Αγροτικά Φωτοβολταϊκά: Ποιοι αγρότες κινδυνεύουν με απώλειες έως 2.700 ευρώ από 1/1/2023

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να χάσουν ένα μη αμελητέο κομμάτι από τα ετήσια έσοδα της πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας του φωτοβολταϊκού τους είναι οι αγρότες που δεν πρόλαβαν να ξεκινήσουν τη λειτουργία ή να λάβουν ετοιμότητα για το έργο τους έως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2022.

Η αιτία είναι ο λεγόμενος περιορισμός έγχυσης που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ. Το θέμα ανέδειξε μεταξύ άλλων και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), απαντώντας σε ερωτήσεις μελών του για το ποιες μπορεί να είναι οι οικονομικές απώλειες από το νέο αυτό μέτρο.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται για τον περιορισμό έγχυσης, το «φρένο» που θα μπαίνει σε όσους λάβουν ετοιμότητα από 1/1/2023 θα ισοδυναμεί με έως 5% της ετήσιας παραγόμενης ενέργειας που διοχετεύεται και πωλείται στο δίκτυο. Συνεπώς, για τα φ/β που δήλωσαν ετοιμότητα σύνδεσης μέχρι 31/12/2022 δεν θα υφίσταται ο δυνητικός περιορισμός έγχυσης ενέργειας έως 5%. Όπως διευκρινίζει ο ΠΣΑΦ, η δήλωση ετοιμότητας πιστοποιείται εγγράφως από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως εξήγησε στην «ΥΧ» ο γενικός γραμματέας του ΠΣΑΦ, Κώστας Γιωτάκος, «η λογική του συγκεκριμένου μέτρου είναι σε περιοχές με επιβαρυμένο δίκτυο να μπαίνει ένας κόφτης για ορισμένο χρονικό διάστημα στα συστήματα που λειτουργούν έτσι ώστε να εξοικονομείται χώρος για επιπλέον συστήματα. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιες περιοχές όπου το δίκτυο μπορεί να διαθέτει περισσότερο ‘‘χώρο’’ ή εάν κάπου το υπάρχον δίκτυο αναβαθμιστεί, ο περιορισμός της έγχυσης μπορεί να είναι μικρότερος από 5%».

Πώς μεταφράζεται, όμως, ο περιορισμός αυτός σε απώλειες εσόδων; Εάν η ετοιμότητα έχει δηλωθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2023, τότε ο αγρότης κινδυνεύει με απώλειες (μη απορρόφηση), ποσοστού έως 5% επί της παραγωγής. Αυτό, για ένα «500άρι» αγροτικό φωτοβολταϊκό, σημαίνει απώλειες έως 40.000 κιλοβατώρες (kWh).

Για τα έργα που θα δηλώσουν ετοιμότητα μετά την 1η Ιανουαρίου 2023 και έως τις 31 Αυγούστου 2023, η κιλοβατώρα θα αποζημιώνεται με 0,068 ευρώ, γεγονός που μεταφράζεται χρηματικά σε 0,068 x 40.000 = 2.720 ευρώ. Αντίστοιχα για ένα 200άρι οι μέγιστες απώλειες είναι 1.088 ευρώ κ.ο.κ.