Σε εξέλιξη είναι το Αgribusiness Forum 2019 όπου συζητείται το «Μέλλον του Αγροδιατροφικού Τομέα στην Ψηφιακή Εποχή». Mέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί οι δύο πρώτες συνεδρίες , τοποθετώντας στο επίκεντρο των συζητήσεων  τις προκλήσεις της μετάβασης του ελληνικού πρωτογενούς τομέα στην ψηφιακή εποχή.

Η ενότητα των συνεδριών ξεκίνησε με θέμα τη γεωργία ακριβείας και την τεχνητή
νοημοσύνη στις σύγχρονες γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Συντονιστής της 1ης συνεδρίας ήταν ο Διευθυντής της  «ΥΧ», Νίκος  Λάππας. Η εφημερίδα «Ύπαιθρος – Χώρα» και το ypaithros.gr είναι χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης.

Ανοίγοντας τη συνεδρία ο κ. Λάππας έθεσε ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα για τις ομιλίες και τη συζήτηση που επακολούθησε όπως: «Τι είναι ευφυής και ψηφιακή γεωργία», «Είναι η ευφυής γεωργία για μεγάλες ή μικρές εκμεταλλεύσεις;» «Μπορεί η ευφυής γεωργία να εφαρμοστεί στις ελληνικές εκμεταλλεύσεις με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους;». Την πρώτη τοποθέτηση της συνεδρίας πραγματοποίησε ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρ. Γενικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων ΥπΑΑΤ Χαράλαμπος Κασίμης ο οποίος αναφέρθηκε στις πιέσεις που υφίστανται οι χώρες της ΕΕ για μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, εξέλιξη που μας οδηγεί στην ανάγκη «να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα».

Στη συνέχεια ο ίδιος αναφέρθηκε στη σημασία που θα έχουν πολύ σύντομα τα δεδομένα που θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται κάθε χώρα ενώ σημείωσε ότι στη Νέα ΚΑΠ οι ενισχύσεις που θα απολαμβάνει κάθε χώρα θα συνδέονται με την επίτευξη στόχων και επιδόσεων όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η εξοικονόμηση πόρων.  Ο κ. Κασίμης ανέφερε επίσης ότι η χώρα μας έχει μπροστά της μια σειρά από προκλήσεις για να εφαρμόσει αποτελεσματικά την ευφυής γεωργία και είναι σημαντικό να συζητηθεί πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ελληνικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Φίλιππος Παπαδόπουλος Διευθυντής Γραφείου Στρατηγικών Προγραμμάτων Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής τόνισε την ανάγκη «να δούμε το θέμα όχι μόνο σε επίπεδο αγροτικής παραγωγής αλλά και εφοδιαστικής αλυσίδας» για να προσθέσει ότι στην Ελλάδα η διάχυση της καινοτομίας δε μπορεί να γίνει με αυτοματοποιημένο τρόπο. Εν συνεχεία μίλησε για τις πρωτοβουλίες της ΑΓΣ για τη δημιουργία υποδομών ψηφιακής γεωργίας  ενώ εξέφρασε τη θέση ότι ο Έλληνας παραγωγός μπορεί να γίνει ανταγωνιστικός στη διεθνή αγορά εστιάζοντας στην ποιότητα και όχι την ποσότητα, επομένως μπορεί να δει την ψηφιοποίηση του αγροτικού τομέα ως μια ευκαιρία εξασφάλισης προστιθέμενης αξίας για τα προϊόντα του.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Γιώργος Ζαλίδης μίλησε για τις προκλήσεις στο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες ψηφιακές υπηρεσίες γύρω από τον αγρότη ενώ έδωσε και ορισμένα πρακτικά παραδείγματα εφαρμογών ψηφιακής γεωργίας και τεχνολογιών παρακολούθησης της γης και του εδάφους. Ο ίδιος ανήγγειλε ότι το 2022 θα υπάρχει διαθέσιμη τεχνολογία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ώστε να λαμβάνονται δεδομένα πολύ μεγάλης ακρίβειας κάτι που αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτό να συμβεί. 

Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ.Bασιλείου, καθηγητής του πανεπιστημίου Yale στις HΠΑ. Ο ίδιος μας παρουσίασε εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα του περιβάλλοντος και στη διαχείριση των δασών που έχουν αναπτύξει μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις τεχνολογίας όπως η Microsoft. Ο ίδιος τόνισε τη σημασία των λεγόμενο “agroanalytics” των δεδομένων δηλαδή που προέρχονται από τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Ο Αμερικανός καθηγητής του Rutgers University Peter Oudemans μίλησε τέλος για τεχνολογίες εντοπισμού και ανίχνευσης ασθενειών σε μικρά φρούτα αλλά και στη συμβολή της τεχνολογίας να εντοπίζει τις ασθένειες στο χωράφι σε πρώιμο στάδιο και να καθιστά βιώσιμη οικονομικά την αντιμετώπιση μιας ασθένειας εν τη γενέσει της.

Η δεύτερη συνεδρία ήταν αφιερωμένη στις προκλήσεις τις τάσεις και τις προοπτικές στη νέα εποχή της ελληνικής κτηνοτροφίας με συντονιστή τον καθηγητή ζωικής παραγωγής του Διεθνούς Πανεπιστημίου, Αριστοτέλη Λυμπερόπουλο.

Ο Διευθυντής της Ένωσης Παραγωγών Νότιας Ολλανδίας Geert Wilms παρουσίασε μια σειρά εφαρμογών ψηφιακής και ευφυούς κτηνοτροφίας στους κλάδους της αγελαδοτροφίας για γαλακτοπαραγωγή, της πτηνοτροφίας και της χοιροτροφίας.

Ο κ. Ρήγας από τη Διεύθυνση Γενετικών Πόρων του ΥπΑΑΤ παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου για τη δημιουργία ψηφιακών εργαλείων που συμβάλλουν στη διευκόλυνση των δραστηριοτήτων των παραγωγών και συνεταιρισμών αυτόχθονων φυλών.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ Λευτέρης Γίτσας ο οποίος μίλησε για τις πρωτοβουλίες της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος ώστε το ελληνικό κρέας να πιστοποιηθεί και να αποκτήσει προστιθέμενη αξία ενώ σημείωσε τη μεγάλη ανεκμετάλλευτη δυναμική του αιγοπρόβειου κρέατος.

Η Δρ. Ευσταθία Κρυσταλλίδου από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή παρουσίασε μια εφαρμογή ψηφιακής γεωργία για την ευζωία των βοοειδών που εφαρμόζεται σε αυτόχθονη φυλή της Ξάνθης.

Τέλος ο κ. Δημήτρης Τασιούλας σεφ σε μεγάλη πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα και Chef Ambassador της Θεσσαλονίκης περίγραψε από τη σκοπιά του τις παθογένειες του ελληνικού κρέατος και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος του να αξιοποιήσει ελληνικές πρώτες ύλες και κυρίως, κρέας.

Έναρξη για το 2ο διεθνές AgriBusiness Forum στις Σέρρες