Η κλιματική αλλαγή πονοκεφαλιάζει τους παραγωγούς φασολιού, ντομάτας και αμυγδάλου

07/07/2024
5' διάβασμα
i-klimatiki-allagi-ponokefaliazei-tous-paragogous-fasoliou-ntomatas-kai-amygdalou-325455

Αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που επικρατεί στον θεσσαλικό κάμπο βρίσκονται οι παραγωγοί, καθώς, εκτός από τις δύσκολες συνθήκες επιβίωσης για τους ίδιους στα χωράφια λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, βρίσκονται αντιμέτωποι και με προβλήματα καρπόδεσης που παρουσιάζουν οι καλλιέργειές τους.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα αυξημένο στη βιομηχανική ντομάτα, το ξηρό φασόλι και το αμύγδαλο. Στην τελευταία περίπτωση, δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν η καρπόδεση οφείλεται στα καιρικά φαινόμενα, στο ευρύτομο ή στη φόμοψη.

Ντομάτα

Αναλυτικότερα, πρόβλημα γονιμοποίησης και καρπόδεσης στην ντομάτα αντιμετωπίζουν τα μέλη του Συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, Χρήστο Σουλιώτη, «οι πρώιμες φυτέψεις ντομάτας πάνε καλά και θα έχουμε καλές παραγωγές παρά τον παρατεταμένο καύσωνα που έχει νεκρώσει τα φυτά και προκαλεί μικροκαρπία. Το πρόβλημα εντοπίζεται στις φυτεύσεις που έχουν γίνει από τις 20 Απριλίου και μετά, καθώς βλέπουμε μια διαρκή ανάπτυξη των φυτών χωρίς να γίνεται καρπόδεση».

Όπως τονίζει, «πρόθεσή μας είναι να απευθυνθούμε σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα για συμβουλές. Τα περισσότερα μέλη μας φύτευσαν μετά τις 20/4, λόγω αδυναμίας πρόσβασης στα χωράφια. Δυστυχώς, λόγω του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, δεν μπορεί να γίνει αναγγελία ζημιάς, καθώς ο υδράργυρος δεν έφτασε τους 40 βαθμούς. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φυτό αρχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα μετά τους 35 βαθμούς. Στο Βελεστίνο υπήρξε αναγγελία ζημιάς για τους παραγωγούς. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την τοπική Διεύθυνση για να βρεθεί μια λύση».

Ξηρό φασόλι

Ανάλογα προβλήματα επικρατούν και στο ξηρό φασόλι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών και παραγωγό φασολιού, Φώτη Παπαδόπουλο (φωτό), «όλες σχεδόν οι καλλιέργειες στον πρώην Δήμο Κραννώνα (Κουτσόχερο, Μάνδρα κ.ά.) αντιμετωπίζουν προβλήματα καρπόδεσης, καθώς το φυτό δεν μπορεί να δέσει το λουλούδι.

Στα χωριά του άξονα Λάρισας-Βόλου, όπως π.χ. η Χάλκη, όπου οι φυτείες είναι πρώιμες και ξεκίνησαν τα αλωνίσματα, οι παραγωγές φαίνονται αισθητά μειωμένες (150 κιλά το στρέμμα), ακριβώς λόγω του προβλήματος». Μετά από πρωτοβουλίες του, ο ΕΛΓΑ πρόκειται να προχωρήσει σε αναγγελία ζημιών για τους παραγωγούς.

Αμύγδαλο

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι αμυγδαλοπαραγωγοί των δήμων Τεμπών και Ελασσόνας, ιδιαίτερα στις ποικιλίες «Τουόνο» και «Φυρανιά», αφού τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά, καθώς σαπίζει ο καρπός και δεν υπάρχει παραγωγή. Οι καλλιεργητές αναζητούν εξηγήσεις για το περίεργο αυτό φαινόμενο. Οι Ελασσονίτες, με υπόμνημά τους προς το υπουργείο, ζητούν τα εξής:

  • Αντιμετώπιση του φαινομένου της φόμοψης στις αμυγδαλοκαλλιέργειες.
  • Εξέταση του ενδεχομένου αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών τους (εκρίζωση, επαναφύτευση, de minimis ενίσχυση, οικονομική αποκατάσταση τριετούς διάρκειας).
  • Άμεση αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ως προς την ακαρπία, που δέχονται στο σύνολό τους οι δενδροκαλλιέργειες.
  • Πρόβλεψη της υποβολής αιτήσεων ζημιών και χορήγησης αποζημιώσεων για το φαινόμενο, που δεν προβλέπεται στον υπάρχοντα Κανονισμό.
  • Ένταξη στον σχεδιασμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας δράσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος (ψεκασμοί κ.λπ.).
  • Διοργάνωση ενημερωτικής ημερίδας στις κοινότητες του Δήμου Ελασσόνας από τους εμπειρογνώμονες της ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Αναμονή για τις αποζημιώσεις

Δεν τους έφταναν τα προβλήματα με τις καιρικές συνθήκες, οι παραγωγοί καλούνται να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα ρευστότητας, μετά τις ζημιές που προκάλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες του Daniel στις καλλιέργειές τους.

Όπως όλα δείχνουν, το αρχικό χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε την καταβολή αποζημιώσεων στους πλημμυρόπληκτους στα τέλη Ιουνίου δεν πρόκειται να τηρηθεί. Παρά την προσπάθεια του νέου υπουργού, Κ. Τσιάρα, ο οποίος επισκέφθηκε τον ΕΛΓΑ, να καθησυχάσει τους παραγωγούς, δηλώνοντας ότι «είναι θέμα ημερών η καταβολή των αποζημιώσεων», πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτές θα καταβληθούν περί τα μέσα του μήνα.

Αυτή η καθυστέρηση έχει φουντώσει τα σενάρια που μιλούν για επανακαθορισμό των αρχικών τιμών που προβλέπονταν από τον ΕΛΓΑ. Ωστόσο, Λαρισαίος συνεταιριστής, ο οποίος διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το υπουργείο, δηλώνει στην «ΥΧ» ότι οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν μέχρι 15 Ιουλίου και θα είναι συν 20% από την ηρτημένη παραγωγή του ΕΛΓΑ. Ουσιαστικά, οι βαμβακοπαραγωγοί αντί για 208 ευρώ το στρέμμα, που περίμεναν να εισπράξουν, θα λάβουν 240 με 245 ευρώ το στρέμμα.

Οι καταστάσεις των πλημμυρόπληκτων στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας, που προωθήθηκαν στον ΕΛΓΑ, περιλαμβάνει το 90% των δικαιούχων, ενώ στον Νομό Λάρισας το 60% με 70%. «Η εκκαθάριση, μαζί με τις εκκρεμότητες των αποζημιώσεων για ζημιές που υπέστησαν το 2023 από άλλα καιρικά φαινόμενα οι καλλιέργειες, πρόκειται να διεκπεραιωθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου», σύμφωνα πάντα με τον έμπειρο συνεταιριστή.