Στις αγορές τα χριστουγεννιάτικα έλατα του Ταξιάρχη

Από τα υπαίθρια σημεία πώλησης αναμένεται να διακινηθούν φέτος πάνω 22.000 δέντρα

Ξεκίνησαν την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου τα χριστουγεννιάτικα έλατα, καθώς ξεκινά η διάθεση στις αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Τα έλατα προέρχονται από το πανεπιστημιακό δάσος του Ταξιάρχη Χαλκιδικής και από τους ελατοπαραγωγούς της περιοχής, οι οποίοι φροντίζουν να προμηθεύουν έγκαιρα, εδώ και πολλά χρόνια, τα ελληνικά σπίτια με χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Ελάτου Ταξιάρχη, Γιάννης Ξάκης, και φέτος οι ελατοπαραγωγοί θα κάνουν την εμφάνισή τους σε συγκεκριμένα και επιλεγμένα σημεία στις δύο πόλεις. Από τα υπαίθρια σημεία πώλησης αναμένεται να διακινηθούν 22.000 με 23.000 έλατα, σε πολλά και διαφορετικά μεγέθη.

«Ευελπιστούμε ότι αυτήν τη χρονιά θα είναι καλύτερα τα πράγματα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και να φτάσουν ή να ξεπεράσουν οι πωλήσεις των δέντρων μας τις 25.000. Πριν από δεκαπέντε χρόνια, οι πωλήσεις των φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων ξεπερνούσαν τις 38.000 με 40.000», σημειώνει ο κ. Ξάκης και προσθέτει πως στον Ταξιάρχη όλο τον χρόνο οι παραγωγοί της περιοχής ασχολούνται με την καλλιέργεια αυτή που απαιτεί πολύ χρόνο, αλλά και υπομονή.

Τιμές

Οι τιμές θα διατηρηθούν σταθερές και αυτήν τη χρονιά, παρά το γεγονός ότι η καλλιέργεια του έλατου, όπως και η διακίνησή του και η εγκατάστασή του στους συγκεκριμένους υπαίθριους χώρους πώλησης, κοστίζουν αρκετά χρήματα. Σύμφωνα με τον κ. Ξάκη, οι τιμές θα ξεκινούν από 30 ευρώ στη Θεσσαλονίκη και 40 ευρώ στην Αθήνα, καθώς το κόστος μεταφοράς στην πρωτεύουσα, αλλά και το ενοίκιο στον δήμο για την τοποθέτηση των δέντρων είναι πολύ υψηλότερα.

Πάντως, και το σύμβολο του εορταστικού στολισμού των ημερών έχει πέσει όχι μόνο θύμα της οικονομικής κρίσης, αλλά και της οικολογικής συνείδησης, αφού πολλά σπίτια επιλέγουν πλέον για τον στολισμό του δέντρου τους είτε πιο φθηνά ψεύτικα, είτε τα λεγόμενα οικολογικά.

Ελατοκαλλιέργεια

Σύμφωνα με τον κ. Ξάκη, όμως, με την προτίμηση και την επιλογή σε άλλου τύπου έλατα δεν δείχνει κάποιος την οικολογική και την περιβαλλοντική του αντίληψη. «Τα έλατα είναι δικής μας παραγωγής και προέρχονται από δικές μας καλλιέργειες, που είναι αποκλειστικά για τα Χριστούγεννα. Όλα τα δέντρα που κόβονται για την περίοδο των εορτών και πηγαίνουν προς την αγορά είναι από ιδιόκτητα κτήματα και δεν κόβεται ούτε ένα κλαδί από το δημόσιο δάσος. Εμείς, το δάσος του Ταξιάρχη το προσέχουμε σαν τα μάτια μας, είναι αυτό που μας άφησαν οι πρόγονοί μας και αυτό που θα αφήσουμε στις μελλοντικές γενιές», επισημαίνει. Η ελατοκαλλιέργεια έχει σημαντικό όφελος για την τοπική οικονομία, καθώς η κοινότητα του Ταξιάρχη επιβιώνει οικονομικά εδώ και δεκαετίες από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Σημειώνεται πως το 70% της διακίνησης δέντρων στη χώρα μας προέρχεται εκεί, ενώ σχεδόν το 95% των κατοίκων του ασχολείται με την καλλιέργεια του έλατου, ως ένα συμπληρωματικό εισόδημα.