Αγροτικές start ups: Στο 1 δισ. ευρώ φτάνουν οι επενδύσεις το 2018

Μία start up του αγροδιατροφικού τομέα μεταξύ αυτών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα

Το 2018 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα έτος καινοτομίας με πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις να δημιουργούνται και άλλες να εδραιώνουν τη θέση τους μέσω επενδυτικών κεφαλαίων και επιταχυντών. Το 2018 ήταν και για την Ελλάδα μια χρονιά που την έφερε πιο κοντά στις start up του αγροδιατροφικού τομέα και σε παραδείγματα Ελλήνων επιχειρηματιών που έχουν σκοπό να συμβάλουν στη βελτίωση και στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι αυτό της ΔΕΘ, η οποία μετατράπηκε σε τόπο συνάντησης Ελλήνων start uppers τόσο του αγροδιατροφικού τομέα όσο και άλλων κλάδων, οι οποίοι για πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στο κοινό της έκθεσης την καινοτομία τους, αλλά και να λάβουν ανατροφοδότηση για αυτήν. Επίσης, ακόμα ένα παράδειγμα συνάντησης των start ups ήταν το Athens Innovation Festival, στο οποίο ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις ήρθαν σε επαφή με επενδυτές και κοινό, ενώ είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε σεμινάρια και workshops, με σκοπό την απόκτηση γνώσης για τις επιχειρήσεις τους.

Επενδύσεις

Η χρονιά που πέρασε, παρά το αυξημένο ενδιαφέρον δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων, άφησε στις start ups τόσο της Ελλάδας όσο και των άλλων κρατών-μελών 1 δισ. ευρώ επενδύσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις του DigitalFoodLab, γαλλικής πλατφόρμας αγροτικής τεχνολογίας. Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν εταιρείες, οι οποίες ειδικεύονται στο διαδίκτυο των πραγμάτων στον αγροτικό τομέα και στη γεωργία ακριβείας.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός καινοτομίας και επιχειρηματικής εκπαίδευσης, EIT Digital, σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία Found.ation, που δραστηριοποιείται ως επιταχυντής start up, κατέγραψαν πώς κινήθηκε το οικοσύστημα των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων το 2018 στην έκθεση «startups in Greece 2018». Η έκθεση, μεταξύ άλλων, καταγράφει τις δέκα νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες συγκέντρωσαν τις περισσότερες επενδύσεις τη χρονιά που πέρασε. Ανάμεσα στις δέκα αυτές επιχειρήσεις υπάρχει και μία που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα, η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει 2,5 εκατ. ευρώ το 2018.

Η start up Centaur Analytics, η οποία έχει βάση στον Βόλο, φτιάχνει ασύρματους αισθητήρες, οι οποίοι τοποθετούνται μέσα σε αποθήκες αγροτικών προϊόντων και κυρίως σε χύμα αποθηκευμένο προϊόν, όπως είναι τα δημητριακά παρακολουθώντας τα χαρακτηριστικά που αφορούν την ποιότητα της αποθήκευσης όπως η θερμοκρασία και η υγρασία που επικρατεί.

Centaur-Team
Προστατεύουν τη σοδειά µέσα στα σιλό και
απορροφά 3,9 εκατ. ευρώ απο ξένους επενδυτές

Ο Σωτήρης Μπαντάς, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, αναφέρει στην «ΥΧ» ότι «ο αγροδιατροφικός τομέας στη χώρα μας αρχίζει να αποκτά μία σύγχρονη προσέγγιση ως προς τις διεργασίες που τον αφορούν. Επίσης, ο μέσος αγρότης ή μεταποιητής πλέον είναι μορφωμένος, εξοικειωμένος με νέες τεχνολογίες και μοντέρνες πρακτικές. Προσπαθεί να βελτιστοποιήσει την παραγωγή του και ταυτόχρονα να ικανοποιήσει μια αγορά με ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις γύρω από την ποιότητα των προϊόντων σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οι υπάρχουσες start-ups έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον του εγχώριου και διεθνούς επενδυτικού κόσμου, αφού αναπτύσσουν καινοτόμες ιδέες και στελεχώνονται από υψηλής κατάρτισης και ποιότητας έμψυχο δυναμικό». Τονίζει, επίσης, πως στα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται η επέκταση της παρουσίασης της εταιρείας σε ακόμη περισσότερες μεριές του πλανήτη, ώστε να συμβάλει επιτυχώς στις νέες προκλήσεις που θα προέλθουν από όλους τους τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας, τους οποίους σκοπεύουν να εκσυγχρονίσουν, εφαρμόζοντας επαναστατικές τεχνολογίες και προσεγγίσεις.
Ηλικιακή προκατάληψη

Η έντονη δραστηριοποίηση των νεοφυών επιχειρήσεων παγκοσμίως έχει οδηγήσει την εταιρεία First Round VC, η οποία ειδικεύεται στην υποστήριξη εταιρειών στα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους, στη διεξαγωγή ετήσιας έρευνας στην οποία συμμετέχουν οι ίδιες οι start ups παγκοσμίως, εκφράζοντας την άποψή τους για διάφορα ζητήματα που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι «η μεγαλύτερη προκατάληψη από πλευράς επενδυτών είναι η ηλικία.

Το 37% των ερωτηθέντων απάντησε ότι υπάρχει ηλικιακή προκατάληψη, 28% ότι υπάρχει προκατάληψη στο φύλο και 26% στη φυλή. Το 89%, όμως, πιστεύει ότι υπάρχει έντονη προκατάληψη απέναντι στις μεγαλύτερες ηλικίες. Η «μεγαλύτερη ηλικία» στον κόσμο των tech startups είναι τα 46 έτη.