Αγροτικά και στην πράξη, τα φωτοβολταϊκά κάτω των 500 kW

Με ανακοίνωσή του το ΥΠΑΑΤ γνωστοποιεί ότι ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου ώστε όποιος παραγωγός διαθέτει φωτοβολταϊκά (ή άλλη ΑΠΕ) ισχύος έως 499,9 kW να λογίζεται αγρότης. Η παρούσα ρύθμιση προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους καλλιεργητές, επιτρέποντάς τους να μπορούν να διεκδικούν και προγράμματα ενισχύσεων, έχοντας παράλληλα ένα επιπλέον εισόδημα από τη χρήση ΑΠΕ.

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν στην «ΥΧ» για την παρούσα εξέλιξη αγρότες αλλά και φορείς εκπροσώπησης του κλάδου. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών εξέφρασε στην «ΥΧ» την ικανοποίησή του για την εξέλιξη, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα ωφελήσει και τους νέους και νεοεισερχόμενους αγρότες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μπουν με όρους βιωσιμότητας στον πρωτογενή τομέα.

Όπως αναφέρει το ΥΠΑΑΤ:

“Ένα δίκαιο αίτημα του αγροτικού κόσμου ικανοποιούν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός και ο υφυπουργός Γιάννης Οικονόμου.

Με νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσαν στη Βουλή εφ εξής η διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μικρότερη από 500 KW, συνιστά αγροτική εκμετάλλευση για τους σκοπούς εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων. Το όριο αυτό μέχρι σήμερα ήταν 100 KW.

Η νέα αυτή ρύθμιση παρέχει στους αγρότες τη δυνατότητα να διαχειρίζονται περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής τους, την αύξηση του εισοδήματός τους και τη βελτιστοποίηση της παραγωγικότητάς τους μέσω της ορθολογικής χρήσης και εξοικονόμησης ενέργειας. Πρόκειται για μία ουσιαστική συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία δίνει στον πρωτογενή τομέα καθοριστικό ρόλο στην αναστροφή της κλιματικής κρίσης και στην οικονομική πρόοδο.

Η νομοθετική ρύθμιση εμπεριέχεται σε τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και θα ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας και Τουρισμού, ρυθμίσεις για την ενίσχυση των παραγωγικών δραστηριοτήτων και άλλες διατάξεις».”