Αγορά και ενοικίαση γης: Αγεφύρωτο χάσμα η διαφορά τιμών στα κράτη-μέλη

agora-kai-enoikiasi-gis-agefirwto-xasma-sta-krati-meli
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα κράτη-μέλη καταγράφηκαν στα τελευταία στοιχεία της EUROSTAT σχετικά με την αγορά και την ενοικίαση της αγροτικής γης. Το μεγάλο εύρος των τιμών στα κράτη-μέλη για την αγορά αγροτικής γης ξεκινά περίπου από τα 1.500 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 60.000 ευρώ ανά εκτάριο.

Αναλυτικά, η Ολλανδία ήταν, κατά μέσο όρο, η χώρα στην οποία καταγράφηκε η υψηλότερη τιμή αγοράς γης ανά εκτάριο το 2016, όπου η τιμή έφτασε στα 63.000 ευρώ. Ακολουθούν η Ιταλία με 40.153 ευρώ και το Λουξεμβούργο με 26.030 ευρώ. Σε τοπικό επίπεδο, η μέση τιμή ήταν υψηλότερη στη Λιγουρία της Ιταλίας, όπου έφτασε τα 108.000 ευρώ ανά εκτάριο.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Αντίθετα, η καλλιεργήσιμη γη το 2016 ήταν φθηνότερη στη Ρουμανία, όπου η τιμή αγοράς έφτασε στα 1.958 ευρώ ανά εκτάριο. Ακολουθούν η Εσθονία με 2.735 ευρώ και η Κροατία με 2.809 ευρώ. Σε τοπικό επίπεδο, η χαμηλότερη τιμή (1.165 ευρώ) καταγράφηκε στην περιοχή Yogozapaden της Βουλγαρίας. Στην Ελλάδα, η μέση τιμή αγοράς γης ανά εκτάριο βρίσκεται λίγο πάνω από τα 10.000 ευρώ.

Το επίπεδο των τιμών της καλλιεργήσιμης γης, σύμφωνα με την EUROSTAT, διαμορφώνεται με βάση ορισμένους εθνικούς, περιφερειακούς (κλίμα, εγγύτητα στα δίκτυα) και τοπικούς παράγοντες (ποιότητα εδάφους, κλίση, αποστράγγιση κ.λπ.), καθώς και τις δυνάμεις της αγοράς, όπως η προσφορά και η ζήτηση. Ως εκ τούτου, έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί η εξέλιξη των τιμών για τις χώρες με την πάροδο του χρόνου.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία, η μεγαλύτερη αύξηση των τιμών καλλιεργήσιμων γαιών μεταξύ 2011 και 2016 καταγράφηκε στην Τσεχική Δημοκρατία (τριπλάσια αύξηση), τη Λιθουανία, την Εσθονία, τη Λετονία και την Ουγγαρία (διπλάσια αύξηση). Οι τιμές αυξήθηκαν και σε άλλα κράτη-μέλη, αν και σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά.

Σε όλες σχεδόν τις χώρες, η αγορά αρόσιμων γαιών ήταν ακριβότερη από την αγορά μόνιμων βοσκότοπων (έως και 20 φορές ακριβότερη στα νησιά Βορείου Αιγαίου). Ομοίως, η αγορά αρδευόμενων καλλιεργήσιμων εκτάσεων ήταν πιο δαπανηρή από τις μη αρδευόμενες αρόσιμες εκτάσεις (έξι φορές ακριβότερες στην ισπανική περιφέρεια Murcia).

Η υψηλότερη τιμή ενοικίασης γεωργικής γης στην επαρχία Φλέβολαντ

Η μεγάλη διακύμανση που καταγράφηκε για την αγορά γης μεταξύ των κρατών-μελών αντικατοπτρίζεται και στην τιμή ενοικίασης. Η ενοικίαση ενός εκταρίου γεωργικής γης ήταν πιο ακριβή στην Ολλανδία (κατά μέσο όρο 791 ευρώ ανά έτος), ενώ σε τοπικό επίπεδο η υψηλότερη τιμή ενοικίασης ενός εκταρίου καταγράφηκε στην επαρχία Φλέβολαντ της Ολλανδίας, όπου η τιμή ενοικίασης ήταν σχεδόν διπλάσια από τον εθνικό μέσο όρο (1.536 ευρώ ανά έτος).

Η ενοικίαση γεωργικών εκτάσεων ήταν η χαμηλότερη, κατά μέσο όρο, στη Λετονία (46 ευρώ ανά εκτάριο ετησίως), αν και οι φτηνότερες περιοχές στην ΕΕ προς ενοικίαση γης ήταν η Mellersta Norrland και η Ovre Norrland στη Σουηδία (28 ευρώ ανά εκτάριο ετησίως).

Αν και στην Ελλάδα ένα μεγάλο ποσοστό των καλλιεργήσιμων εκτάσεων είναι νοικιασμένo, η Ελλάδα δεν παραχώρησε στοιχεία σχετικά με τις τιμές ενοικίασης.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress