Η αγορά ζητάει ρεβίθι Μακαρένα

Αυξημένες αισθητά οι εκτάσεις φέτος

Με το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό και αναμένοντας τις βροχές βρίσκονται οι παραγωγοί οσπρίων για τις περιοχές στις οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σπορές. Στα χωράφια που ήδη σπάρθηκαν πριν από τις χιονοπτώσεις, η εικόνα που παρουσιάζουν τα φυτά στο αρχικό στάδιο είναι ικανοποιητική. Η αυξημένη ζήτηση για το ελληνικό ρεβίθι, όπως επίσης και ο περιβαλλοντικός του ρόλος, κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, ενισχύουν το ενδιαφέρον των αγροτών να αξιοποιήσουν φτωχά και άγονα εδάφη.

Ο Αντώνης Λάμπρου, παραγωγός οσπρίων από το Μαντούδι Ευβοίας, κάνει λόγο για μία αύξηση πάνω από 20% στις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Στην περιοχή αυτή δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι σπορές, αλλά ήδη «υπάρχει ενδιαφέρον από τους παραγωγούς να αυξήσουν τα στρέμματα λόγω της ζήτησης που έχουμε για το προϊόν μας».

Επίσης, ο κ. Λάμπρου αναφέρει ότι επιλέγουν την ποικιλία Μακαρένα, λόγω του μεγάλου μεγέθους. «Γιατί μας το ζητάει η αγορά, σε σύγκριση με τις μικρόσπερμες και μεσόσπερμες ελληνικές ποικιλίες. Καλλιεργούμε τις παραδοσιακές ποικιλίες σε μικρότερες εκτάσεις, περισσότερο για συναισθηματικούς λόγους, διότι πιστεύουμε ότι γευστικά είναι καλύτερες και, το βασικότερο από όλα, είναι ανθεκτικές στις ασθένειες».

Συμβολαιακή με χιλιάδες στρέμματα στη Λάρισα

Ο Χρήστος Σούρλας, παραγωγός από το Καλό Νερό Φαρσάλων, είναι μέλος της ομάδας παραγωγών της περιοχής. Μέσω συμβολαιακής γεωργίας με επιχείρηση συσκευασίας και εμπορίας οσπρίων, η Ομάδα καλλιεργεί πάνω από 10.000 στρέμματα με διάφορα όσπρια, μεταξύ αυτών και ρεβίθια. «Έχουμε σχεδόν σπείρει το 80% των καλλιεργούμενων εκτάσεων, με μία μικρή αύξηση σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Κάθε χρόνο υπογράφουμε σύμβαση πώλησης του προϊόντος μας με εταιρεία συσκευασίας και εμπορίας οσπρίων. Στις συμβατικές μας υποχρεώσεις εφαρμόζουμε την πιστοποίηση του προϊόντος μέσω ολοκληρωμένης διαχείρισης και σύμφωνα με τα πρότυπα που ακολουθούμε».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών και των αποδόσεων της παραγωγής, είπε ότι οι τιμές της περσινής καλλιεργητικής περιόδου μεσοσταθμικά για το ρεβίθι κυμάνθηκαν στο 1,45 ευρώ το κιλό, με μία μέση απόδοση περίπου στα 200 με 220 κιλά το στρέμμα.

Ερυθρές: Προτιμούν τις ελληνικές μεσόσπερμες ποικιλίες

Εδώ και πολλά χρόνια, ο Άρης Πέππας, παραγωγός από τις Ερυθρές Αττικής, καλλιεργεί ρεβίθι μόνο με ελληνικές ποικιλίες, διότι ο ίδιος εκτιμά ότι είναι περισσότερο ανθεκτικές στις ασθένειες.

«Η ποικιλία Γαύδος αποτελεί για εμάς μία από τις βασικότερες επιλογές στις καλλιέργειές μας. Είναι ανθεκτική στην ασκοχύτωση, δεν προσβάλλεται εύκολα και για τον λόγο αυτόν χρησιμοποιούμε λιγότερα φυτοφαρμάκα. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και τη μειωμένη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων για τις επόμενες καλλιέργειες των σιτηρών, συμβάλλουμε σημαντικά στη διατήρηση της γονιμότητας των εδαφών και στην προστασία του περιβάλλοντος», υποστηρίζει ο ίδιος.

Κλείνοντας, δήλωσε ότι για την περιοχή του βλέπει μία αύξηση πάνω από 15% σε σχέση με πέρυσι.