Αγροτικές ΣΑΕΚ: Επαγγελματική εκπαίδευση, σύνδεση με την αγορά και ευρωπαϊκή γνώση

Σε εξέλιξη οι εγγραφές - Για ποιους λόγους αξίζει να φοιτήσετε σε μία από τις σχολές του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
07/08/2024
10' διάβασμα
agrotikes-saek-epangelmatiki-ekpaidefsi-syndesi-me-tin-agora-kai-evropaiki-gnosi-328951

Η αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ανάπτυξης και της εξέλιξης των αγροτών και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και θεωρείται ως το κατεξοχήν μέσο για την επίτευξη της βιωσιμότητας και της τεχνολογικής αναβάθμισης.

Με αφορμή την τρέχουσα περίοδο εγγραφών στις δημόσιες Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, που «άνοιξε» στις 10 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, η «ΥΧ», με τη βοήθεια των υπευθύνων των σχολών, παρουσιάζει τους λόγους για τους οποίους οι συγκεκριμένες σχολές μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μία επιτυχημένη επαγγελματική πορεία στον αγροτικό τομέα. Σε αυτό το άρθρο, παρουσιάζονται η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή.

«Πολλοί απόφοιτοί μας βρίσκονται πίσω από τυριά γνωστά σε όλη την Ελλάδα, όπως το “Πετρωτό” στη Χαλκιδική, το “Βολάκι” Άνδρου, το “Κρασοτύρι” της Κω, το “Σαν Μιχάλη” της Σύρου κ.ά.», αναφέρει η διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Αλεξάνδρα Μέγα

Βιωματική και πολύπλευρη εκπαίδευση από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης, που συνεχώς εμπλουτίζεται για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς, τα ταξίδια σε ευρωπαϊκές χώρες και η σύνδεση με δίκτυα και φορείς αποτελούν μερικές μόνο από τις παροχές της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων προς τους ενδιαφερόμενους σπουδαστές. Όπως αναφέρει η διευθύντρια, Αλεξάνδρα Μέγα, «η Σχολή συγκεντρώνει σπουδαστές από Ελλάδα, Κύπρο και άλλες χώρες, προσφέροντας δωρεάν στέγαση και σίτιση στην εστία της. Στεγάζεται σε σύγχρονο κτηριακό συγκρότημα στον Κατσικά, λίγα χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα. Τα μαθήματα είναι θεωρητικά και πρακτικά».

Πιο συγκεκριμένα, η κα Μέγα περιγράφει ότι «στο πρότυπο τυροκομείο της Σχολής, οι σπουδαστές εκπαιδεύονται στην παραγωγή όλων των παραδοσιακών και ΠΟΠ ελληνικών τυριών και γαλακτοκομικών προϊόντων (γιαούρτι, παγωτό, βούτυρο κ.λπ.), συνδυάζοντας την παράδοση με την υψηλή τεχνολογία. Στα Χημικά και Μικροβιολογικά Εργαστήρια διδάσκονται τις φυσικοχημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις στο γάλα και στα έτοιμα προϊόντα. Έμφαση δίνεται στη διδασκαλία των μαθημάτων Υγιεινής και Ασφάλειας των Τροφίμων, Μάρκετινγκ, Αγροτικής Οικονομίας, Υλικών Συσκευασίας και Εξοπλισμού Τυροκομείων».

Η ίδια συνεχίζει, λέγοντας πως «το πρόγραμμα εκπαίδευσης εμπλουτίζεται με επιμορφωτικά σεμινάρια από ειδικούς και με επισκέψεις σε επιχειρήσεις του κλάδου. Με το πρόγραμμα Erasmus+, οι σπουδαστές ταξιδεύουν σε ευρωπαϊκές χώρες, αποκομίζοντας γνώσεις, εμπειρίες και επιχειρηματικές ιδέες. Η σύνδεση και η συνεργασία της Σχολής με ευρωπαϊκά δίκτυα και φορείς (FACEnetwork, AEDIL) προσφέρει ευκαιρίες για ανταλλαγή εκπαιδευτικού υλικού και εκπαιδευτικών πρακτικών. Η βιωματική και πολύπλευρη εκπαίδευση που παρέχεται εξασφαλίζει την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων, οι οποίοι είτε σε ιδιόκτητες επιχειρήσεις είτε στις γαλακτοβιομηχανίες και στα τυροκομεία της Ελλάδας και άλλων χωρών, υποστηρίζουν την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων».

