Προστατεύει τη σοδειά μέσα στα σιλό και απορροφά 3,9 εκατ. ευρώ από ξένους επενδυτές

Η Βολιώτικη startup βάζει αισθητήρες στα κοντέινερ για την αποφυγή αλλοιώσεων κατά την αποθήκευση

Centaur-Team
Προστατεύουν τη σοδειά µέσα στα σιλό και απορροφά 3,9 εκατ. ευρώ απο ξένους επενδυτές
-Διαφήμιση-

Ηπρόσβαση στις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που επικρατούν κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση αγροτικών προϊόντων, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα καταστροφής της σοδειάς, ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα του αγροτικού τομέα εδώ και πολλά χρόνια. Τη λύση έδωσαν τρεις Βολιώτες, ο Σωτήρης Μπαντάς, ο Βασίλης Σωτηρούδας και ο Διογένης Δεβέτογλου, οι οποίοι μετουσίωσαν τις σκέψεις τους σε μία επιτυχημένη εταιρεία αγροτικής τεχνολογίας που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα, αποκτώντας γραφεία, εκτός από τον Βόλο, και στις ΗΠΑ. Με αφορμή την πρόσφατη χρηματοδότηση, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ που έλαβε η εταιρεία, η «ΥΧ» επικοινώνησε με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο, Σωτήρη Μπαντά.

Πρόσφατα ανακοινώσατε μια πολύ σημαντική χρηματοδότηση 2,5 εκατομμυρίων από τη γερμανική Detia Degesch. Πώς επετεύχθη και πώς πρόκειται να την αξιοποιήσετε;

Η εταιρεία μας ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2014. Όταν μετά από 1,5 χρόνο δουλειάς είχαμε πλέον στα χέρια μας ένα προϊόν δοκιμασμένο στους πρώτους πελάτες στην Ελλάδα, αναζητήσαμε κεφάλαια, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο την τεχνολογία μας. Τότε λοιπόν καταφέραμε να λάβουμε 1,4 εκατ. ευρώ από μία επενδυτική εταιρεία στο Ισραήλ, μία στην Αθήνα και από έναν ιδιώτη. Πριν από λίγες μέρες, καταφέραμε να λάβουμε και τη δεύτερη χρηματοδότηση, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, από έναν στρατηγικό επενδυτή, η οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, που σημαίνει για εμάς πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού. Επίσης, θα χρησιμοποιηθεί στο marketing και στις πωλήσεις.

Τι είδους τεχνολογία κατασκευάζει η Centaur Analytics και τι προσφέρει στον αγροδιατροφικό τομέα;

Η Centaur Analytics είναι μία τεχνολογική εταιρεία που φτιάχνει ασύρματους αισθητήρες, οι οποίοι τοποθετούνται μέσα σε αποθήκες αγροτικών προϊόντων και κυρίως σε χύμα αποθηκευμένο προϊόν, όπως είναι τα δημητριακά. Μπορούν να τοποθετηθούν σε σιλό, σε αποθήκες, ακόμα και σε υπαίθριους χώρους, μέσα στο προϊόν, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τα χαρακτηριστικά που αφορούν την ποιότητα της αποθήκευσης όπως η θερμοκρασία και η υγρασία που επικρατεί. Επίσης, παρακολουθούμε τη συγκέντρωση των χημικών που χρησιμοποιούνται για τις απεντομώσεις. Το όφελος από τους αισθητήρες αυτούς είναι πως ο ενδιαφερόμενος μπορεί να παρέμβει και να σώσει την παραγωγή πριν αυτή αλλοιωθεί και κριθεί ακατάλληλη.

Centaur-ProductΟι αισθητήρες, επίσης, έχουν σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ούτως ώστε να μπορούν να μετακινηθούν μαζί με το προϊόν, για παράδειγμα στα αμπάρια πλοίων, στα οποία έχουν παρατηρηθεί πολλές αστοχίες που καταστρέφουν το προϊόν. Οι αισθητήρες μπορούν άμεσα να ενημερώσουν για την εισαγωγή αλμυρού νερού, αλλά και αν το αέριο που χρησιμοποιείται για τις απεντομώσεις θα παραμείνει στο αμπάρι και δεν θα διαρρεύσει στους υπόλοιπους χώρους του πλοίου. Όλα τα δεδομένα που συλλέγονται από τους αισθητήρες μετατρέπονται σε πληροφορίες μέσω μιας εφαρμογής που είναι διαθέσιμη σε υπολογιστή, κινητό και tablet.

