Αυτό το άρθρο είναι 11 μηνών

Αγροδιατροφή: Παρά τις κρίσεις, οι επενδύσεις είναι μειωμένες σε σύγκριση με το 2015

28/10/2023
2' διάβασμα
agrodiatrofi-para-tis-kriseis-oi-ependyseis-einai-meiomenes-se-sygkrisi-me-to-2015-305019

Πρόσφατες κρίσεις, όπως η πανδημία COVID-19, κατέδειξαν τη σημασία μιας ανθεκτικής αγροδιατροφής ως εγγυήτριας της επισιτιστικής ασφάλειας. Επιπλέον, είναι δεδομένο ότι τα αγροδιατροφικά συστήματα, τα οποία καλύπτουν όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη μεταφορά των τροφίμων από το σημείο προέλευσής τους στα στάδια επεξεργασίας, κατανάλωσης και απόρριψης, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση παγκόσμιων ζητημάτων, όπως η φτώχεια, η μείωση της βιοποικιλότητας και η κλιματική αλλαγή. Παρ’ όλα αυτά, οι επενδύσεις για την ενδυνάμωσή τους είναι μειωμένες σήμερα σε σχέση με το 2015.

Τη 16η Οκτώβρη, ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) σηματοδότησε την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Φόρουμ Επενδύσεων 2023 στο Άμπου Ντάμπι, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αυξηθούν οι ετήσιες επενδύσεις στον τομέα της αγροδιατροφής σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, οι οποίες πλέον δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν.

«Το χάσμα στις επενδύσεις είναι μεγαλύτερο τώρα από ό,τι ήταν το 2015», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Pedro Manuel Moreno, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της UNCTAD, επισημαίνοντας μια πτώση της τάξης του 12% στις παγκόσμιες άμεσες ξένες επενδύσεις το 2022. «Θα μπορούσε κανείς να αναμένει ότι, με τις αλυσιδωτές κρίσεις του εφοδιασμού και τον αυξανόμενο πληθωρισμό στις τιμές των τροφίμων, η διεθνής χρηματοδότηση και οι επενδύσεις στον πρωτογεή τομέα και τα συστήματα της αγροδιατροφής θα αυξάνονταν. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει τέτοια τάση. Στην πραγματικότητα, δεν σημειώνουμε καμία πρόοδο».

Μίνιμουμ τα 680 δισ. δολάρια ετησίως

Για να συνεχιστεί η επιδίωξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης που ενέκρινε ο ΟΗΕ το 2015, απαιτούνται περισσότερες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της πρόσφατα δημοσιευμένης έκθεσης επενδύσεων της UNCTAD, το ποσό που απαιτείται ετησίως από τώρα έως το 2030 για την ανανέωση των συστημάτων αγροδιατροφής σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, είναι 680 δισ. δολάρια.