Επαγγελματική αποκατάσταση

Όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση όσων έχουν φοιτήσει στη Σχολή, η ίδια αναφέρει ότι «πολλοί απόφοιτοί μας βρίσκονται πίσω από τυριά γνωστά σε όλη την Ελλάδα, όπως το “Πετρωτό” στη Χαλκιδική, το “Βολάκι” Άνδρου, το “Κρασοτύρι” της Κω, το “Σαν Μιχάλη” της Σύρου κ.ά.

Άλλοι απόφοιτοι εργάζονται στην προώθηση και στην παρουσίαση τυροκομικών προϊόντων, στην αντιπροσώπευση εταιρειών εξοπλισμού και αναλωσίμων του κλάδου, σε θέσεις δειγματολήπτη – αναλυτή σε εργαστήρια Ελέγχου Ποιότητας Τροφίμων κ.λπ. Οι απόφοιτοι παραμένουν σε επαφή με τη Σχολή, ζητούν και λαμβάνουν υποστήριξη και συμβουλές, ενημερώνουν για την εξέλιξή τους και αποτελούν παράδειγμα επιτυχίας για τους νεότερους. Άλλωστε, πολλοί εργοδότες απευθύνονται στη Σχολή όταν ζητούν εξειδικευμένο προσωπικό και οι απόφοιτοι ενημερώνονται για τις θέσεις εργασίας που προσφέρονται».

Τέλος, η κα Μέγα τονίζει ότι «η Ελλάδα, παρά το μικρό σε έκταση μέγεθός της, αποτελεί την τρίτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή πρόβειου γάλακτος και τη δέκατη στην παραγωγή γίδινου. Παράγει σπάνια σε αριθμό και ποιότητα παραδοσιακά προϊόντα, με τη Φέτα ΠΟΠ να βρίσκεται στην κορυφή, ενώ έχει κατοχυρώσει άλλα 22 τυριά Προστατευόμενης Ονομασίας. Οι πολίτες και οι καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν ολοένα και περισσότερο προϊόντα ποιότητας και παραδοσιακά προϊόντα. Αποτέλεσμα είναι η αυξημένη ζήτηση γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων με ταυτοποιήσιμα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνδέονται ιδίως με τη γεωγραφική τους προέλευση».

Πληροφορίες

Η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, ένα από τα αρχαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας, ιδρύθηκε το 1916 και σήμερα λειτουργεί ως Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) της ειδικότητας «Τεχνικός Γαλακτοκομίας-Τυροκόμος» και επιβλέπεται από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ. Για την εγγραφή απαιτείται απολυτήριο Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου. Η φοίτηση είναι δωρεάν και διαρκεί τέσσερα εξάμηνα και ένα πέμπτο εξάμηνο πρακτικής άσκησης.

Σύγχρονη εκπαίδευση με νέα εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών από την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή

Σύγχρονη επαγγελματική εκπαίδευση, που αναπτύσσει τις δεξιότητες και τις ικανότητες των σπουδαστών, θα έχουν όσοι επιλέξουν την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή, η οποία προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών. Όπως εξηγεί η διευθύντρια, Ευαγγελία Σιώκη, «οι δραστηριότητες που αφορούν τη γεωργία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες, αποτελώντας τον κλάδο που απασχολεί τα περισσότερα άτομα. Σε συνδυασμό με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας και τη χρήση βελτιωμένων μηχανημάτων και πολύπλοκων τεχνολογικά συστημάτων (GPS, ρομπότ/drones, αισθητήρες κ.ά.) στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, καθιστούν απαραίτητη την κατάρτιση των νέων που θέλουν να ασχοληθούν με αυτούς τους τομείς, σε μια σχολή με μεγάλη εμπειρία, όπως είναι η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή».

Η ίδια συνεχίζει, λέγοντας ότι «η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή παρέχει αρχική επαγγελματική κατάρτιση, προάγοντας τις επαγγελματικές γνώσεις, τις ικανότητες και τις δεξιότητες όσων θέλουν να δραστηριοποιηθούν ή να απασχοληθούν σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις – επιχειρήσεις. Επιπλέον παροχές της σχολής για τους ενδιαφερόμενους είναι οι εξής:

✱ Δωρεάν θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση.

✱ Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όσους πληρούν τα γεωγραφικά και οικονομικά κριτήρια.

✱ Συνεργασίες με επιχειρήσεις του κλάδου για την πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης, που αποτελεί μέρος των σπουδών.

