Οι αγρότες κράτησαν ζωντανό τον Τραμπ μέχρι τέλους

Στο τέλος μιας τετραετίας που σημαδεύτηκε από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και του εμπορικού πολέμου με την Κίνα, οι έξι μεγαλύτερες αγροτικές πολιτείες της Αμερικής ψήφισαν υπέρ του νυν προέδρου

Την ώρα που γράφονται αυτές οι αράδες, η έκβαση του θρίλερ των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι αβέβαιη, παρότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται έτοιμος να κάνει την ανατροπή (στην… ανατροπή του Τραμπ!) με όπλο τη δυναμική της επιστολικής ψήφου (σ.σ. εκκρεμεί σε μεγάλο ποσοστό η καταμέτρησή της). Αυτό που είναι σίγουρο προς το παρόν, είναι ότι οι Αμερικανοί αγρότες αποφάσισαν να παραμείνουν στο πλευρό του και σε αυτή την αναμέτρηση, παρά τις έντονες πιέσεις της πανδημίας COVID-19 και του εμπορικού πολέμου με την Κίνα.

Ο Τραμπ κατόρθωσε να επικρατήσει στις έξι μεγαλύτερες αγροτικές πολιτείες των ΗΠΑ, βάσει αριθμού αγροτικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων: Τέξας, Μιζούρι, Αϊόβα, Οχάιο, Οκλαχόμα και Κεντάκι. Ίσως προχωρούσε ακόμη πιο μακριά, εάν στην έβδομη θέση δεν βρισκόταν μία από τις πολιτείες-προπύργια των Δημοκρατικών τις τελευταίες δεκαετίες (σ.σ. Ιλινόις).

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι κατάφερε να κρατήσει συσπειρωμένο τον αγροτικό κόσμο υπέρ του ήταν ιδιαίτερα κρίσιμο, δεδομένου ότι μερικές από τις προαναφερθείσεις πολιτείες ήταν εξαιρετικά αμφίρροπες και άρα κομβικές, προκειμένου να κρατηθεί ζωντανός μέχρι τέλους στη μάχη της εκλογικής νίκης. Ο λόγος κυρίως για το Οχάιο και την Αϊόβα, δύο πολιτείες που είχαν «αναποδογυρίσει» υπέρ των Ρεπουμπλικανών στην εκλογική επικράτηση του 2016 επί της Χίλαρι Κλίντον.

Το παραδοσιακό ρεπουμπλικανικό προπύργιο του Τέξας βρισκόταν και αυτό στο στόχαστρο των Δημοκρατικών, με την εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν να εστιάζει στις «κόκκινες» αγροτικές περιοχές.

Όπως είχε δηλώσει η MJ Hegar, υποψήφια των Δημοκρατικών για τη Γερουσία στην εν λόγω πολιτεία, το αγροτικό Τέξας έχει πληγεί εξαιτίας του εμπορικού πολέμου με την Κίνα, τον οποίο οι ΗΠΑ «χάνουν τώρα λόγω της αναποτελεσματικής ηγεσίας». Στο άνοιγμα των Δημοκρατικών προς τους ψηφοφόρους της υπαίθρου συμπεριλήφθηκαν επίσης ζητήματα όπως οι υποδομές στα ευρυζωνικά δίκτυα. Στο μεταξύ, οι Ρεπουμπλικάνοι επέμεναν στις εξαγγελίες τους για τον περιορισμό των αμβλώσεων και τον διορισμό συντηρητικών δικαστών…

Τα αποτελέσματα των εκλογών στο Τέξας έδειξαν καλή επίδοση του Μπάιντεν στις μητροπολιτικές περιοχές της πολιτείας, κάτι που οδήγησε σε μία από τις –συγκριτικά– πιο κλειστές εκλογικές κούρσες των τελευταίων δεκαετιών για τον Λευκό Οίκο. Παρ’ όλα αυτά, ο Δημοκρατικός υποψήφιος απέτυχε να δημιουργήσει το πολυπόθητο ρεύμα μεταξύ των Ισπανόφωνων και των Λατίνων ψηφοφόρων, δίνοντας την ευκαιρία στον Τραμπ να προτάξει την επιρροή του στις αγροτικές περιοχές της πολιτείας και να αντισταθμίσει την κατάσταση. Η τελική, σχετικά εύκολη επικράτηση του Τραμπ στο Τέξας, είναι ενδεικτική της αγροτικής δυναμικής που τον «κουβάλησε» και σε άλλες παρεμφερείς πολιτείες. Η συγκεκριμένη εκλογική τάση δεν θα πρέπει να εκπλήσσει.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του αγροεπιχειρηματικού περιοδικού Farm Futures, τα 3/4 των Αμερικανών αγροτών σκόπευαν να ψηφίσουν τον Τραμπ ακόμη και στο πλαίσιο των εξασθενημένων τιμών των εμπορευμάτων και των αυξανόμενων πτωχεύσεων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Περίπου το 75% των αγροτών είπε «ναι» στον Τραμπ, ένα ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το 60% που είχε δώσει την ίδια απάντηση το 2018, αμέσως μετά την έναρξη του εμπορικού πολέμου με την Κίνα.

Τα έκτακτα πακέτα στήριξης προς τους αγρότες, τα οποία ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ κατά την τετραετία της διοίκησης Τραμπ, αλλά και η επιφυλακτικότητα απέναντι στην πολιτική του Δημοκρατικού υποψηφίου σίγουρα έπαιξαν τον δικό τους σημαντικό ρόλο στο ισχυρό έρεισμα που διατήρησε ο Τραμπ στην αμερικανική ύπαιθρο.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, μια μεγάλη μερίδα εμπλεκομένων στην πρωτογενή παραγωγή υποστηρίζει ότι μια ενδεχόμενη προεδρία Μπάιντεν θα επιφέρει αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και υψηλότερη φορολογία. Επιπλέον, παρά τις πιέσεις του εμπορικού πολέμου, πολλοί αγρότες θεωρούν ότι οι προσπάθειες του Τραμπ να ορθώσει ανάστημα κόντρα στην Κίνα έχουν ενισχύσει τη «φωνή» της εγχώριας αγροτικής βιομηχανίας.