματα και μπάρες από τα καρύδια και τα αμύγδαλα με την επωνυμία «Malus Garden».

Επιστροφή στη φύση

Παρά το διαφορετικό γνωστικό υπόβαθρο της Μαρίας και του Κωνσταντίνου, καθώς η πρώτη είχε ασχοληθεί με την εργοθεραπεία και ο δεύτερος με την Καλών Τεχνών, η αγάπη τους για τη φύση τούς οδήγησε στην καλλιέργεια των αγροτικών προϊόντων.

«Ο Κωνσταντίνος έχει μεγαλώσει στη Μηλέα και εγώ κατάγομαι από τη Χίο. Και οι δύο έχουμε ταξιδέψει και έχουμε μείνει σε μεγάλες πόλεις, ωστόσο πήραμε την απόφαση να εγκατασταθούμε μόνιμα στο χωριό. Η αλήθεια είναι ότι εδώ δεν υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι, οπότε η αλληλεπίδραση και η ανταλλαγή ιδεών και πρακτικών είναι πιο δύσκολη. Αγαπάμε, όμως, πολύ τη φύση και για αυτό πήραμε και την απόφαση να φύγουμε από την πόλη», εξηγεί η ίδια.

Βιολογικός χυμός μήλου

Η συγκομιδή των μήλων για το νεαρό ζευγάρι ξεκινά από τον Αύγουστο και τελειώνει τον Νοέμβριο, καθώς διαθέτουν 15 διαφορετικές ποικιλίες. «Προσέχουμε πολύ το κάθε μήλο, ώστε να ωριμάζει πάνω στο δέντρο για να κρατάει όλη του γεύση και τα σάκχαρα. Τα μη εμπορεύσιμα μήλα, από έξι διαφορετικές ποικιλίες, γίνονται χυμός στο δικό μας χυμοποιείο, το οποίο δημιουργήσαμε μέσω LEADER», τονίζει η Μαρία.

Η ίδια προσθέτει ότι ο χυμός τους είναι «ένα φυσικό προϊόν χωρίς ζάχαρη και μη παστεριωμένο, για να κρατά όλη τη γεύση και τα ιχνοστοιχεία. Αφού παραχθεί, τοποθετείται κατευθείαν στην κατάψυξη και διανέμεται παγωμένος σε ιδιώτες στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα και στην Κατερίνη».

Επίσης, τα καρύδια και τα αμύγδαλα μεταποιούνται σε αλείμματα και μπάρες χωρίς ζάχαρη, φοινικέλαιο και συντηρητικά. «Για την παραγωγή τους συνεργαζόμαστε με μονάδα μεταποίησης που διαθέτει και βιολογική πιστοποίηση. Όσον αφορά την προώθησή τους, ταξιδεύουν σε αρκετά νησιά και στη Θεσσαλονίκη, ενώ τώρα κάνουμε ένα άνοιγμα στην Κρήτη, όπου υπάρχει ενδιαφέρον», αναφέρει η Μαρία.

Γιόγκα στις ανθισμένες μηλιές

Στόχος και των δύο δεν είναι απλώς να παράγουν ένα μήλο, αλλά να συνδέσουν τη φύση με την τέχνη και να μετατρέψουν την αγροτική τους εκμετάλλευση σε έναν χώρο αγροτουρισμού. «Θέλουμε το κτήμα να γίνει πόλος έλξης για διάφορες δραστηριότητες, όπως η γευσιγνωσία, η ξενάγηση, η μαγειρική, αλλά και η άσκηση σε ένα φυσικό τοπίο», περιγράφει η Μαρία.

«Ήδη, έχουμε πραγματοποιήσει ένα τετράωρο session γιόγκα, ανάμεσα στις ανθισμένες μηλιές, με ένα γκρουπ 20 ατόμων από την Αθήνα. Επειδή έχουμε αρκετούς φίλους που ασχολούνται με τη γιόγκα, μας ήρθε η ιδέα να πραγματοποιήσουμε μια τέτοια δραστηριότητα τη στιγμή της ανθοφορίας, όπου πραγματικά το κτήμα μετατρέπεται σε ένα μαγικό τοπίο και στην όψη και στη μυρωδιά».

Οι ίδιοι ήδη οργανώνουν το επόμενο session, το οποίο θα γίνει την περίοδο της συγκομιδής, ώστε, όπως εξηγεί η Μαρία, «να είναι και πιο διαδραστικό, παράλληλα με εργασίες όπως το μάζεμα των μήλων και τη δημιουργία διάφορων συνταγών με βάση τα μήλα». Εκτός από τα παραπάνω, πρόσφατα φιλοξένησαν ένα γκρουπ φοιτητών από ιταλικό πανεπιστήμιο, στους οποίους παρουσιάστηκε η βιολογική καλλιέργεια των μήλων, έγινε γευσιγνωσία διαφορετικών υφών και γεύσεων των μήλων, ενώ απαντήθηκαν και ερωτήματα των φοιτητών. Όπως τονίζει η Μαρία, «στόχος μας είναι να μας επισκέπτονται και σχολεία της περιοχής».

Επόμενα σχέδια

Στα επόμενα σχέδια του ζευγαριού είναι η δημιουργία e-shop, αλλά και νέων κωδικών στα προϊόντα τους.