Αγρότες Τυρνάβου: Λειψές οι αποζημιώσεις για τον παγετό, καμία ενίσχυση για το αυξημένο κόστος παραγωγής

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ρούστας

Εικόνες από το ένδοξο παρελθόν, όταν τα τρακτέρ ξεσήκωναν τη Λάρισα με τα κορναρίσματα και τα μαρσαρίσματα των μηχανών, έζησε το πρωί της Πέμπτης 18/11 η πόλη, όταν δεκάδες αγρότες από την επαρχία Τυρνάβου πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη διαμαρτυρία στο κτίριο της περιφέρειας Θεσσαλίας. Είχε προηγηθεί αυτοκινητοπομπή από τον Τύρναβο στη Λάρισα, ενώ το σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας παραδόθηκε στον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Γιώργο Λαδόπουλο και στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Βας. Πινακά, καθώς απουσίαζε στην Αθήνα ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.  

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτζής, ο οποίος αναφέρθηκε στις κουτσουρεμένες προκαταβολές αποζημιώσεων από τον παγετό, στο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι αγρότες από το ολοένα και αυξανόμενο κόστος παραγωγής και στους αργούς ρυθμούς απόδοσης δικαίων αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες από τον ΕΛΓΑ. «Φέτος στην επαρχία είχαμε 18 αναγγελίες ζημιάς για διάφορα καιρικά φαινόμενα, αλλά ακόμη κάποιοι παραγωγοί δεν έχουν λάβει προκαταβολή, ενώ άλλοι εξαιρέθηκαν άδικα από τις προκαταβολές, για λόγους ακατανόητους. Θα υπάρξουν νέες κινητοποιήσεις, ακόμη πιο δυναμικές αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αιτήματα

Στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων αγροτών ήταν και ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Θεσσαλίας Τ. Τσιαπλές, ενώ αναλυτικότερα τα αιτήματα που συμπεριλαμβάνονταν στο ψήφισμα είναι τα εξής:

Διεκδικητικό πλαίσιο αγροτικών συλλογών επαρχίας Τυρνάβου

  1. Απαιτούμε άμεση λύση στην κατάφορη αδικία η οποία δεν έχει προηγούμενο, για τις υπερπρώιμες ποικιλίες (big bang, early may crest, carioca) οι οποίες ασφαλίστηκαν ως υπερπρώιμες όπως γινόταν κάθε χρόνο, τις οποίες σήμερα πετάνε απ΄έξω και θα πληρωθούν φέτος με τα μισά χρήματα. (από 0,68 σε 0,32)
  2. Άμεση καταβολή του 40% των ζημιών σε όλες τις καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής μας, απαιτούμε σύμφωνα με τις εξαγγελίες τις κυβέρνησης να καταβληθεί το 100% των αποζημιώσεων για τον παγετό.
  3. Αποκατάσταση των αδικιών για την μη καταβολή της προκαταβολής του 40% σε καλλιεργητές τις ευρύτερης περιοχής μας.
  4. Άμεση ένταξη όλων αιτούντων της περιοχής μας στα προγράμματα αναμπέλωσης
  5. Να δοθούν δικαιώματα φύτευσης οινοποιήσημων αμπελιών στους μικρομεσαίους αγρότες και όχι στους μεγαλοαγρότες και μεγαλοποτοποιούς.
  6. Αφορολόγητο πετρέλαιο σε όλους τους καλλιεργητές και κτηνοτρόφους χωρίς περιορισμούς και εξαιρέσεις.
  7. Μείωση του αγροκτηνοτροφικού ρεύματος στο 50%
  8. Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα μας αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς για όλα τα ζημιογόνα αίτια και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο.