Γ. Γεωργαντάς: «Η κυβέρνηση συμπαρίσταται στα προβλήματα των αγροτών μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες»

Τρίωρη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24/2 στο ΥΠΑΑΤ μεταξύ των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντά, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα και Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα και εικοσαμελής ομάδα μελών της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε: 

«Ο πρωτογενής τομέας της χώρας, οι αγρότες μας, βιώνουν ιδιαίτερα την εξωγενή ενεργειακή κρίση αυτήν τη χρονική περίοδο. Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, η Κυβέρνηση αποδεδειγμένα συμπαραστάθηκε σε μια σειρά στοχευμένων μέτρων. 

Σήμερα, συνεχίζουμε με ευαισθησία να στεκόμαστε αρωγοί ανακοινώνοντας μια νέα σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων που απαντούν στις επείγουσες ανάγκες. Στηρίζουμε έμπρακτα με ένα συνολικό ποσό παρεμβάσεων της πολιτεία ύψους 860 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αθροίζεται στα 400 εκατομμύρια για αποζημιώσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα και πυρκαγιές ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης.

Πάντοτε με σεβασμό στο δημοσιονομικό πλαίσιο και τις δυνατότητες εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αφουγκραζόμαστε, μετράμε, στηρίζουμε, σεβόμαστε τον αγώνα, συνεργαζόμαστε, προωθούμε λύσεις, παρεμβαίνουμε θεσμικά, δρούμε γρήγορα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση συνολικά θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό του Έλληνα αγρότη.

Όπως κάναμε στην πανδημία, όπως κάναμε στις φυσικές καταστροφές, όπως κάνουμε τώρα. Σε κάθε μορφή πρωτογενούς παραγωγής, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όσο απαιτηθεί».

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και οι ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Χριστιάνα Καλογήρου και Κώστας Μπαγινέτας. 

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε: 

Κατά την διάρκεια της διυπουργικής σύσκεψης με τους εκπροσώπους των μπλόκων ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει με πρόσθετους πόρους τους παραγωγούς, γνωστοποιώντας την πρόθεση να δοθεί η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης σε όλους τους αγρότες.

Δίνοντας περισσότερες πληροφορίες δήλωσε τα εξής:

«Το ύψος της επιστροφής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ, σε συνδυασμό με τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου κίνησης, όπως θα δηλωθούν από το δίκτυο εμπορίας καυσίμων στη φορολογική αρχή (MyData).

Επιπλέον, στην οριοθέτηση των επιδοτούμενων λίτρων ανά στρέμμα θα ληφθεί υπόψη και το ύψος των δηλωθέντων εσόδων από παραγωγή των ετών 2019, 2020, 2021.

Τα ακριβή όρια των επιδοτούμενων λίτρων ανά στρέμμα και είδος καλλιέργιεας, σε συνδιασμό με το ύψος των δηλωθέντων εσόδων θα είναι γνωστά μετά την ολοκλήρωση υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ τον Οκτώβριο και η επιστροφή του ΕΦΚ αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο. Το συνολικό ύψος της επιστροφής αναμένεται να αυξηθεί στα 60 εκ. ευρώ.»

Επιπλέον και σε ότι αφορά την στήριξη στους κτηνοτρόφους ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει με επιδότηση 4% επί των φορολογητέων εκροών του 2ου εξαμήνου του 2021 και κατέληξε «αυξάνουμε συνεπώς κατά 20 εκατ. ευρώ το κόστος των πρόσφατων ανακοινώσεών μας».

Νωρίτερα η «ΥΧ» (10:08) έγραφε: 

Κ. Σκρέκας: «Στόχος η κάλυψη της ρήτρας τουλάχιστον στο 80% με την έναρξη της αρδευτικής περιόδου»

Ερχόμενος από την αίθουσα συσκέψεων του 6ου ορόφου του ΥΠΑΑΤ ο υπουργός Κ. Σκρέκας δήλωσε στους εκπροσώπους του τύπου: «Αυτήν την στιγμή όλα είναι ρευστά – στόχος είναι η κάλυψη της ρήτρας αναπροσαρμογής τουλάχιστον στο 80% από τον Απρίλιο και μετά, όταν ξεκινάει δηλαδή η αρδευτική περίοδος»

Νωρίτερα (στις 09:01) η «ΥΧ» έγραφε:

Λίγο πριν τις 9 σήμερα το πρωί εικοσαμελής ομάδα μελών της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων εισήλθε στον 6ο όροφο του ΥΠΑΑΤ για να θέσει αιτήματα και να συσκεφθεί με τη διυπουργική επιτροπή αποτελούμενη από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα και Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Γεωργαντάς για να ανταποδώσει ο Ρίζος Μαρούδας εκ μέρους της επιτροπής των αγροτών.

Η ΥΧ θα σας κρατά ενήμερους για τις εξελίξεις.