Αγωνιούν οι κτηνοτρόφοι για την εξισωτική μετά τους… κόφτες στη συνδεδεμένη

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι κτηνοτρόφοι (που επικοινωνούν καθημερινά με το ypaithros.gr) σχετικά με την επικείμενη πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης. Η ανησυχία τους εντάθηκε μετά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν πολλοί στις προηγούμενες πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων όπου βγήκαν εκτός ή βρήκαν μειωμένα ποσά στους λογαριασμούς τους επειδή τα παρατήματα των κτηνιατρικών υπηρεσιών (όχι οι κεντρικές) δεν έχουν επαρκή αριθμό προσωπικού και δεν πέρασε τα μητρώα ώστε να τα στείλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Ειδικότερα, όπως μας είχε τονίσει σε προηγούμενο ρεπορτάζ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Τάκη Πεβερέτου «από τη μία οι κτηνοτρόφοι αυτοί λαμβάνουν τις επιδοτήσεις όταν δηλώνουν τα ζώα στο ΟΣΔΕ και από την άλλη τους ζητάνε χαρτί από την κτηνιατρική για τα ζώα που ούτως ή άλλως έχουν δηλώσει στο ΟΣΔΕ. Για τον λόγο αυτό ο ΣΕΚ ετοιμάζει πρόταση σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί και τις επόμενες ημέρες θα την καταθέσουμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».  

Όπως έχει ήδη γράψει η «ΥΧ», (σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ) η πληρωμή της εξόφλησης της εξισωτικής αποζημίωσης του 2015 θα αγγίζει περίπου τα 50 εκατ. ευρώ ενώ θα πληρωθούν και εκκρεμότητες του 2014.

Ειδικότερα, όπως μας ανέφερε ο  νέος Πρόεδρος του Οργανισμού, στόχος είναι έως τον Δεκαπεντάγουστο να πληρωθούν και τα υπόλοιπα της εξισωτικής αποζημίωσης του 2014. Επιπλέον, μας τόνισε ότι αμέσως μετά την πληρωμή αυτή θα ξεκινήσουν αυτές των παλιών γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων του ΠΑΑ 2007 – 2013 (π.χ. βιολογικά), που αναμένουν εδώ και χρόνια χιλιάδες δικαιούχοι. Αν και ακόμα δεν διακινδύνευσε να δώσει ακριβείς αριθμούς, τόσο ως προς τους δικαιούχους όσο και ως προς τα ποσά, η αναγγελία, μέσω της «ΥΧ», ότι οι πληρωμές έχουν δρομολογηθεί, αποτελεί μεγάλη ανακούφιση για όσους μένουν απλήρωτοι τόσο μεγάλο διάστημα.