«Όταν λαμβάνονται πολιτικές αποφάσεις, θα πρέπει να ακούν και να ρωτούν τους αγρότες και αυτά που προτείνουν για επίλυση των ζητημάτων στον πρωτογενή τομέα». Με αυτά τα λόγια, σχολίασε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού, Βασίλης Τζιούρας, το μεγάλο ζήτημα που υπάρχει με την εξεύρεση εργατών γης στην Ελλάδα, αλλά και τις παθογένειες που υπάρχουν στη νομοθεσία σχετικά με τις διατάξεις μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες.

Καθώς ο κ. Τζιούρας είναι ένας από τους 16 προέδρους Αγροτικών Συλλόγων (οι εννέα είναι από τη Μακεδονία) που απέστειλαν κοινή επιστολή με βασικό αποδέκτη τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου για το θέμα των εργατών γης, επισημαίνει ότι είναι η πρώτη κοινή κίνηση – τοποθέτηση Αγροτικών Συλλόγων από μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα.

«Έγινε μια πανελλαδική κίνηση για ένα θέμα που προβληματίζει όλους τους Έλληνες παραγωγούς. Δεν υπάρχουν εργάτες και το κράτος δεν βοηθά σε αυτό το κομμάτι. Από το πιο απλό πράγμα έως το πιο μεγάλο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τζιούρας, αναφέροντας ταυτόχρονα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε παραγωγός που επιλέγει να φέρει μετακλητούς εργάτες γης από τρίτες χώρες, την ένταξη εργατών στον πρώην ΟΑΕΔ, τη χρονοβόρα διαδικασία για την άδεια διαμονής, όπως και τα προβλήματα εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας.

«Αναμένουμε ανταπόκριση στο ζήτημα αυτό, καθώς οι επιπτώσεις στην ελληνική αγροτική οικονομία είναι ορατές και συνεχώς εντείνονται. Η επιστολή αυτή είναι το ξεκίνημα για τους Αγροτικούς Συλλόγους. Είναι μια πολύ καλή κίνηση για να ενωθούν οι φωνές των αγροτών πανελλαδικά, ώστε να έχουμε λόγο πάνω σε προβλήματα που είναι κοινά», καταλήγει ο κ. Τζιούρας.