Αγώνας δρόµου για τη συλλογή πορτοκαλιών και λεµονιών

Στα χωράφια πάνω από το 30% των Μέρλιν

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν και συνεχίζουν κατά τόπους να επικρατούν δημιούργησαν προβλήματα στα εσπεριδοειδή και άφησαν αναπάντητα ερωτήματα για το πώς θα εξελιχθεί η παραγωγή τις επόμενες ημέρες και κατά πόσο οι ζημιές είναι σοβαρές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι άνθρωποι του χώρου δεν θέλουν να ζήσουν τις καταστροφικές ημέρες του 2004, τότε που οι θερμοκρασίες δημιούργησαν προβλήματα όχι μόνο στις αποδόσεις, αλλά και στα ίδια τα δέντρα.

Για θερμοκρασίες που έφτασαν ακόμη και στους -4 βαθμούς Κελσίου, στην περιοχή της Αργολίδας, κάνουν λόγο παραγωγοί εσπεριδοειδών της περιοχής. «Οι ανεμομείκτες πήραν μπρος για να μπορέσουν να προστατεύσουν τους καρπούς και τα δέντρα από τον παγετό», μας λέει ο Νίκος Λέκκας, παραγωγός πορτοκαλιών από το Μάνεσι Ναυπλίου.

Για χρήση τεχνικών μέσων αναχαίτισης του παγετού κάνει λόγο και ο Πάνος Χριστόπουλος από το Ναύπλιο. «Θέσαμε σε εφαρμογή συστήματα υδρονέφωσης για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τα δέντρα μας. Ακόμη και οι δύο-τρεις βαθμοί μέσα για μας είναι σημαντικοί αυτό το διάστημα. Τα πάντα όμως θα εξαρτηθούν από τη χρονική διάρκεια του παγετού», τονίζει.

 

Στα χωράφια πάνω από το 30% των Μέρλιν

Στην έντονη κινητικότητα της συλλογής των πορτοκαλιών αναφέρεται ο Στέφανος Μαρινάκης, γεωπόνος από το Άργος. Υποστηρίζει ότι έχει μείνει πίσω παραγωγή που ξεπερνά το 30% στα Μέρλιν και η οποία θα πρέπει να συγκομιστεί άμεσα. «Η έλλειψη εργατών γης δυσχεραίνει τη συλλογή των πορτοκαλιών σε μία περίοδο που έχουμε μεγάλη ανάγκη», μας λέει ο ίδιος. Επισημαίνει ακόμη ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία άνοδος της τιμής, σε σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες. «Από τα 10 με 14 λεπτά το κιλό, αυτήν τη στιγμή το πορτοκάλι πωλείται στα 13 με 20 λεπτά. Στη βιομηχανία φεύγει με 8 λεπτά και η ζήτηση για το προϊόν είναι ανεβασμένη».

Περιγράφοντας την εξέλιξη της παραγωγής για το επόμενο διάστημα, ο κ. Μαρινάκης αναφέρεται στην ολοκλήρωση της συλλογής για τις Ναβαλίνες και υποστηρίζει ότι προς τα τέλη Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η πολλά υποσχόμενη ποικιλία Lane Late που «λόγω της υψηλής ποιότητας και της ζήτησης από την αγορά, παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον», καταλήγει.

Στις ζημιές θα παιχτεί το στοίχημα και στα λεμόνια

Την ανάγκη άμεσης συλλογής των λεμονιών τονίζει και ο Κώστας Παππάς, παραγωγός και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιάτου. Υποστηρίζει ότι η συλλογή βρίσκεται στο 50% και το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό για την εξέλιξη της σεζόν. «Σε λίγες ημέρες θα δούμε το αποτέλεσμα της θεομηνίας, έτσι όπως τη βιώσαμε αυτές τις μέρες. Δεν θέλουμε να ζήσουμε την εικόνα του 2004, γιατί εκτός από την καταστροφή στην παραγωγή μας, καταστράφηκαν και τα δέντρα μας. Ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο ελπίζουμε να το αποφύγουμε», δηλώνει.

Ο ίδιος επισημαίνει ακόμη πως η εξέλιξη της παραγωγής το τελευταίο διάστημα είναι ομαλή, οι τιμές παραγωγού κινούνται στα 35 λεπτά το κιλό, ενώ και οι εξαγωγές κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά. Δραττόμενοι της ευκαιρίας, ρωτήσαμε τον κ. Παππά να μας εξηγήσει γιατί το ελληνικό λεμόνι στις αγορές του εξωτερικού και κυρίως στη Δυτική Ευρώπη δεν έχει ισχυρή παρουσία.

«Οι ποσότητες που έχουμε είναι μικρές σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές μας, που έχουν παραγωγές δεκαπλάσιες και ακόμα μεγαλύτερες. Παράγουμε κάθε χρόνο 60.000-80.000 τόνους και με αυτές τις ποσότητες θα πρέπει να καλύψουμε τις αγορές. Αν υπολογίσουμε ότι μέσα στο παιχνίδι της διακίνησης υπάρχουν πολλά συσκευαστήρια και ελάχιστοι συνεταιρισμοί, λόγω του ανταγωνισμού, οι δυνάμεις μας στην αγορά είναι αμελητέες».

Ερωτώμενος αν στην παρούσα κατάσταση παίζει ρόλο και η απουσία διεπαγγελματικής εσπεριδοειδών, ο ίδιος μας εξήγησε ότι ο κλάδος δεν έχει καμία συνοχή. «Ο καθένας χαράσσει τη δική του πολιτική κατά το δοκούν, με αποτέλεσμα η εικόνα μας στις αγορές του εξωτερικού να είναι αναιμική».

Έντονος ανταγωνισμός

Για μία δύσκολη εβδομάδα έκανε επίσης λόγο και ο Τάκης Παπακωνσταντίνου, έμπορος λεμονιών από το Μελίσσι Κορινθίας, επισημαίνοντας όμως το πρόβλημα του ανταγωνισμού από άλλες χώρες, όπως η Τουρκία και η Ισπανία, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται στις αγορές.

«Στην Τουρκία πέρυσι φυτεύτηκαν 970.000 στρέμματα και φέτος θα ξεπεράσουν τα 1.200.000. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, η παρουσία μας στις αγορές του εξωτερικού θα συρρικνωθεί περαιτέρω, αλλά θα χάνουμε όμως και από τη δική μας αγορά. Θα πρέπει να δούμε το θέμα σοβαρά μέσα από την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας, όπως επίσης και από έναν ορθολογικό προγραμματισμό στην παραγωγή. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα κρατηθούμε στις αγορές», καταλήγει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022