Αιχμές κατά του επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, άφησε η αγροτική οργάνωση COPA, τονίζοντας ότι τα λεγόμενά του δεν εκπροσωπούν τη γνώμη των Ευρωπαίων αγροτών. Όλα αυτά, ύστερα από μια σειρά δημοσιεύσεων του κ. Βοϊτσεχόφσκι στο Twitter, στις οποίες ο ίδιος εμφανίζεται επικριτικός απέναντι στη βιομηχανική κτηνοτροφία.

«Όλοι έχουν το δικαίωμα να υπερασπίζονται τις εντατικές/βιομηχανικές μεθόδους κτηνοτροφίας, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι με αυτόν τον τρόπο κάποιος υπερασπίζεται τις αγροτικές περιοχές και τους αγρότες. Η αναπαραγωγή των ζώων σε μεγάλη κλίμακα δεν πραγματοποιείται από τους αγρότες και αυτές οι μέθοδοι δεν χρησιμοποιούνται από τους αγρότες. Οι εντατικές και βιομηχανικές μέθοδοι οδηγούν στην εξάλειψη των αγροτών από τον ανταγωνισμό», ανέφερε στα tweets του ο επίτροπος.

Τα παραπάνω σχόλια έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις. Η πρόεδρος της COPA, Κριστιάν Λαμπέρτ, δήλωσε στη EURACTIV ότι ολοένα και περισσότεροι αγρότες «αισθάνονται ότι ο κ. Βοϊτσεχόφσκι δεν τους υπερασπίζεται».

Τονίζοντας ότι η ποικιλομορφία βρίσκεται στον πυρήνα του ευρωπαϊκού αγροτικού κλάδου, η Λαμπέρτ ανέφερε πως ένας επίτροπος Γεωργίας «πρέπει να εκπροσωπεί όλη την Ευρώπη», ωστόσο ο κ. Βοϊτσεχόφσκι φαίνεται να κάνει διακρίσεις υπέρ ορισμένων ομάδων αγροτών, δηλαδή των μικρών και των βιολογικών, έναντι άλλων. «Δεν είναι φυσιολογικό να δίνει τη γνώμη του για το τι είναι καλό και τι είναι κακό, εξαιρώντας ορισμένους αγρότες», υπογράμμισε η ίδια.

www.euractiv.com