Αγριογούρουνα σκορπούν τον τρόμο σε αγρότες και οδηγούς της Θεσσαλίας

Οι κυνηγοί ζητούν κίνητρα για να τα αντιμετωπίσουν

«Η κατάσταση με τα αγριογούρουνα έχει ξεφύγει! Αν και επιτρέπεται το κυνήγι, οι συνάδελφοι δεν είναι πρόθυμοι κι αυτό γιατί, αφενός τα αγριογούρουνα βρίσκονται σε φάση αναπαραγωγής και είναι πολύ επικίνδυνα, αφετέρου η νομοθεσία προβλέπει το σκοτωμένο θήραμα να παραδοθεί σε κοινωφελές ίδρυμα. Άρα, για ποιον λόγο κάποιος να κινδυνεύσει και να ξοδέψει; Ίσως αν επικηρυχθεί το ζώο ή αν αξιοποιούνταν κάποιοι πόροι από το Πράσινο Ταμείο, να αυξανόταν το ενδιαφέρον».

Αυτά δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, Βαγγέλης Μπαλατσός (φωτό), σχολιάζοντας την ανεξέλεγκτη εμφάνιση αγριογούρουνων στον θεσσαλικό κάμπο και την αντιστρόφως ανάλογη προθυμία των συναδέλφων του να τα κυνηγήσουν.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση του προβλήματος, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, παρουσία του γενικού γραμματέα Κώστα Τζανακούλη, του προέδρου της Ομοσπονδίας Κυνηγών, Βαγγέλη Μπαλατσού, και εκπροσώπων δασικών και αγροτικών οργανώσεων. Να σημειωθεί ότι εκτός από τις ζημιές που προκαλούν τα αγριογούρουνα σε αγροτικές καλλιέργειες, έχουν σκορπίσει τον τρόμο σε οδηγούς, αλλά και σε κατοίκους παραλιακών περιοχών.

Στο νοσοκομείο Καρδίτσας νοσηλεύεται ένας 47χρονος άνδρας, μετά από σύγκρουση του οχήματος που οδηγούσε με αγριογούρουνο. Το περιστατικό συνέβη στον δρόμο Τρικάλων-Μουζακίου, όταν στην πορεία της μοτοσυκλέτας που οδηγούσε πετάχτηκε αγριογούρουνο με το οποίο και συγκρούστηκε. Ο οδηγός νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ. Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου Μαγνησίας, μετά την εμφάνιση αγριόχοιρων μέσα στην πόλη της Αγχιάλου και, μάλιστα, πολύ κοντά στο λιμανάκι της περιοχής.

Το αγριογούρουνο δεν έδειχνε να ενοχλείται από την ανθρώπινη παρουσία, ενώ, όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, «φέτος υπάρχει μία έξαρση, μπαίνουν ακόμη και σε αυλές. Πριν από λίγες ημέρες, είχε γίνει σχετική ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, όπου ομάδα της περιοχής προειδοποιούσε για αγέλη, περίπου δέκα αγριόχοιρων, που βρίσκονταν στην Εθνική Οδό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Παραγωγικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Δήμητρα», Γιάννη Κίτσιο, «φέτος, η κατάσταση με τα αγριογούρουνα έχει ξεφύγει. Κάποιοι παραγωγοί, προκειμένου να προφυλάξουν τα κτήματά τους και τις παραγωγές τους, αναγκάστηκαν να περιφράξουν τα κτήματά τους με ηλεκτρικά καλώδια, ώστε να ανακόψουν την πορεία τους».