Επιπλέον, κάνουμε και προβλέψεις για την εξέλιξη της ποιότητας της αποθήκευσης. Για παράδειγμα, τώρα διανύουμε μία εποχή που πηγαίνουμε από τον ζεστό καιρό στον κρύο. Καθώς συμβαίνει αυτό, πολλά αποθηκευμένα προϊόντα αναπτύσσουν υγρασία και κατ’ επέκταση μουχλιάζουν. Εμείς μπορούμε να προβλέψουμε, καθώς εξελίσσεται ο καιρός, αν πρόκειται να δημιουργηθεί κάποια παράμετρος αλλοίωσης και να δώσουμε εγκαίρως την πρόγνωση. Η χρήση των αισθητήρων, τέλος, προσφέρει σε αυτούς που τους χρησιμοποιούν ένα είδος ιχνηλασιμότητας, καθώς δίνονται πληροφορίες για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος που οδηγούν πίσω στον παραγωγό και τις συνθήκες παραγωγής.

ο Σωτήρης Μπαντάς, Founder-CEO
Ο Σωτήρης Μπαντάς, Founder-CEO

Σε ποιους απευθύνεται η τεχνολογία της εταιρείας;

Ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε κυρίως με εταιρείες τροφίμων και με αλευρόμυλους, οι οποίοι έχουν αποθήκες στα εργοστάσιά τους. Η τεχνολογία απευθύνεται επίσης σε εταιρείες που εμπορεύονται, ενώ έχουμε ήδη ξεκινήσει κάποιες πρώτες επαφές κυρίως με συνεταιρισμούς, γιατί μας ενδιαφέρουν και τα σημεία συγκέντρωσης των προϊόντων.

Ποιες είναι οι αγορές διάθεσης των προϊόντων σας;

Οι ΗΠΑ, όπου είναι εγκατεστημένα τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, είναι η βασική αγορά πώλησης των προϊόντων μας, καθώς τα μεγέθη παραγωγής είναι πολύ μεγάλα και τα προβλήματα που λύνουμε είναι πιο εκτεταμένα. Επίσης, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από Νότια Αμερική  (Αργεντινή και Βραζιλία), καθώς είναι χώρες που έχουν τεράστια παραγωγή, οπότε αποτελούν και βασικό στόχο. Επιπλέον, έχουμε πραγματοποιήσει πωλήσεις στην Αυστραλία και τη Νότια Αφρική, καθώς και στην Ελλάδα. Οι ενέργειες για την προώθηση της τεχνολογίας μας ξεκινάνε από την παρουσία μας σε εκθέσεις αλλά και από τη χρήση ψηφιακών καναλιών. Αξιοποιούμε, επίσης, τα κανάλια πώλησης των συνεργατών μας, που έχουν μεγάλη παρουσία στο χώρο.

Είναι γόνιμο έδαφος η Ελλάδα για την ανάπτυξη τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα;

Νομίζω ότι είναι εξαιρετικό μέρος. Η Ελλάδα έχει πολλούς αιώνες παράδοσης στην αγροτική παραγωγή και πανεπιστήμια που, παρά την κρίση, συνεχίζουν να λειτουργούν, κάνοντας πολύ καλή δουλειά. Επίσης, το θέμα των κεφαλαίων, που μέχρι τώρα ήταν κάπως δυσεύρετα, σιγά-σιγά λύνεται καθώς και μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων έχουν σχηματιστεί κεφάλαια με μια σειρά από επενδυτικές εταιρείες, με βάση την Αθήνα κυρίως, που κοιτάνε να επενδύσουν σε εταιρείες σαν και εμάς. Επομένως, υπάρχει το πεδίο εφαρμογής υπάρχει η εξειδίκευση, υπάρχουν και τα κεφαλαία για να ξεκινήσει κανείς. Τόλμη χρειάζεται.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της εταιρείας;

Στα σχέδια μας είναι η επέκταση της τεχνολογίας σε όσες δυνατόν περισσότερες εκδηλώσεις αποθηκευμένων και μεταφερόμενων προϊόντων. Αυτήν τη στιγμή, αναπτύσσουμε μία λύση για φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς έχουμε ακούσει από πολλούς παραγωγούς πως χάνουν τη δυνατότητα εξαγωγών λόγω των αλλοιώσεων. Επίσης, μέσω των συνεργασιών με εταιρείες του χώρου, στοχεύουμε στη διοχέτευση των προϊόντων μας σε πολλαπλά κανάλια.