Αγωνία των αμυγδαλοπαραγωγών της Θεσσαλίας για τις αδιάθετες ποσότητες

Αν δεν στηριχθεί η καλλιέργεια, κινδυνεύει με εγκατάλειψη

Να βρεθεί άμεσα λύση για τα αδιάθετα αμύγδαλα των δήμων Ελασσόνας και Τεμπών, ώστε να αποφύγουν την οικονομική καταστροφή, ζητούν οι παραγωγοί του κάμπου, εκφράζοντας την αγωνία για το μέλλον της καλλιέργειας, μια και τα χτυπήματα που δέχονται είναι συνεχή.

Ήδη, Αγροτικοί Σύλλογοι Αμυγδαλοπαραγωγών, όπως της Όσσας Συκουρίου, βουλευτές και αυτοδιοικητικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν απευθύνει ερωτήματα στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ζητώντας να μάθουν τι μέτρα πρόκειται να ληφθούν για τη στήριξη των παραγωγών.

Όπως υποστηρίζουν σε ανακοινώσεις τους, «πλέον τίθεται θέμα επιβίωσης για εμάς και τις οικογένειές μας, καθώς οι τιμές παραγωγού δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας, ώστε να μπορούμε να ζήσουμε με το εισόδημά μας από την παραγωγή αμυγδάλων. Η περιοχή του Δήμου Τεμπών είναι πολλαπλές φορές ζημιωμένη τα τελευταία χρόνια από αλλεπάλληλους παγετούς, συγκεκριμένα τα έτη 2017, 2019, 2020, 2021, πλέον το 2023 δεν αντέχουμε άλλο, ζητάμε τη στήριξη της πολιτείας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε. Ζητάμε μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, κάλυψη του κόστους παραγωγής, καλύτερες τιμές για τα προϊόντα μας, αφορολόγητο πετρέλαιο».

Η ανησυχία των παραγωγών αυξήθηκε, μετά την τελευταία επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντά, στον Τύρναβο, ο οποίος στις εξαγγελίες του δεν συμπεριέλαβε καθόλου τα αμύγδαλα.

Χαμηλές οι τιμές

Το εξοργιστικό είναι ότι ενώ τα αμύγδαλα πωλούνται από τον παραγωγό σε πολύ χαμηλές τιμές (1,50-1,70 ευρώ/κιλό), ο καταναλωτής τα αγοράζει στο ράφι στα 15 ευρώ/κιλό, ενώ στην Αθήνα σε καταστήματα delicatessen φτάνουν μέχρι και τα 25 ευρώ. Όπως προκύπτει από την έρευνα που διεξήγαγε η «ΥΧ», το πρόβλημα των χαμηλών τιμών και των γεμάτων με αμύγδαλο αποθηκών σχετίζεται με το φρακάρισμα της αγοράς από τις περσινές εισαγωγές αμυγδάλων, οι οποίες –ελλείψει εγχώριας παραγωγής– ήταν αθρόες το 2022, ενώ η οικονομική κρίση που μαστίζει τα νοικοκυριά περιόρισε στη συνέχεια την καταναλωτική ζήτηση του προϊόντος.

Οι παραγωγοί αγωνιούν για τις αδιάθετες ποσότητες, οι μεταποιητές επικαλούνται έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος και αυξημένο ενεργειακό κόστος και το μπαλάκι πλέον βρίσκεται στην κυβέρνηση και στα μέτρα κρατικής ενίσχυσης που δίνονται σε προϊόντα που επλήγησαν από εξωγενείς παράγοντες.

Ακόμη ένα πρόβλημα είναι ότι οι παραγωγοί δεν διαθέτουν σπαστήρια, με τα οποία θα μπορούσαν να μετατρέψουν το αμύγδαλο σε ψίχα και να το πουλήσουν σε καλύτερες τιμές στην αγορά. Να σημειωθεί ότι στον Νομό Λάρισας λειτουργούν δύο Ομάδες Παραγωγών, οι οποίες ουσιαστικά επιβλέπονται από αντίστοιχες τοπικές μεταποιητικές μονάδες.

Η αγορά εκτιμά ότι αντίστοιχα προβλήματα διάθεσης αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί καρυδιού, ενώ το 2023 θα βρεθεί σε δυσχερή θέση, λόγω ανάλογων προβλημάτων, και το φιστίκι Αιγίνης.