Οι αγρότες στρέφονται στο λίζινγκ για εξοπλισμό και τεχνολογία

Έχοντας να αντιμετωπίσουν μια διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά και συνθήκες που τους υποχρεώνουν να είναι ευέλικτοι στις εκμεταλλεύσεις τους, οι αγρότες αλλάζουν πρακτικές. Απομακρύνονται σταδιακά από τις άμεσες αγορές εξοπλισμού και προτιμούν την ευκολία και την ευελιξία που προσφέρει το λίζινγκ.

Τη στιγμή που οι εισροές και το κόστος ενοικίασης ή αγοράς γης ανεβαίνει (ενώ το ίδιο συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις κατά την αγορά γεωργικών μηχανημάτων), η ενοικίαση εξοπλισμού γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, ιδιαίτερα στους νέους και νεοεισερχόμενους αγρότες. Ταυτόχρονα, αποτελεί μια ελκυστική λύση και για τους υφιστάμενους παραγωγούς, ώστε να εκσυγχρονίσουν την εκμετάλλευσή τους.

Ο Matt Glen, συνιδιοκτήτης αγροτικής εκμετάλλευσης στο Οντάριο του Καναδά διέκρινε ότι οι ανάγκες του σε ρευστότητα καθιστούσαν λογική την υιοθέτηση από πλευράς του λύσεων λίζινγκ για να προμηθευτεί γεωργικό εξοπλισμό. Το να δεσμεύσει σημαντικά κεφάλαια σε μηχανήματα θα περιόριζε τη δυνατότητα της οικογένειας και της εκμετάλλευσής του να προσαρμοστούν και να είναι ευέλικτοι σε επαγγελματικές ευκαιρίες που θα παρουσιάζονταν.

Μάλιστα, το λίζινγκ του έδωσε τη δυνατότητα να αλλάζει γρήγορα εξοπλισμό για να αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας και να επεκτείνει ή να περιορίζει την παραγωγή του βάσει των αναγκών της εκμετάλλευσης και των συνθηκών της αγοράς.

Μια επιπλέον δυνατότητα που προσφέρει το λίζινγκ, σύμφωνα με τον Καναδό αγρότη, είναι η δυνατότητα αγοράς του μισθωμένου εξοπλισμού σε μειωμένη τιμή. Σε σχέση με την τιμή που θα μπορούσε να έχει οριστεί στην αρχή της ενοικίασης, αρκετές φορές η τιμή στη λήξη της συμφωνίας είναι σημαντικά χαμηλότερη από την τιμή ενός καινούργιου αντίστοιχου εξοπλισμού.