Αγγελίνα Κυριακοπούλου και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου: Θωράκισαν τα πρόβατά τους από ασθένειες μέσω της γενετικής βελτίωσης, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα

Τα τελευταία 15 χρόνια, η Αγγελίνα Κυριακοπούλου και ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, προβατοτρόφοι από τη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, εκτρέφουν πρόβατα καθαρόαιμης και πιστοποιημένης φυλής Χίου, τα οποία έχουν καταφέρει να είναι πολύ ανθεκτικά απέναντι στην τρομώδη νόσο.

Η απόφασή τους να βελτιώσουν γενετικά τα ζώα τους, να συνεργαστούν με πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα για τη διαδικασία αυτή, αλλά και να είναι μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Προβατοτρόφων Φυλής Χίου «Μακεδονία», τους ώθησε στη δημιουργία μιας ερευνητικής πρότυπης προβατοτροφικής εκμετάλλευσης.

Οι δύο κτηνοτρόφοι έχουν αυξήσει τη γαλακτοπαραγωγή των ζώων τους, έχουν βελτιώσει τις διατροφικές συνθήκες τους, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια συμμετείχαν σε έρευνα για τη μεταφορά των λιποπρωτεϊνών στα χιώτικα πρόβατα μέσω του DNA. Επιπλέον, έχουν περάσει και στη μεταποίηση για τη δημιουργία γιαουρτιού.

Αν και σήμερα η Αγγελίνα και ο Θεόδωρος έχουν καταφέρει να φτάσουν σε αυτό το σημείο, το ξεκίνημα στην προβατοτροφία δεν ήταν εύκολο. «Θέλαμε μία ελληνική φυλή πιστοποιημένη, γιατί θέλαμε να φτιάξουμε προϊόντα ΠΟΠ. Όταν ξεκινήσαμε είχαμε το κεφάλαιο, δεν είχαμε καμία γνώση, όμως, και όταν δεν έχεις κάποια εμπειρία με τα ζώα μπορείς να χάσεις χρήματα.

Επίσης, αστάθμητος παράγοντας είναι η εύρεση εργατικών χεριών, καθώς δεν μπορεί κάποιος να τα βγάλει πέρα μόνος του. Μετά από πολύ κόπο, πολύ δουλειά και διάβασμα και αφού είχαμε παράπλευρες απώλειες τόσο σε ζωικό κεφάλαιο όσο σε χρήματα και εργατοώρες, καταφέραμε να προσαρμοστούμε στα δεδομένα», αναφέρει στην «ΥΧ» η Αγγελίνα.

Γενετική βελτίωση

Η συμμετοχή τους στον συνεταιρισμό «Μακεδονία» ήταν η αφορμή για να ξεκινήσουν τη γενετική βελτίωση στα πρόβατα. «Ο συνεταιρισμός συνεργάζεται με το τμήμα ζωοτεχνίας του ΑΠΘ, από όπου και μας προσέγγισαν.

Με το πέρασμα του χρόνου έχουν πραγματοποιηθεί στη μονάδα πολλές ερευνητικές εργασίες στο πλαίσιο μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων φοιτητών όχι μόνο από το ΑΠΘ, αλλά και από άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, αλλά και ΤΕΙ. Μέσω των εργασιών αυτών, έχουμε καταφέρει να λάβουμε βοήθεια, αλλά και να δώσουμε για την εξέλιξη της έρευνας», εξηγεί η Αγγελίνα. Οι δύο κτηνοτρόφοι συνεργάζονται στενά με τον ζωοτέχνη τους για τη διαχείριση του κοπαδιού, καθώς κάθε ζώο αντιμετωπίζεται διαφορετικά ως προς τη διατροφή του.

Όπως τονίζει η Αγγελίνα, ο συνεταιρισμός τούς έχει βοηθήσει αρκετά στην όλη διαδικασία, στη συλλογή και στην ανάλυση των δεδομένων, καθώς και στην αξιολόγηση για την εύρεση των καλύτερων ζώων σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Τα αποτελέσματα από τη γενετική βελτίωση, μέχρι στιγμής, είναι πως η εκμετάλλευση ακολουθεί πρόγραμμα γονοτύπησης για την πρόληψη της τρομώδους εγκεφαλοπάθειας, έτσι ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα εμφάνισης της συγκεκριμένης ασθένειας στους απογόνους τους. Επίσης, πραγματοποιείται ελεγχόμενη γονιμοποίηση για την αποφυγή της αιμομιξίας.

Τα τελευταία δύο χρόνια, όπως αναφέρει η Αγγελίνα, «με αφορμή ένα διδακτορικό, σε συνεργασία με το ΑΠΘ, ερευνούμε τη μεταφορά των λιποπρωτεϊνών μέσω του DNA, ώστε να βελτιωθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος». Αφορμή για τη συμμετοχή στη διαδικασία αυτήν ήταν η απόφαση της Αγγελίνας και του Θεόδωρου το 2016 να περάσουν και στη μεταποίηση, φτιάχνοντας γιαούρτι με γάλα υψηλό σε ποιοτικά χαρακτηριστικά. «Η μεταποίηση είναι ένας τρόπος να δώσεις υπεραξία στο προϊόν σου. Παρ’ όλα αυτά, το κόστος παραγωγής είναι ασύμμετρο σε σχέση με την τιμή παραγωγού τα τελευταία τρία χρόνια», επισημαίνει η Αγγελίνα. Η ίδια διαθέτει το γιαούρτι με την επωνυμία «Παραδοσιακό γιαούρτι φάρμας Αγγελίνας», στην τοπική αγορά.

Αιγοπροβατοτροφικός συνεταιρισμός ΑΞΙΟΣ

Εκτός από τον συνεταιρισμό «Μακεδονία», η Αγγελίνα συμμετέχει ως αντιπρόεδρος στον αιγοπροβατοτροφικό συνεταιρισμό ΑΞΙΟΣ, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2018. Όπως τονίζει η ίδια, «ο συνεταιρισμός δημιουργήθηκε από παραγωγούς για να δίνουμε όλοι μαζί το γάλα μας και να διαπραγματευόμαστε καλύτερη τιμή». Στα επόμενα σχέδια της Αγγελίνας και του Θεόδωρου είναι η δημιουργία τυριών, ωστόσο «εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση στην αγορά, είμαστε διστακτικοί στο να συνεχίσουμε αυτήν τη διαδικασία μεταποίησης».