Αγροκτήματα Μανωλιτσάκη: Κοτόπουλα με… Άρωμα Κρήτης και την επιστημονική υπογραφή του ΑΠΘ

Τις αγνές γεύσεις και τα πλούσια αρώματα των βοτάνων της κρητικής γης και γενικότερα ό,τι παραπέμπει στη φημισμένη μεσογειακή διατροφή επιχειρεί να φέρει στο τραπέζι των καταναλωτών, μέσω του καινοτόμου προϊόντος που λανσάρει στην αγορά, η Αγροκτήματα Κρήτης ΑΕ. Πρόκειται για το νωπό κοτόπουλο με την ονομασία «Άρωμα Κρήτης», το οποίο διαθέτει μάλιστα και επιστημονικές περγαμηνές, αφού ο σχεδιασμός της εκτροφής και η παραγωγή του έγινε κάτω από τις τεχνικές προδιαγραφές και τις οδηγίες ομάδας ερευνητών των Εργαστηρίων Διατροφής και Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ.

Διατροφή με ΑΦΦ Κρήτης

Τα συγκεκριμένα κοτόπουλα αποτελούν προϊόντα καινοτόμου έρευνας. Εκτρέφονται σε άριστες συνθήκες, τρέφονται με μείγματα βοτάνων και παράγονται κάτω από συγκεκριμένες επιστημονικές προϋποθέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η διατροφή τους περιλαμβάνει ειδικό μείγμα τεσσάρων αρωματικών και φαρμακευτικών κρητικών βοτάνων, ελαιόλαδο, χαρούπι και λιναρόσπορο, τα οποία είναι τροφές πλούσιες σε ελαϊκό οξύ και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, καθώς και φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες. «Είναι ένα καινοτόμο προϊόν κρητικής-μεσογειακής διατροφής. Δεν είναι βιολογικό ή ελευθέρας βοσκής, αλλά έχει διακριτά χαρακτηριστικά ως προς τη διατροφή του, αφού έχει φυσικό εμπλουτισμό σε ωφέλιμα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που ενισχύουν την υγεία των ζώων, ενώ είναι ευεργετικά για την υγεία του καταναλωτή» εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αντώνης Μανωλιτσάκης.

Όπως τονίζει, τα κοτόπουλά του έχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά ενός συμβατικού, ενώ διαφέρουν στο προφίλ των λιπαρών οξέων, έχοντας περισσότερα ω-3 και ω-6 λιπαρά. Παράλληλα, η συγκεκριμένη διατροφή βελτιώνει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των ζώων, προσδίδοντας διακριτή, ήπια και γλυκιά γεύση από το χαρούπι, ευχάριστο άρωμα, σημαντική τρυφερότητα, αλλά και υψηλά standards φρεσκότητας.

Περγαμηνές από το ΑΠΘ

Πώς όμως ένα συμβατικό πτηνοτροφείο κατάφερε να φτάσει στην παραγωγή ενός καινοτόμου και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντος και να πάρει και τη «σφραγίδα» ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος; «Όχι πάντως από την αρχή», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μανωλιτσάκης, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία του το 1995, έχοντας στο ενεργητικό του εμπειρία στον χώρο των πωλήσεων, αφού υπήρξε συνεργάτης γνωστής αλλαντοβιομηχανίας με έδρα τη Θράκη. Όπως αναφέρει, κάποια στιγμή αποφάσισε να κάνει το άλμα και να δημιουργήσει τη δική του πτηνοτροφική μονάδα και, μάλιστα, σε έναν τομέα που δεν είναι ανεπτυγμένος στο νησί.

«Χαρακτηριστικό είναι ότι ξεκίνησα τη δραστηριότητά μου με σχεδόν μηδαμινές παραγωγές, 200 κοτοπουλάκια την εβδομάδα και μηδενική τεχνογνωσία. Σήμερα έφτασα στα 5.000 εβδομαδιαίως. Δεν είναι μεγάλος ο αριθμός, αλλά για μένα είναι σημαντικός, αφού έμαθα μέσα από τα λάθη μου και χωρίς κάποιον άλλο κτηνοτρόφο ή κτηνίατρο στην Κρήτη να με καθοδηγήσει», επισημαίνει.

Πριν από ενάμιση χρόνο και προκειμένου να σταθεί απέναντι στον ισχυρό ανταγωνισμό, ξεκίνησε τη συνεργασία του με το ΑΠΘ, που βασίστηκε στην ιδέα του κ. Μανωλιτσάκη να περάσει η μεσογειακή-κρητική διατροφή στο καθημερινό σιτηρέσιο των πτηνών. Έτσι, ξεκίνησαν τα πειράματα και πριν από πέντε μήνες δημιουργήθηκε το κοτόπουλο «Άρωμα Κρήτης», το οποίο μέσω της διατροφής του πέτυχε σημαντική αναβάθμιση της ποιότητας του κρέατος, αλλά και της γεύσης του.

Premium

«Το προϊόν ανήκει στην κατηγορία των premium και δεν μπορεί να βγει σε μαζική παραγωγή. Η δυναμικότητά μας είναι 5.000 κοτόπουλα την εβδομάδα και το δίκτυο διανομής μας είναι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχει ανάλογο προϊόν στην ελληνική αγορά που να στηρίζεται από ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα», υπογραμμίζει ο κ. Μανωλιτσάκης.

Το κοτόπουλο με τα κρητικά βότανα και την ειδική διατροφή βγήκε στην αγορά τον περασμένο Νοέμβριο και διατίθεται σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ και σημεία πώλησης. Στα επόμενα πλάνα της εταιρείας βρίσκεται το ίδιο project με το brand «Άρωμα Κρήτης», που θα αφορά όμως τη διατροφή για το αβγό, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023, όπως και παρασκευάσματα από κρέας κοτόπουλου και αβγών.

Τα Αγροκτήματα Μανωλιτσάκη

Η Αγροκτήματα Κρήτης ΑΕ βρίσκεται στους πρόποδες του Ψηλορείτη στον Νομό Ρεθύμνου. Έχει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις για την εκτροφή κοτόπουλων σε μια έκταση 80.000 τ.μ., με 4.500 τ.μ. στεγασμένων χώρων εκτροφής.

Διαθέτει πλήρη καθετοποιημένη γραμμή σφαγής και τυποποίησης, αφού, όπως υπογραμμίζει ο κ. Μανωλιτσάκης, πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα πτηνοσφαγεία στην Ελλάδα, με μηχανήματα σφαγής, τεμαχισμού, τυποποίησης, αποθήκευσης, κατάψυξης και βιολογικού καθαρισμού. Είναι επένδυση 2,5 εκατ. ευρώ και έργο ενταγμένο στο Μέτρο 4.2.1 του ΠΑΑ, 100% πράσινο και ενεργειακά αυτόνομο. Εγκαινιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο και βρίσκεται στο βιομηχανικό πάρκο του Ρεθύμνου.

Στα προσεχή σχέδια περιλαμβάνεται η επέκταση της μονάδας παραγωγής, προκειμένου η δυναμικότητά της να φτάσει τα 10.000-12.000 κοτόπουλα εβδομαδιαίως και να κατακτήσει μερίδιο 3%-5% στην ελληνική αγορά.