✱ Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΒΕΚ) με την ολοκλήρωση της φοίτησης, η οποία δίνει στους απόφοιτους το δικαίωμα συμμετοχής σε εξετάσεις πιστοποίησης του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, το οποίο αναγνωρίζεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

✱ Με την απόκτηση πιστοποίησης, δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής με κατατακτήριες εξετάσεις σε τμήματα ΑΕΙ συναφούς ειδικότητας.

✱ Μοριοδότηση στα Προγράμματα Νέων Αγροτών και απαλλαγή από την υποχρέωση παρακολούθησης των προγραμμάτων κατάρτισης.

✱ Δωρεάν εκπαιδευτικά ταξίδια σε αντίστοιχες δομές της ΕΕ, μέσω του προγράμματος Erasmus+.

✱ Συμμετοχή σε επιμορφωτικές ημερίδες, σεμινάρια, προγράμματα και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε παραγωγικές μονάδες και εταιρείες του κλάδου.

✱ Απόκτηση άδειας χειριστή γεωργικού ελκυστήρα.

✱ Άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.

Οι δύο ειδικότητες

Η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή προσφέρει δύο ειδικότητες. Όπως αναλύει η κα Σιώκη, μέσω των νέων εξειδικευμένων προγραμμάτων σπουδών, την υποστήριξη της διδασκαλίας με τα άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια και το καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, οι ενδιαφερόμενοι που θα επιλέξουν την πρώτη ειδικότητα, με τίτλο «Τεχνικός Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων», θα εκπαιδευτούν στα εξής:

1. Στον χειρισμό, στην παρακολούθηση, στη συντήρηση, στη ρύθμιση και στην επισκευή γεωργικών μηχανημάτων.

2. Στη βελτίωση και στην κατασκευή αγροτικών μηχανημάτων.

3. Στην αξιολόγηση της λειτουργικής αξιοπιστίας των αγροτικών μηχανημάτων με τον κατάλληλο διαγνωστικό εξοπλισμό.

4. Στην εμπορία και στην προώθηση γεωργικών μηχανημάτων, εξοπλισμού και παρελκόμενων.

5. Στη γεωργία ακριβείας και στις νέες τεχνολογίες των γεωργικών μηχανημάτων.

Στόχος είναι οι σπουδαστές να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να απασχοληθούν:

✱ Ως τεχνικοί επισκευής και συντήρησης γεωργοκτηνοτροφικών μηχανημάτων σε επιχειρήσεις (συνεργεία, εταιρείες εισαγωγής – κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων), σε συνεταιρισμούς και σε δημόσιες υπηρεσίες. Πρόκειται για ένα επάγγελμα με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.

✱ Σε επιχειρήσεις εκμετάλλευσης γεωργικών εκτάσεων.

✱ Ως αυτοαπασχολούμενοι σε ιδιωτικό συνεργείο.

✱ Ως τεχνικό προσωπικό για τη στελέχωση των εργαστηρίων δοκιμών γεωργικών μηχανημάτων.

Επιπλέον, εκείνοι που θα επιλέξουν τη δεύτερη ειδικότητα, με τίτλο «Διαχειριστής Συστημάτων Εκτροφής Αγροτικών Ζώων», θα έχουν την ευκαιρία να καταρτιστούν στα εξής:

1. Στις σύγχρονες τάσεις διαχείρισης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων.

2. Στην παραγωγή και μεταποίηση κτηνοτροφικών προϊόντων.

3. Στον ασφαλή χειρισμό του απαιτούμενου μηχανολογικού εξοπλισμού μιας κτηνοτροφικής εγκατάστασης.

4. Στην ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών.

5. Στις διαδικασίες τυποποίησης – συσκευασίας και εμπορίας των προϊόντων της ζωικής παραγωγής.

Σύμφωνα με την ίδια, απώτερος στόχος είναι οι σπουδαστές να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για να απασχοληθούν:

✱ Ως κτηνοτρόφοι, ελεύθεροι επαγγελματίες ή ιδιοκτήτες αγροτικής μεικτής παραγωγικής εκμετάλλευσης (φυτικής-ζωικής).

✱ Ως διαχειριστές μονάδας εκτροφής αγροτικών ζώων.

✱ Ως υπάλληλοι επιχείρησης ζωοτροφών, μονάδων εκτροφής αγροτικών ζώων, του κλάδου της τυποποίησης, μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων ζωικής προέλευσης.

✱ Ως τεχνικό προσωπικό για θέματα διαχείρισης αγροτικών ζώων σε επιχειρήσεις, κτηνιατρεία, συνεταιρισμούς, φορείς δημόσιου τομέα, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ινστιτούτα και πανεπιστημιακά εργαστήρια.